Előfizetői tartalom

Így keres dollármilliárdokat a Tesla a környezetvédelmi krediteken

Keresett-e már valaha valaki pénzt elektromos autókon? A kérdésre valószínűleg még mindig inkább nem a válasz, annak ellenére, hogy a Tesla egy ideje már nyereségesen működik. Miért? Hát azért, mert az amerikai cég nagy tételben értékesíti a környezetbarát(abb) autói után kapott környezetvédelmi krediteket, az ebből származó profit miatt nem veszteséges a cég. De hogy működik a rendszer? Honnan vannak a kreditek, mennyiért és kinek adja el őket a Tesla? Ennek jártunk utána.

Min keres pénzt a Tesla?

Persze az autóértékesítésből is szép bevételeket ér el a Tesla, de a költségoldali tényezők miatt ez csak relatíve alacsony profitabilitást (vagy adott időszakban veszteséget) eredményez, az idei első negyedévben a Tesla nettó profitmarzsa 4,2 százalékos volt.

Az autóértékesítés mellett egyéb szegmensei is vannak a cégnek, amelyek bevételt generálnak, mint az energia és szolgáltatási üzletág, de az előző negyedévben ezeknél magasabbak voltak a költségek, mint a generált bevétel, tehát a profitabilitást inkább csak csökkentették.

Van azonban a cégnek egy bevételi forrása az autóipari árbevételeken belül, amelyet sajnos nem szoktak a negyedéves jelentésekben túlzottan részletezni, de a cég eredményességének szempontjából kiemelten fontos: ezek az úgynevezett környezetvédelmi vagy CO2-kreditek, amelyek a kulcsot jelentik a Tesla profitjához.

Miről szól még a cikk?

  • Mik azok a környezetvédelmi kreditek és miért ennyire fontosak a Teslának?
  • Hogyan működik a kreditrendszer?
  • Ki veszi meg ezeket a krediteket és mennyit érhetnek?

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés