Előfizetői tartalom

Skandináv krimi - meggyilkolják a trendet vagy sem?

A skandináv részvénypiacok a legjobban teljesítők közé tartoztak az utóbbi hónapokban. Nemcsak a teljesítményük, de a viszonylagos nyugalmuk is a leginkább kedvelhető és felhasználható befektetési terepek egyikévé tette őket. A magas adók pénzbőség és koronavírusból való kimászás idején nem sok embert zavartak, a jó üzleti környezet, a stabil jogrendszer és infrastruktúra, a fejlett technológia, valamint a boldog lakosság annál inkább előnyt jelentenek. Az északi részvénypiacok relatív erejéhez minden adott volt eddig, de ha a nagy kérdés, hogy mi lesz, ha meginognak a globális tőzsdék az inflációs félelmek, a magas árazások és szezonális hatások miatt? Ez már egy igazi skandináv krimi, ahol bármelyik erdőből előkerülhet egy emelkedő trend hullája, és ahol a gyilkost nem lesz könnyű tettenérni.

A témakörről és azon belül egyedi részvényekről részletesebben is beszélünk csütörtök esti webináriumunkon is.

2020 elejétől fogva a Skandináv piacok összességében igen erős teljesítményt mutatnak fel 24 és 34% közötti eredményeket felmutatva. Ugyanezen idő alatt az S&P 500 28%-ot ért el, ami eleve erősnek mondható az ottani gazdaságba és pénzügyi piacokba öntött ezermilliárdok miatt, amely meghaladta az Európában lévő szinteket. Nem véletlen, hogy ugyanezen időszak alatt a DAX (feketével) 14%-kal emelkedett. Az északi piacok közül a legjobban Koppenhága teljesített, a KFX index (kékkel) 34%-kal ér többet, mint 2019 legvégén. Dánia vezető részvénypiaci mutatója relatív teljesítményét azzal alapozta meg, hogy jóval kevesebbet esett a koronavírus járvány kitörésekor, mint a többi Skandináv tőzsde.

Svédország (zölddel) és Finnország (narancssárgával) piacai sokkal inkább mozogtak hasonló mértékben, de az előbbi esetén a fellendülés során egy árnyalatnyi relatív erő szintén megjelent. Nagy kérdés, hogy a relatív teljesítmény különbség a későbbiekben is megmarad, a technikai elemzés elmélete szerint az esetek többségében ez a helyzet. Összességében egy nagyon erősen összetartó kisebb régiót láthatunk, amelyek főbb indexei között a korreláció szinte folyamatosan nagyon magas. A nagy intézményi befektetők viszonylag keveset differenciálnak, és nagyrészt egy kalap alá veszik őket.

Erről szól még a cikk:

  • Hogyan teljesít a régió, és mi várható a technikai elemzés alapján?
  • Mely piacokban van relatív erő.
  • Használható-e az RSI a dán indexnél.
  • Egy emelkedő háromszög vége a norvég indexben.
  • Újabb és újabb hullák a svéd részvénypiacon.
  • Nyugalom honol a finn szaunában.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés