richter2_forras_richter
Üzlet

Ezúttal elmaradt a csúcsdöntés a Richternél

A bevételek és a profit csökkenéséről számolt be és az elemzői várakozásoktól elmaradó számokat közölt a Richter 2021. első negyedévére a ma hajnalban publikált gyorsjelentésében. A Vraylarnak köszönhetően az amerikai bevételek továbbra is dinamikusan növekednek, a januárban lezárt Evra-akvizíció pedig már az első hónapokban jelentősen hozzájárult a bevételekhez, a nőgyógyászati portfóliót erősítő termék a top 10-es értékesítési lista nyolcadik helyére került a vállalatnál. A profitráták romlottak a január-márciusi időszakban a Richternél, részben annak eredményeként, hogy a gyógyszergyártási tevékenység árbevétele visszaesett, az alacsony fedezetű nagy- és kiskereskedelmi szegmens forgalma pedig növekedett.

A várttól elmaradó számok

Minden tekintetben az elemzői konszenzustól elmaradó első negyedéves számokat közölt a Richter a ma hajnalban közzétett gyorsjelentésében. A Portfolio által készített elemzői konszenzus alapján 147,9 milliárd forintos árbevétel várhattak a befektetők a 2021. január-márciusi időszakra, ettől közel 5 százalékkal maradt el a bevétel, 140,9 milliárd forintra rúgott. A negyedéves bruttó fedezet 78,2 milliárd forintot ért el, ami szintén 5 százalékkal alacsonyabb a konszenzusnál, az üzemi eredmény szintjén pedig 24,4 milliárd forintos profitot könyvelt el a gyógyszergyártó, ami csaknem 13 százalékkal múlta alul az elemzői prognózist. Az időszaki adózott eredmény tekintetében 7 százalékkal teljesítette alul a Richter a konszenzust, 26,9 milliárd forintos eredményről számolt be a cég, az év/év alapon várt stagnálás helyett csökkent a gyógyszergyártó adózott eredménye.

tablazat

A bevételek – nem lett új rekord

2020. negyedik negyedévében rekordot döntött a Richter bevétele, meghaladva a 150 milliárd forintot. Az elemzők nem számítottak rá, hogy újabb csúcsot hoz 2021. első negyedéve és ez így is lett. A negyedik negyedévi rekordértékhez képest 6 százalékkal csökkent a január-márciusi periódus bevétele, az előző év azonos negyedévéhez képest viszont csak mérsékelt, 0,4 százalékos volt a visszaesés.

richterbevetel

Egy éves időtávon jelentősen befolyásolták a Richter számait a devizaárfolyam-változások, a legnagyobb piacok közül az európai bevételeket felfelé segítette a forint euróval szembeni gyengülése, negatívan hatott viszont, hogy a dollárral szemben kisebb mértékben, az orosz rubellel szemben pedig jelentősebben erősödött a forint az egy évvel ezelőtti szintről.

A gyógyszergyártási szegmens legdinamikusabban növekvő régiójának Latin-Amerika bizonyult az első negyedévben, forintban számolva több mint 50 százalékos bevételnövekedést mutatott a régió, bár egy kisebb súlyú piacról van szó, a gyógyszergyártás bevételének ugyanis mindössze 3 százalékát adja. A forgalomnövekedéshez nagyban hozzájárulhatott egy januárban lezárt akvizíció, a Richter megvásárolta a Johnson & Johnson Evra nevű fogamzásgátló termékét, amelyet az Egyesült Államokon kívüli piacokon értékesít a Richter az első negyedévtől kezdve.

A nagyobb piacok közül az amerikai bevételek továbbra is dinamikusan emelkednek a Vraylarnak köszönhetően, a lezárt negyedévben több mint 26 százalékkal ugrottak meg az Egyesült Államokból származó bevételek. A készítmény kilátásai is kedvezőek, januárban a Richter amerikai partnere, az AbbVie, amely a gyógyszer amerikai értékesítéseiért felel egy prezentáció során arról beszélt, hogy a Vraylar értékesítései akár a 4 milliárd dollár is elérhetik (peak sales) a jelenlegi indikációkkal. Ez a befektetők számára is meglepően magas szám volt, ami nagyban hozzájárult a Richter árfolyamának januári szárnyalásához.

A Richter specialty átalakulása jó ütemben halad, már a gyógyszergyártás árbevételének több mint 56 százalékát adták a negyedévben a termékek. A cég első bioszimiláris készítménye, a teriparatide bevétele is stabilan emelkedik, már közel 2,4 milliárd forintos bevétele volt belőle a Richternek, ami közel 30 százalékos növekedés a bázisidőszakhoz képest.

A covid hatásaival kapcsolatban annyit közölt a Richter, hogy „a gyógyszeripart is alapjaiban rázta meg a covid-19 világjárvány, valamint a hatóságok által arra válaszlépésként világszerte bevezetett korlátozó intézkedések.” Hozzátette, hogy a vevők igényeit 2021. első negyedévében is időben és teljes körűen ki tudták elégíteni és a promóciós tevékenység sem tért el jelentősen az előző hónapokban alkalmazott gyakorlattól. Sem a beszámolási időszakban, sem a beszámoló kiadásáig eltelt időben a fizetési hajlandóság/képesség tekintetében semmilyen romló tendenciát nem észlelt a vállalat – olvasható a negyedéves gyorsjelentésben.

A specializált termékek

2021. első negyedévében a Vraylar royalty árbevétele 69 millió dollárra emelkedett (20,8 milliárd forint), ami 28 százalékos növekedés az egy évvel ezelőtti szintről. Sem a lezárt időszakban, sem a bázisidőszakban nem könyvelt el az amerikai értékesítéshez kapcsolódó mérföldkő bevételt a Richter. 2020. utolsó negyedévében elért kiemelkedő árbevételt követően, az első negyedévekre jellemző, átlagosnál magasabb kedvezmények jóváírása mellett 2021. első negyedévében a Vraylar árbevétele elmaradt a 2020. utolsó negyedévi érték mögött, de éves szinten, forintban kifejezve 39,5 százalékos emelkedést ért el.

Az USA-ban két fázis III klinikai vizsgálat van folyamatban, melyek célja igazolni a cariprazine hatásosságát, biztonságosságát és tolerálhatóságát a major depresszió (Major Depressive Disorder, MDD) kiegészítő kezelésében.

cariprazine

Európában és az USA-n kívüli többi piacon Reagila néven vezette be a készítményt a Richter.  A cariprazine 2021. első három hónapjában 40 országban volt elérhető világszerte, ideértve az Egyesült Államokat és Magyarországot is. A beszámolási időszak során a Hikma Szaúd-Arábiában vezette be a Reagilát és további közel-keleti és észak-afrikai (MENA régió) országban van folyamatban a törzskönyvezési eljárás.

2021. első negyedéve során a Richter nőgyógyászati árbevétele elmaradt a bázisidőszakban elért érték mögött. Az Oroszországban, Ukrajnában, az Egyéb FÁK régió legtöbb piacán, valamint Kínában és az USA-ban visszaeső nőgyógyászati árbevételt nem tudta ellensúlyozni a Latin-Amerikában, egyéb országokban és Közép-Kelet Európában emelkedő értékesítési szintje. Ezen termékcsoport forgalmához a januárban akvirált Evra royalty is hozzájárult. Az oroszországi és kínai forgalom visszaesése a kiszállítások eltérő időzítésének következményeként alakult ki. Az Evra értékesítése után kapott royalty és a Bemfola növekvő árbevételét ellensúlyozta az orális fogamzásgátló készítmények alacsonyabb értékesítési szintje.

A Bemfola értékítéséből származó bevételek forintban mérve 10 százalékkal (euróban 3,6 százalékkal) emelkedtek az időszakban az egy évvel korábbi szintről, amivel a készítmény a top 10-es értékesítési listán a harmadik helyre került. A javuló értékesítés azután következett be, hogy számos európai országban a termékenységi központok részben újra kinyitottak. A forintban mért kétszámjegyű növekedést pedig a forint euróval szembeni elmúlt egy évben látott gyengülése támogatta.

bemfola

2020. decemberében a Richter eszközvásárlási szerződést kötött a Johnson & Johnson leányvállalatával, a Janssen Pharmaceutica-val, annak Evra márkanevű fogamzásgátló tapasza megszerzésére az Egyesült Államokon kívüli piacokra vonatkozóan. Az ügyletet 2021. januárjában zárta le a Richter és egy, az eszközvásárlási szerződéssel egyidejűleg kötött, átmeneti üzleti licencszerződés alapján a Janssen átmeneti támogatást nyújt az Egyesült Államokon kívüli forgalombahozatali engedélyek átadásának megkönnyítése érdekében. Az Evra árbevételének megjelenését követő első beszámolási időszakban a top 10 terméklista 8. helyére került, a készítmény után elszámolt royalty közel 3,4 milliárd forintot tett ki.

2021. első negyedévében a teriparatide árbevétele közel 2,4 milliárd forintot tett ki. Az originális készítmény szabadalom lejáratát követően a Richter 2019. augusztusában elkezdte bioszimiláris készítménye, a Terrosa értékesítését az Európai Unióban. Emellett a készítményt a Mochida Pharmaceuticals licencbe vette és 2019. november végén elindult a termék forgalmazása a japán piacon is. Japán mellett Dél-Koreában, Kanadában és idén március óta Izraelben értékesíti partnereken keresztül a készítményt a Richter.

A regionális trendek

  • Magyarországon a teljes gyógyszerpiac 7,5 százalékkal csökkent az első negyedévben, elsősorban a bázishatás miatt, a világjárványhoz kapcsolódó egy évvel ezelőtti felvásárlások következtében. A Richter termékek kiskereskedelmi forgalma jelentősen, 13 százalékkal csökkent. A társaság a hazai piaci szereplők rangsorában 4,6 százalékos részesedéssel az ötödik helyen áll, a vényköteles patikai piacot tekintve a Richter 7,3 százalékos piaci részesedéssel a második legnagyobb forgalmazó.
  • Európán belül Lengyelországban, a vírus elleni készítmény, a Groprinosin árbevétele jelentősen csökkent a magas bázis következtében. Romániában a szezonális termékek alacsony forgalma, valamint az erős bázis hatás eredményezte a gyenge teljesítményt. A nyugat-európai piacokon (amely a cég gyógyszergyártási árbevételének 51 százalékát adja) a cég bevétele 3 százalékkal növekedett forintban kifejezve. Az árbevételhez a Németországban, Svédországban és Ausztriában elért növekedés járult hozzá leginkább. A termékösszetétel vonatkozásában a Bemfola és a Terrosa forgalomemelkedése, valamint az Evra royalty ellensúlyozni tudta az orális fogamzásgátlók alacsonyabb értékesítését.
  • Oroszországban 18 százalékkal esett vissza a Richter bevétele, miután a forint átlagosan több mint 12 százalékot erősödött a rubellel szemben 2020. első három hónapjával összehasonlítva. A piaci környezet volatilis jellege nem változott, mindazonáltal a közvetlen értékesítés a világjárvány előtti szinten tudott helyre állni - közölte a cég. Egyes szabályozási változások hatálybalépését megelőzően, az előző évben kiszállított magas árukészletnek tudható be, hogy 2021. első negyedévében a forgalom szintje visszaesett. Pozitívan hatott viszont az oroszországi bevételekre a forgalomban lévő készítmények árának emelése a lezárt időszakban. Ugyanakkor, a létfontosságú listán szereplő egyes termékek árát felülvizsgálta a hatóság, az új árak előreláthatólag 2021. első félévében lépnek hatályba. A fenti árharmonizáció várhatóan mintegy 0,5 milliárd rubel értékű árbevétel kiesést okoz 2021- ben. Ukrajnában több mint 41 százalékkal zuhant a Richter bevétele 2021. első három hónapjában, a csökkenés elsősorban 2020. negyedik negyedévében törzskönyvezéshez kapcsolódó jelentős mértékű előszállításoknak volt köszönhető. A FÁK egyéb tagköztársaságaiban realizált, forintban mért árbevétel visszaesése elsősorban a bázisidőszakban teljesített előszállításoknak tudható be. A térség egyes országaiban tapasztalt árfolyamgyengülést nagyjából kiegyenlítették a térség országaiban átlagosan érvényesített mérsékelt áremelések.
  • Az Egyesült Államokban 26 százalékot meghaladó bevételnövekedést ért el a Richter, amely mára a vállalat legnagyobb forgalmú piacává vált, elsősorban az AbbVie/Allergan által realizált értékesítés után elszámolt bővülő royalty bevételnek volt köszönhető a Vraylarhoz kapcsolódóan.
  • Kínában a Cavinton injekciónak 2020. január 1-jével életbe lépett támogatási listáról való törlése a készítmény árbevételében jelentős kiesést okozott. Továbbá egyes, 2020. negyedik negyedévében történt előszállítások negatívan érintették a beszámolási időszakban elért árbevétel. A távol-keleti országban közel 50 százalékos bevételcsökkenést könyvelt el a Richter az egy évvel korábbi szintről.
  • Latin-Amerika legtöbb országában forgalom emelkedést ért el a Richter, a régióban összességében több mint 51 százalékkal emelkedett a Richter bevétele. A 2021. első három hónapjában elért kiemelkedő teljesítmény elsősorban a Mexikóban, Chilében és Brazíliában elért árbevétel növekedés eredménye. A termékösszetétel vonatkozásában az Evra royalty, valamint az orális fogamzásgátlók magasabb árbevétele járult hozzá leginkább az elért növekedéshez.
  • Az „egyéb országok” esetén a beszámolási időszakban elért árbevételhez a Vietnámban eladott orális fogamzásgátlók, az Ausztráliában értékesített Bemfola, valamint az Evra Kanadába irányuló értékesítése után a Richter számára fizetett royalty járult hozzá legnagyobb mértékben. Az egyéb országok bevétele 15 százalékkal emelkedett év/év alapon.

A bruttó fedezet

2021. első negyedévében a fedezeti összeget pozitívan befolyásolta a Vraylar amerikai értékesítése után járó royalty éves szinten bekövetkezett számottevő növekedése, valamint az Evra royalty megjelenése. Negatívan érintette viszont a viszonylag magas fedezetű orális fogamzásgátlók forgalmának csökkenése, valamint az, hogy az influenzajárvány elmaradása negatívan befolyásolta az antivirális Groprinosin forgalmát 2021. első negyedévében a bázisidőszakban tapasztalt jelentős mértékű felvásárlásokkal szemben. A Cavinton csökkenő árbevétele mellett egyes branded generikus és hagyományos készítmények fedezeti hányada is romlott.

brutto fedezet

A bruttó fedezeti hányad 1,2 százalékponttal romlott az egy évvel ezelőtti szinthez képest, 55,5 százalékra.

Ez részben annak is köszönhető, hogy a gyógyszergyártási tevékenység árbevétele visszaesett, az alacsony fedezetű nagy- és kiskereskedelmi szegmens forgalma pedig növekedett.

A negyedik negyedévi szinthez képest viszont bár csak kismértékben, de emelkedett a bruttó fedezeti szint.

Az üzemi eredmény

Az értékesítési és marketing költségek aránya az árbevételhez viszonyítva csökkent. Ezen költségek összegének csökkenése főként annak köszönhető, hogy a világjárvány miatt bevezetett intézkedések jelentősen korlátozták a promóciós tevékenységeket, különösen Nyugat-Európában. Ehhez a kedvezőtlen piaci környezet miatt visszafogott kínai promóciós költségek és az ugyanitt csökkentett orvoslátogatói létszám is hozzájárult.

A k+f költségek 3 százalékkal emelkedtek a vizsgált negyedévben az egy évvel ezelőtti szintről és az eddigi legmagasabb negyedéves értéket érte el. Alakulásuk az AbbVie / Allergan-nal közösen végzett, jelenleg is folyó klinikai vizsgálatoknak, a biotechnológiai és nőgyógyászati fejlesztési programoknak köszönhető. A k+f költségeket tovább növelték egyes központi idegrendszeri projektek is, amelyek klinikai fázisba értek. Összességében a bevétel 11 százalékára emelkedtek a k+f költségek a bázisidőszaki 10,7 százalékról.

kpluszf

A vizsgált negyedévben nem voltak egyszeri tételek, míg a bázisidőszakban 500 millió forint mérföldkő bevételt számolt el a vállalat nagyrészt a cariprazine dél-koreai licencbe adásához kapcsolódóan az egyéb bevételek soron.

2021. első negyedévét 24,4 milliárd forintos üzemi eredménnyel zárta a Richter, ami 3,2 százalékos csökkenés az egy évvel korábbi szintről.

Az üzemi eredményhányad romlott, 17,3 százalékot ért el a lezárt negyedévben, ami 0,5 százalékpontos csökkenést jelent.

Az adózott eredmény

A pénzügyi eredmény soron nyereséget könyvelt el a Richter, ugyanakkor kisebb mértékűt, mint 2020. első negyedévében. Ennélfogva az adózott eredmény nagyobb mértékben csökkent az első negyedévben, mint az üzemi eredmény. 26,9 milliárd forintos adózott eredmény ért el a Richter, ami 7 százalékkal kevesebb, mint a bázisidőszakban. 2021. első negyedéve volt minden idők harmadik legmagasabb nyereségű negyedéve az adózott eredmény tekintetében, csak a tavalyi első és második negyedévben ért el magasabb profitot a Richter.

adozottbevetel

Árfolyam és árazás

Nagy lendülettel indították az évet a Richter részvényei, januárban valósággal ralizott a papír és új történelmi csúcsra száguldott az árfolyam. Február közepe óta alábbhagyott a lendület, azóta inkább csak oldalazik a Richter, de március végén sikerült még egyszer új csúcsra mennie a részvénynek, egészen 9320 forintig emelkedett az árfolyam. 

Idén 14 százalékos pluszban áll a Richter árfolyama, amivel felülteljesítő a magyar tőzsdén, a BUX index az év eleje óta 5 százalékot emelkedett.

Az elemzői várakozásokhoz képest csalódást okozott a Richter a ma hajnali gyorsjelentésével és a profitráták csökkenése sem jó hír befektetői szemmel, így inkább negatív árfolyamreakcióra számítunk a gyorsjelentésre a hétfői nyitásban.

Historikus viszonylatban nem drágák jelenleg a Richter részvényei előretekintő P/E ráta alapján, a hosszú távú átlagtól elmarad a jelenlegi árazási szint.

A legközelebbi szektortársakhoz képest diszkonttal forognak a Richter papírjai.

A nagy európai gyógyszercégekhez képest sem drágák a magyar gyógyszergyártó részvényei P/E ráta alapján az elemzői profitvárakozások fényében.

A Richter részvényeire vonatkozó medián célár jelenleg 9449 forint a Refinitiv gyűjtése alapján, ami 11 százalékkal magasabb a pénteki záróárfolyamnál.

A címlapkép forrása: Richter

A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

chile koronavírus oltás átoltottság
nato csúcs orbán viktor joe biden
védettségi igazolvány koronavírus covid-19
nagy britannia buckingham palota

Alapblog Pénzt? Vagy életet?

2020 az elég megrázó társadalmi kísérletek éve volt. Számomra leginkább azért, mert az egész nyugati társadalomból...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Treasury Associate

Treasury Associate

Client Asset Analyst

Client Asset Analyst
2021-06-15
Portfolio-MAGE Járműipar 2021
2021-09-07
Sustainable World 2021
2021-09-21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021-09-30
Energy Investment Forum 2021
frankfurt