Előfizetői tartalom

Tech selloff: a vég kezdete, vagy a kezdet vége?

Jelentős esés zajlott le az elmúlt néhány kereskedési napon a technológiai szektor által vezérelt indexekben, amelynek folytatódása a technikai elemzés által meghatározott kulcsszintek elesését is magával hozhatja. Ahogy az elmúlt három hónapban megszokhattuk a tech cégek jellemzően alulteljesítőek voltak, főleg a kis és közepes kapitalizáció területén. Ez eleinte a rotáció jelenségének volt betudható, amelynek során az emelkedő piaci trend előrehaladott szakaszán a tőke egyre inkább a növekedési részvények helyett az értékalapú papírokba kerül át. Szintén szerepet játszott a folyamatban az a tény, hogy a koronavírus enyhülésével járó korlátozás feloldások is csökkenthetik a bevételek növekedési ütemét. Az utóbbi hetekben az inflációs félelmek is felerősödtek. Az sem mellékes, hogy jó pár részvényben a piacon igen magas árazás alakult ki, ami hosszútávon nem fenntartható. A legfontosabb tényező azonban a momentum eltűnése és a befektetők türelmének megfogyatkozása lehet. Ez azonban jelentős differenciálást hozott, és ágazat, sőt egyedi papír szinten eltérő folyamatokat hozott a felszínre, ezért érdemes a piac mélyére nézni a technikai elemzés szempontjából.

A tegnapi nap folyamán a Nasdaq széleskörű indexe 2,55%-ot, a Nasdaq 100 2,63%-ot, a technológiai szektor ETF-e pedig 2,52%-ot veszített az értékéből, és április végén beállított csúcsaikhoz képest ezzel már 5-6%-os mínuszban vannak. A klasszikusabb szektorokat sokkal nagyobb súllyal magukban hordozó indexek ugyanakkor kisebb mínuszokkal megúszták a tegnapi napot, és jelenleg is mindenkori csúcsaik közvetlen közelében vannak.

Az esés ma átterjedt a Távol-Kelet és Európa főbb piacaira is, ahol szintén a technológiai húzta lefelé elsősorban a piacokat. Az amerikai indexek határidős árfolyamai ma további csökkenést jeleznek előre. A kereslet és kínálatot vizsgáló technikai elemzés szerint még nincs minden veszve, de mostanra már alig van olyan tág területet felölelő technológiai index a világ fejlett piacain, amelyik egyértelműen pozitív képet mutatna.

A relatív erő elpárolgása persze nem mai esemény, ez már hónapok óta zajlik. Pár hete úgy tűnt, hogy egyes ágazatok és részvények, például a Microsoft, Facebook, Alphabet (Google) új erőre találtak és talán még magukkal is vihették volna a teljes piacot. Ehhez azonban egyre inkább úgy tűnik, hogy még ők sem voltak elég erősek. A szektor szétszakadt és voltak olyan papírok, amelyek képesek voltak a téli csúcsaik fölé menni, de sokan lemaradóak maradtak, vagy akár még középtávú csökkenő trendbe is váltott az árfolyamuk. Fontos azt is kiemelni, hogy szezonálisan egyre kevésbé kedvező részébe érünk az évnek, május második fele és a nyár általában alulteljesítő szokott lenni, ami szintén generálhat széleskörű eladási hullámot.

Erről szól még a cikk:

  • Egyértelmű disztribúciók a Nasdaq-on
  • Kritikusak a következő napok a Nasdaq 100 számára
  • Bőven élő trend, de fordulós jel a Dow esetén
  • Masszív alulteljesítés Hong Kong-ban
  • Európában is elesett egy fontos támasz

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés