Előfizetői tartalom

A tőzsdézés az új nemzeti sport - Ki keresett ezen a legtöbbet?

Nem volt könnyű időszak az elmúlt bő egy év a legtöbb ember számára. A koronavírus még a durva korlátozások ellenére is rengeteg tragikus halálesettel járt együtt, és a gazdaságra gyakorolt hatások miatt nagyon sokan vesztették el megélhetésüket. Volt azonban néhány ágazat, ahol bizarr módon éppen a járvány és a lezárások hozták el a kánaánt. Ezek között vannak maguktól értetődőek, mint például egyes ágazatok az egészségügyi szektoron belül, de vannak meglepőbbek is. A befektetési szolgáltatók, befektetési bankok és tőzsdék is ide tartoznak, mert a válság során a megugrott volatilitás miatt forgalmuk ugrásszerűen növekedett. Ehhez azonban az is hozzájárult, hogy az otthon rekedt lakossági befektetők és spekulánsok unaloműzésként, egyfajta hobbiból tőzsdézni kezdtek. Rengeteg, a reálgazdaságnak szánt jegybanki és költségvetési pénz kötött itt ki, és a pénzügyi piacokon való kereskedés lett az új nemzeti sport, elsősorban a tengerentúlon. Megnéztük, hogy mely cégek húzták ebből a legtöbb hasznot, miként reagált a piac a sikereikre és mi várható tőlük. Technikai elemzés.

Az, hogy a járvány idején rengeteg új befektető áramlott a piacra nemcsak a brókercégek árbevételein látszik, és még csak nem is a közösségi médiát elárasztó végeláthatatlan részvényvásárlási tanácsok és bejegyzések tömkelegén. Az amerikai brókercégek egyfajta önszerveződő szövetsége, a FINRA ugyanis részletesen mérte a pandémia miatti lezárások hatásait a piaci résztvevők összetételén és érdekes következtetésekre jutottak:

  • Bár az Egyesült Államokban közel 140 millió embernek eleve volt valamilyen részvénybefektetése, 2020 végén a FINRA felmérés mégis azt találta, hogy a befektetési szolgáltatóknál az összes számlának mintegy 38%-át tavaly nyitották. Ez jellemzően új és tapasztalatlan befektetőket jelent, és bár a fenti szám bázisával az átfedés nem tökéletes (nem minden amerikai háztartás brókercégeken keresztül, vagy akár közvetlenül rendelkezik részvénykitettséggel), az nagyon valószínű, hogy tízmilliós nagyságrendű új számla nyílhatott.
  • Az új befektetők 64%-a 44 év alatti, míg ugyanezen arány csak 29% a már meglévő számlák esetén. Ez is azt jelzi, hogy inkább a fiatalabb, tapasztalatlanabb befektetők közül kerültek ki az új ügyfelei a brókercégeknek, akiket könnyebb rábírni a magasabb, gyakran rejtett költségek megfizetésére.
  • Az új számláknak a 74%-át kevesebb, mint 10 000 dollárral nyitották, amíg a meglévő számlák közül csak 31%-nak van ennél kisebb egyenlege. Sőt, a tavalyi kezdő befektetők egyharmada kevesebb, mint 500 dollárral kezdte meg a kereskedést. Ez részben a technológiai fejlődésnek is köszönhető, hiszen a fractional shares szolgáltatások révén már nem kell egész számú részvényeket vásárolni. Ezen kereskedők jó része a hírhedt Robinhood app révén került közel a tőzsdéhez, amelynek üzleti modellje enyhén szólva is kétséges, és egy olyan céget is brutális árbevétel növekedéshez segített, amelynek árfolyamát lejjebb külön is elemezzük.
  • Szintén a befektetői réteg megfontoltságának a csökkenésére utal, hogy amíg a régi piaci résztvevőknek csak a 24%-a dönt legalább részben a barátai tanácsára, addig az új spekulánsoknál ez az arány 38%, az összes tényező közül a legmagasabb. Ily módon a befektetési tippek a közösségi médián keresztül hullámszerűen söpörnek végig, amit tovább erősít a híres FOMO hatás (fear-of-missing-out, azaz a félelem attól hogy kimaradnak valamiből), ezt egyébként még önbevallás alapján is az új számlát nyitók tizede is elismerte.

IAI

Ezek után nem csoda, hogy brókercégeknek nagyon jó éve volt a 2020-as. A megugró forgalom, a rengeteg új és tapasztalatlan befektető által kifizetett explicit és implicit tranzakciós költségek elképesztő robbanást okoztak az árbevételekben. Ezt a részvénypiac is lereagálta és az ágazat ETF-e (iShares U.S. Broker-Dealers & Securities Exchanges ETF) is szárnyalni kezdett. Bár a pandémia előtti maximumot, azaz 72,5 dollárt csak novemberben lépte át, de azóta is nagy lendülettel emelkedik és további 39%-ot adott hozzá az árfolyam értékéhez. Az alap 0,42%-os teljes költsége viszonylag jónak mondható ágazati ETF létére, így ez már önmagában egy jó eszköz lehet, ha valaki ki akarta venni a részét a brókercégek erősödéséből.

Erről szól még a cikk:

  • Az új befektetői réteg a brókercég emelkedés motorja
  • Közel 40%-kal száguldott az ellenállás áttörése óta az ágazat ETF-e
  • Erős trendben a legnagyobb hal
  • Új csúcsra törés az egyik klasszikus diszkont brókercégnél
  • Komoly kihívások előtt, de még a trendben a magyar disszidens által alapított vállalat részvénye
  • Még az order flow ezüstérmese is 64%-os sajáttőke arányos megtérülést ért el

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés