0x0-Cybertruck_02
Üzlet

Ismét rátaláltak a Teslára az intézményi befektetők

Habár a nemzetközi részvénypiacok továbbra is új csúcsokra lépdelnek, vagy annak közelében helyezkednek el, vannak olyan trendinek számító részvények, amelyekben az idei év sokkal inkább emlékeztet vesszőfutásra, mint diadalmenetre. A legismertebb példa a Tesla, amelyik hatalmasat emelkedett tavaly, de az idén januárban elért csúcs után nagyot esett az árfolyam. Bár a hosszútávú trend korrekciója brutális méretű volt, és még csak nem is tartott rövid ideig, mostanra nagyjából megnyugodott a papír piaca. Az idei lemaradást azonban finoman szólva sem sikerült behozni. Mégis vannak arra utaló jelek, hogy nagy intézményi befektetők ismét veszik a részvényt, ráadásul ezt már a korrekció alján, fundamentális értékelés alapon megkezdhették. Technikai elemzés.

A Tesla részvénye a január maximum után lassan, majd egy nagy kimerülési réssel begyorsítva vetett véget a középtávú trendnek, ellenállássá téve a korábban támasznak is felfogható 820 dolláros szintet. . Rengetegen voltak nagy profitokban a papírban, és ez volt számukra a végső jel, hogy ezt realizálni kell. Feltűnő volt ugyanakkor, hogy már a magaslati sávban, és a korrekció alatt sem volt igazán nagy forgalom az eső napokon. Ez már akkor is arra utalt, hogy egyrészt sokan vannak még, akik hosszútávon bíznak a vállalatban és a kiugróan magas értékeltségi szintekben. Másrészt azt is sejtette, hogy inkább középtávú spekulánsok vitték lejjebb az árfolyamot és a nagy halak a háttérbe húzódtak. A március elejei hatalmas kalapács alakzat napján azonban a vevők is megjelentek és jóval a napi minimum szintje fölé tolták vissza az árfolyamot.

A következő négy hét során aztán négy olyan kereskedési nap is volt, amit egyértelműen akkumulációnak lehet nevezni. A vevők a megszokott forgalmat bőven meghaladva vásárolták a papírt és egy-egy hosszú zöld gyertyát alakítottak ki, vagyis nap közben folyamatosan gyűjtögettek. Igen valószínű, hogy a vásárlói nyomás érdemi része intézményekhez tartozott, mert mind a viselkedés jellege, mind a nap közbeni árfelhajtás (rések helyett) róluk árulkodik.

Ráadásul ezen akkumulációk eloszlása is valamelyeset az ún. follow-through jelenségére utal. Ez 4-7 nappal a megelőző akkumuláció után szokott lenni, és itt is ezt az időintervallumot lehetett megfigyelni.

Ugyanehhez az időszakhoz köthető a nagyon erős, 600 dolláros támasz szint kialakítása. Ha ez elesne, akkor már a hosszútávú trend is komoly veszélyben lenne.

Az áprilisban elindult emelkedés ugyan szintén biztatónak tűnt, de itt mintha hiányzott volna a széleskörű intézményi részvétel. A forgalom jóval alacsonyabb volt, sőt: a legnagyobb napon belüli, sőt zárók közötti emelkedés napján március eleje óta, a kereskedés volumene feltűnően alacsony volt. Másnap pedig egy igazi disztribúció történt meg, és a kurzus nemcsak nagyot esett zárásra, de kifejezetten magas is volt a forgalom hozzá. Utána egy kisebb korrekció indult el ismét, kialakítva a 755 dolláros enyhe ellenállást. Nagyon úgy tűnt, hogy a Tesla a teljes áprilist végigtolja egyetlen nap akkumuláció nélkül. A hónap utolsó napján azonban ismét megjelentek a nagyobb vevők és viszonylag erős forgalom mellett, a korábbi bevásárlások szintje felett is elég jónak találták az árazást, hogy ismét zsákoljanak a papírokból. Jó esély van rá, hogy ez egy magasabb lokális mélypont kijelölését jelentheti, ami már az újabb középtávú trendet is kijelölheti.

Ahhoz persze, hogy ez megtörténjen, még sokat kell dolgoznia a piacnak, és újabb intézmények megjelenésére lesz szükség, de az előjelek egyre jobbak.

Érdemes figyelni, hogy a következő napokban, és elsősorban csütörtöktől kezdődően lesz-e ismét akkumuláció, aminek alapfeltétele a hosszú zöld gyertya és (jelen esetben) a 20 napos átlagot legalább 25%-ban meghaladó forgalom.

Ez egyben azt erősítené meg, hogy bár a piac nem reagált jól elsőre a negyedéves jelentésre, de számos nagy szereplőnél az elemzők végül optimista következtetésre jutottak, tetszettek nekik a piaci részesedésről érkező hírek is és közben talán az európai gyár csúszásáról szóló probléma sem zavarja meg őket. A lendületet jelző indikátor mindenesetre képes volt pozitív tartományban maradni, ami szintén pozitív jel. A vállalat értékeltsége természetesen továbbra is nagyon-nagyon pozitív forgatókönyv beárazásával kerül kiszámításra a piac által, de egyelőre sokkal inkább annak van jele, hogy a nagy szereplők többsége is bízik ennek megvalósíthatóságában.

TSLA2

Címlapkép forrása: Tesla.com

európai bizottság brüsszel eu európai unió
eeszt időpont koronavírus oltás vakcina
varrás varrógép maszk koronavírus getty stock
new york_getty_stock
hadsereg katona tank getty stock
bill melinda gates getty editorial
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Vételi, eladási zónák azonosítása, piaci aktualitások
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Üzleti modellező

Üzleti modellező

Hitelkockázati modellező

Hitelkockázati modellező
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
2021-06-09
Hitelezés 2021
GettyImages-1232709320