Előfizetői tartalom

Rosszabb bőrben van a forint mint hinnénk

Az elmúlt hetek viszonylag jól alakultak a forint piacán, főleg ha sok külföldi terméket vásárolunk, vagy a járvány végét várva határon túli nyaralást tervezünk, illetve import oldalról vagyunk érdekeltek. A hazai fizetőeszköz március végén a mindenkori maximum közeléből tudott visszafordulni az euróval szemben, ami áttörés esetén soha nem látott gyengeséget jelzett volna. A fundamentumok, hozamok, inflációs várakozások és általában a monetáris politika hatásai mind fontos tényezők, de végső soron a piac mond ítéletet. Emiatt érdemes a technikai elemzés szemszögéből is megvizsgálni, hogy mi tapasztalható az árfolyamoknál.

A hasonló esetekben a relatív erő vizsgálata is indokolt. Ehhez nagyon hasonló, a befektetők által nagyjából azonos kockázati szintűnek vélt eszközöket kell megnézni, amelyek esetén relatív teljesítményt, illetve a trendek esetén a lokális maximumok és minimumok segítségével az esetleges divergenciát és konvergenciát érdemes megnézni. Mivel a régióban a legtöbb deviza vagy már megszűnt és a helyét átvette az euró, vagy szorosan az európai fizetőeszközhöz kapcsolt árfolyama van, ezért csak olyanok maradtak, amelyek relatív szabadon lebegnek, még ha ez a gyakorlatban viszonylag szűk területet jelentenek is. Ez lehet kimondott, vagy kimondatlan gazdaságpolitikai célok miatt, illetve azért mert az adott deviza már belépett az euró előszobáját jelentő ERM II mechanizmusba. A mindent lehengerlő euró természetesen jól jelzi, hogy a sokszor megénekelt összeomlás helyett sokkal inkább ennek erejében és stabilitásában bízik szinte mindenki.

Bár mind a cseh, mind a lengyel gazdaság valamennyire Magyarország előtt van már, legyen szó fejlettségről, jövedelmi és vagyoni helyzetről, tőkepiacokról, vagy akár hitelbesorolásról, társadalmi és kulturális értelemben a V4 országokat a nagy alapok és devizapiaci szereplők kockázat szempontjából nagyjából egy szintre sorolják. Emiatt ennek a két országnak a hosszú távú devizaárfolyamát nézzük meg technikai elemzés segítségével, és hasonlítjuk össze a forinttal.

Cseh Korona

Erről szól még a cikk:

  • Jelentős relatív erő a cseh korona piacán
  • Nyugodt, kitörés előtti állapot a lengyel fizetőeszköznél
  • Hosszú távú háromszög a forintnál
  • Alacsony volatilitás és enyhe túladottság rövid távon a hazai fizetőeszköz piacán.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés