dogecoin
Üzlet

Viccnek indult, de már nem az - A Dogecoin már jóval nagyobb, mint a teljes magyar tőzsde

Számtalan példát lehetne arról mondani, hogy minek az állatorvosi lova az egyébként poénnak indult kriptodeviza, a Dogecoin. Extrém tünete a globális likviditásbőségnek, a befektetői hozaméhségnek, de akár annak is, hogy az érték már egyre kevésbé számít, vagy hogy a mémek irányítanak mindent, és hogy egy-egy guru elejtett félmondata vagy tweetje hogyan képes a fundamentumok helyett mozgatni a tőzsdei árfolyamokat. A Dogecoin mostanra a világ negyedik legnagyobb piaci értékű kriptodevizája lett, a közel 90 milliárd dolláros piaci kapitalizáció már akkora, hogy alaposan lekörözi a magyar tőzsde nagyágyúit, az OTP-t, a Molt, a Richtert, és gyakorlatilag a teljes magyar tőzsdét, de már olyan európai konszerneket is, mint a BMW, az Adidas vagy a Deutsche Bank.

A Dogecoinnak egészen tavaly év végéig nem volt ott a helye a komolyabban vehető kriptodevizák között, a piaci kapitalizációja ugyan elért néhány százezer dollárt, ami azért nem kevés, de számtalan olyan mánia van a tőzsdéken, amibe kis- és nagybefektetők beleöntenek egy kis pénzt, már csak a szórakozás miatt is. Ami azonban idén év eleje óta történt az eredetileg viccnek indult kriptodevizával, az már több, mint vicc.  

Az őrületben egyébként fontos szerepet játszott Elon Musk, aki a Twitteren néhány jól időzített poszttal gyakorlatilag felrobbantotta az árfolyamot. Február elején közzétett posztjában például azt írta, hogy a Dogecoin az emberek bitcoinja, ezzel párhuzamosan el is tüntette biojából a #bitcoin kifejezést.

Egy későbbi posztja újra nagy ralit hozott, amikor Musk közzétett egy bejegyzést, amiben egy „Dogue” nevű magazin címlapja (ami a „Vogue” magazin nevére rímel) látható.

Sokak szerint az elmúlt órák Dogecoin-ralija mögött is Elon Musk, áll, ő lesz ugyanis az NBC Saturday Night Live című műsorának házigazdája a hétvégén. Első ránézésre Musk furcsa választásnak tűnhet a műsorvezetői posztra, ahol általában színészek, komikusok és más hollywoodi hírességek szerepelnek, de ha nem mint cégvezérként, hanem mint influenszerként tekintünk Muskra, akkor máris egyértelmű, miért lehet ideális műsorvezető: több mint 50 millió Twitter-követője van, gyakran kerül a címlapokra a tweetjeivel, és folyamatosan ott van a világ leggazdagabb embereinek listáján.

Musk csak egy laza dogefatherezéssel vezette fel az SNL-szereplését, ebből sokan azt a következtetést vonták le, hogy nyilvánvalóan a kriptodevizákról, azon belül is a Dogecoinról is szó lesz a műsorban, és Musk biztosan mond majd valamit, amitől tovább szárnyal a kriptodeviza árfolyama.

De mekkora is most a Dogecoin? Tavaly év végén még csak náhány százmilliós volt, idén év elején már átlépte az egymilliárd dollárt a kriptodeviza piaci kapitalizációja, ami aztán meredeken emelkedett, hogy mostanra megközelítse a 90 milliárd dollárt.

Ezzel a Dogecoin már a negyedik legnagyobb piaci értékű kriptodeviza.

doge-mcp-450240
Forrás: Coinmarketcap

Csak hogy perspektívába helyezzük, a 4 hazai tőzsdei blue chip közül a legkisebbhez, a Magyar Telekmhoz képest a Dogecoin már hatalmas, a kriptodeviza piaci értéke 62-szer akkora, mint a vezető hazai távközlési cégé. Először idén január 28-án haladta meg a a Dogecoin értéke a Telekomét, azóta viszont tovább nyílt az olló.

Január végén akkorát ugrott a Dogecoin piaci értéke, hogy egy nappal a Telekom után a Richter is elesett, a harmadik legnagyobb hazai blue chip piaci értéke akkor 5,3 milliárd dollár volt, a Dogecoiné pedig már 6 milliárd dollár, mostanra pedig a kriptodeviza közel 17-szer akkora, mint a vezető hazai gyógyszercég.

A piaci érték alapján második számú hazai tőzsdei céget, a Molt idén február 4-én előzte meg a Dogecoin, a magyar olajcég piaci értéke akkor 6,2, a Dogecoiné pedig 6,8 milliárd dollár volt. Most a Dogecoin több mint 15-ször akkora, mint a Mol.

A hazai mezőnyből piaci érték alapján kiemelkedő OTP tartotta magát a legtovább, április 13-án azonban a 12 milliárd dollárt is meghaladta a Dogecoin piaci kapitalizációja, azóta pedig akkorára nőtt a kriptodeviza, hogy jelenleg közel 7-szer akkora, mint az OTP.

Február 15-én a Dogecoin értéke már közel akkora volt, mint a magyar tőzsdén jegyzett összes vállalat teljes piaci kapitalizációja,

február 16-án pedig egy laza duplázással már kétszer akkorára nőtt a kriptodeviza, mint az összes hazai cég értéke, mostanra pedig a szorzó már 3,3-szoros.

Az őrületet jól mutatja, hogy a Dogecoin már nagyobb, mint több ismert európai konszern, például a BMW, az Adidas vagy a Deutsche Bank, a vezető német részvényindexben, a DAX-ban a 8. legnagyobb tag lenne piaci érték alapján a kriptodeviza.

Címlapkép: Chris Graythen/Getty Images

oroszország koronavírus járvány
koronavírus intenzív osztály kórház járvány
izzo lampa
deviza trader
GettyImages-10188160(1)

Alapblog Pénzt? Vagy életet?

2020 az elég megrázó társadalmi kísérletek éve volt. Számomra leginkább azért, mert az egész nyugati társadalomból...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Mi lesz most a nagy technológiai részvények sorsa?
Online előadás
Hasznos tippek, trükkök, használati gyorstalpaló
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Treasury Associate

Treasury Associate

Client Asset Analyst

Client Asset Analyst
2021-09-07
Sustainable World 2021
2021-09-08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021-09-21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021-09-30
Energy Investment Forum 2021
GettyImages-1211246429 (9)