frankfurt
Üzlet

Lefordultak a történelmi csúcsról az amerikai tőzsdék

Portfolio
Kissé kedvezőtlen volt pénteken a nemzetközi hangulat a tőzsdéken, a befektetők fő fókuszában ma a gazdasági adatok állnak, amelyek több ízben csalódást okoztak. Egyrészt lassult a kínai feldolgozóipar teljesítményének növekedése áprilisban, másrészt az európai GDP adatok is kedvezőtlenül alakultak, az eurózóna gazdasága a második egymást követő negyedévben zsugorodott, végül pedig az USA-ban márciusban a vártnál nagyobb mértékben nőtt az infláció, amely szintén negatívan befolyásolta a piaci hangulatot. A relatív gyenge gazdasági adatokat követően elromlott a hangulat a tőzsdéken, a vezető európai indexek mínuszban zártak, és az amerikai tőzsdék is estek.

Mínuszban zártak az indexek, de még így is 5%-ot emelkedett áprilisban az S&P

A zárásig sem tudtak már szépíteni a vezető amerikai tőzsdék, végül 0,4-0,6%-os csökkenésben állapodtak meg. Ezzel együtt is például 5,3%-os emelkedést produkált az S&P 500 index, amely 4181 ponton zárt. A Dow Jones 2,7%-ot, a Nasdaq 5,4%-ot emelkedett április során.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start
Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start
Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Lefordultak a történelmi csúcsról az amerikai tőzsdék

Több nagy amerikai tőzsdei cég gyorsjelentése mellett (például az Amazon remek és a z Exxonmobile, Chevron, Twitter felemás eredményei mellett), illetve az Apple uniós versenypiaci vizsgálati figyelmeztetése után mínuszba fordultak az amerikai tőzsdék és ebből a záráshoz közeledve sem tudtak szépíteni. jelenleg 0,6-0,7%-os mínuszt látunk a három vezető indexnél. Az S&P500 4200 pont alá süllyedt.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Mínuszban zárt a BUX

A BUX-index 1,1 százalékos mínuszban fejezte be a napot, a magyar blue chipek közül az OTP 0,3 százalékkal, a Mol 1,99 százalékkal, a Richter 1,78 százalékkal, míg a Magyar Telekom 0,24 százalékkal került lejjebb.

buxxx

Berobbant az infláció az USA-ban: még nem kell lépnie a Fednek, de az aggodalom fokozódhat

Közzétették az Egyesült Államokban a személyes fogyasztások árindexét, az áremelkedési mutatót, amelyet az amerikai jegybank leginkább figyelemmel kísér. A márciusi index jelentős emelkedést mutat, messze meghaladva az előző havi és az elemzők által várt szintet.

Tovább a cikkhez

Eséssel nyitottak az amerikai tőzsdék

Eséssel indították a pénteki kereskedést a tengerentúli tőzsdék, a Dow 0,4 százalékos gyengülése mellett, az S&P 500 0,6 százalékkal került lejjebb, míg a Nasdaq 0,7 százalékos mínuszban nyitott. A negatív hangulat részben annak tudható be, hogy ma több kedvezőtlen gazdasági adat is érkezett, egyrészt lassult a kínai feldolgozóipar teljesítményének növekedése áprilisban a korábbi hónaphoz képest, másrészt az eurózóna gazdaság a második egymás követő negyedévben zsugorodott. Emellett közzétették az Egyesült Államokban a személyes fogyasztások árindexét, az áremelkedési mutatót, amelyet az amerikai jegybank leginkább figyelemmel kísér. A márciusi index jelentős emelkedést mutat, messze meghaladva az előző havi és az elemzők által várt szintet. Mindeközben tovább dübörög a gyorsjelentési szezon, az Amazon árfolyama 2,3 százalékkal került feljebb, miután kifejezetten erős negyedévről számolt be az e-kereskedelmi óriás. Az S&P 500 cégeknek egyébként eddig több mint fele jelentett és 87 százalékuk verte az elemzői várakozásokat.

dow

Ezekkel a részvényekkel rengeteget lehet keresni, ha folytatódik a globális chiphiány

Naponta érkeznek az újabb és újabb hírek, hogy a globális chiphiány milyen problémákat okoz, elsősorban az autógyártóknál, de az árakat számos elektronikai terméknél is megemeli, és mára számos elemző megkongatta a vészharangot: akár a teljes gazdaságra is hatással lehet a szomorú helyzet, ami nyilvánvalóan hatással lehet a részvényárfolyamokra is. Van azonban egy ágazat, amelyik nagy hasznot húzhat a helyzetből: a kínálati oldalon lévő chip gyártók. Az árak rugalmassága miatt viszonylag könnyedén lehetnek képesek arra, hogy áremelésekkel jelentős mértékben megemeljék az árbevételüket és eredményhányadaikat. A befektetők ennek tudatában megkezdték ezeket a tényezőket az érintett papírok árazásába belekalkulálni. A technikai elemzés szemszögéből megnézzük néhány részvény esetén, hogy az árfolyamokban ebből mi látszik.

Tovább a cikkhez

Céláremelés érkezett a Masterplastra

Megemelte az MKB elemzője a Masterplast részvényeire vonatkozó célárfolyamát, az új célár 3072 forint, ami elmarad a részvények jelenlegi árfolyamától.

Tovább a cikkhez

Lefordulás a tőzsdéken

Kora délutánra elfogyott a lendület a tőzsdéken, sorra fordulnak le a vezető indexek. A hangulatromlás részben annak tudható be, hogy közzétette az Eurostat az első negyedéves GDP-statisztikát és az áprilisi inflációt az eurózónából. Az eurózóna gazdasága immár második egymást követő negyedévben zsugorodott, ezzel technikai recesszióba került. Az infláció nem gyorsult jelentősen, az áremelkedés üteme megfelelt az elemzői várakozásnak.

Az irányt keresi a magyar tőzsde

A délután első felére ráfordulva továbbra is mérsékelt elmozdulást mutat a magyar tőzsde, a BUX 0,1 százalékkal került lejjebb. A hazai blue chipek felemásan teljesítenek, az OTP és a Magyar Telekom emelkedik, míg a Mol és a Richter esik.

Recesszióba került az eurózóna gazdasága, de az infláció nem okozott meglepetést

Közzétette az Eurostat az első negyedéves GDP-statisztikát és az áprilisi inflációt az eurózónából. Az eurózóna gazdasága immár második egymást követő negyedévben zsugorodott, ezzel technikai recesszióba került. Az infláció nem gyorsult jelentősen, az áremelkedés üteme megfelelt az elemzői várakozásnak.

Tovább a cikkhez

Olvadnak a kezdeti pluszok

A kezdeti optimizmus után kezd egyre inkább felemássá váli a hangulat az európai tőzsdéken, miközben továbbra is érkeznek a GDP-adatok: Olaszországban már az egymást követő második negyedévben csökkent a gazdasági teljesítmény, ezzel a nagy eurózóna tagállamok közül elsőként Olaszország ismét recesszióba került. A német gazdasági teljesítmény jelentős mértékben, az elemzői várakozásokat meghaladva csökkent az első negyedévben.

Nagyon beindult a profitgyár az Amazonnál, mindenkit meglepett az internetes kiskereskedelmi óriás

Az elemzői várakozásokat magasan felülteljesítő első negyedéves számokat közölt az Amazon a csütörtökön, piaczárás után közzétett gyorsjelentésében. Az internetes kiskereskedelmi óriásvállalat a járványos időszak nyertesei közé tartozott, az elmúlt 12 hónapban több profitot csinált, mint a cég története során összesen 2019-cel bezárólag . Az Amazon-részvények árfolyama mérsékelten emelkedett a negyedéves számokra a zárás utáni kereskedésben.

Tovább a cikkhez

Verte a várakozásokat Nio, de a chiphiány csúnyán rányomja a bélyegét a kilátásokra

Mind bevétel, mind profitsoron verte az elemzői várakozásokat a Nio, azonban a kilátásokkal kapcsolatban figyelmeztetett, hogy a chiphiány továbbra is jelentős kihívások elé állítja a vállalatot, és emiatt a következő negyedévben az értékesítés növekedése tovább lassulhat.

Tovább a cikkhez

Spiegel: Az amerikai tőzsdefelügyelet vizsgálatot indított a Volkswagen ellen – Nem jött be nekik a

A Volkswagen még március végén tette közzé, hogy az elektromosítás jegyében Voltswagenre változtatnák a Volkswagen amerikai egységének nevét, az új név még a német konszern elektromos autóin is megjelenne, a névváltást pedig még hivatalosan is megerősítette a cég. Aztán persze kiderült, hogy az egész csak egy áprilisi tréfa volt. Úgy tűnik azonban, hogy az amerikai tőzsdefelügyeletnek nem jött be a német humor, és vizsgálatot indított a cég ellen a Spiegel értesülései szerint.

Tovább a cikkhez

Emelkednek az európai tőzsdék

Vegyes nyitást láttunk az európai tőzsdéken, a DAX 0,4 százalékos erősödése mellett, a CAC 0,2 százalékkal került feljebb, míg a FTSE 100 0,1 százalékot emelkedett. A milánói börze is feljebb került 0,2 százalékkal, míg a spanyol tőzsde stagnál. A hangulatot ma meghatározzák a friss gazdasági adatok, hiszen Európa legnagyobb gazdaságainak GDP-adatai érkeznek ma. Amit eddig tudunk,hogy a francia GDP kis mértékben ugyan, de az elemzői várakozásokat meghaladva nőtt az első negyedévben, amikor még szigorú lezárások voltak érvényben a koronavírus-járvány miatt. Emellett csökkent Spanyolország gazdasági teljesítménye az első negyedévben, pedig a negyedik negyedévben még stagnált az eurózóna negyedik legnagyobb gazdasága.

dax

Felfelé kapaszkodik a magyar tőzsde

Emelkedéssel nyitott a magyar tőzsde, a BUX 0,2 százalékkal került feljebb. A hazai blue chipek felemásan teljesítenek, az OTP 0,1 százalékot emelkedett, a míg a Mol 0,2 százalékkal került feljebb, a Richter árfolyam stagnál, a Magyar Telekom pedig 0,1 százalékot gyengült.

bux

Iránykereséssel indulhat a nap Európában

  • Emelkedéssel zártak csütörtökön az amerikai tőzsdék: a Dow Jones és az S&P 500 0,7 százalékkal, míg a Nasdaq 0,2 százalékkal került feljebb. A kedvező kereskedési hangulatot segíti, hogy remek negyedéves adatokról számoltak be a nagy technológiai cégek, különösen a Facebook részvényei teljesítettek jól, amelyek 7 százalékos pluszban zártak. Szintén kedvező, hogy az amerikai GDP-adatok az elemzői várakozások felett alakult.
  • Az ázsiai piacokon ezzel szemben rossz hangulat uralkodott, miután az elmúlt időszakban ismét elkezdett felerősödni a koronavírus-járvány a régió több országában. A sanghaji börze 1,1 százalékkal, a hongkongi 1,8 százalékkal, a japán Nikkei pedig 0,9 százalékkal került lejjebb. Ázsia más részein is a kedvezőtlen hangulat volt jellemző, a dél-koreai Kospi 0,8 százalékot esett, míg a szingapúri index 0,2 százalékot erősödött.
  • A határidős amerikai részvényindexek lejjebb kerültek, míg a határidős DAX 0,1 százalékos emelkedést vetít előre a pénteki piacnyitásra.
  • Gazdasági adatok szempontjából sűrű lesz a nap, hiszen érkeznek az európai GDP-statisztikák: Németország, Franciaország, Spanyolország, Olaszország és maga az eurózóna is bemutatkozik, kiderül, mennyire érintette a valutaövezetet hátrányosan a harmadik hullám. Christine Lagarde EKB-elnök szerint az is lehet, hogy a GDP visszaesett az első negyedévben, ezzel pedig újra recesszióba süllyed Európa (hiszen a 2020-as negyedik negyedévben is zsugorodott a teljesítmény). Emellett az eurózónára is közzéteszi az Eurostat az április inflációt, de itthon is lesz mire figyelni, hiszen a KSH ma közzéteszi a márciusi demográfiai statisztikákat.
  • Az olaj árfolyama 0,6 százalékkal csökkent, így jelenleg a Brent ára hordónként 68 dollár, míg a WTI típus ára 64,4 dolláron áll. Az arany árfolyama unciánként 0,2 százalékkal került lejjebb 1769,3 dollárra.
  • A forint árfolyama stagnál a vezető devizákkal szemben, egy euró ára 360 forint 40 fillér, míg a dollár jegyzése a 297 forint 40 filléres szinten áll.

Ma teszi közzé gyorsjelentését többek között a Berkshire Hathaway, az Exxon, és a Chevron is.

Mi történt eddig a tőzsdéken?

Címlapkép: Ralph Orlowski/Getty Images

kína világuralom
frankfurt
görög santorini getty stock
Procida Olaszország sziget
mcdonalds gyorsétterem
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
2021-06-09
Hitelezés 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Üzleti modellező

Üzleti modellező

Hitelkockázati modellező

Hitelkockázati modellező
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Megnézzük hogy épül fel, és miként kell értelmezni az általa mutatott értékeket.
frankfurt