bét
Üzlet

Elkezdték begyújtani a rakétákat a CIG Pannónia új vezetői?

Ha nem is kimagasló, de egészen vállalható eredménnyel zárta 2021 első negyedévét a CIG Pannónia. Az adózás utáni eredmény az egy évvel korábbinak a másfélszeresére, 383 millió forintra emelkedett, a díjbevételek 19%-kal nőttek, az életbiztosítási új szerzések pedig 25%-kal bővültek az év első három hónapjában. Sokat javítottak a számokon a vállalatoknál kötött csoportos életbiztosítások, ami tovább erősödhet az új menedzsmenttel.

Mondhatnánk, alacsony volt a bázis a koronavírus-járvány egy évvel ezelőtti megjelenése miatt, ám ez a biztosítók, így a CIG Pannónia esetében sem állja meg a helyét: a pandémia gazdasági hatásai elnyújtva, késleltetve jelentkeznek a biztosítási szektorban. Ha egyáltalán jelentkeznek, a CIG Pannónia esetében ugyanis a tavaly augusztusban aktivizálódó tulajdonosi kör nemcsak új értékesítési csatornák fokozatos megnyílását hozhatja (lásd a Magyar Bankholdingot), de a megnyíló új üzleti lehetőségek a járvány hatásait is bőven kompenzálhatják. Az életbiztosításokat sem kezdték el nagy tömegével visszaváltani az emberek, sőt, a járvány hatására inkább a tartalékolás felerősödése érzékelhető.

A CIG Pannónia bevételi számai is részben ezt tükrözik vissza:

  • a díjbevételek (szinte kizárólag életbiztosításiak) 19%-kal növekedtek egy év alatt, és csaknem 5,0 milliárd forintra rúgtak,
  • ezen belül a unit-linked díjbevételek 11,9%-kal bővültek, a hagyományos és csoportos életbiztosítások pedig 45,3%-kal ugrottak meg, az egészségbiztosítási díjbevételek viszont 16,2%-kal csökkentek,
  • miután a biztosító folytatandó tevékenységgé minősítette vissza nem-életbiztosítási üzletágát, innen is jött némi, 74 millió forintos díjbevétel, ugyanakkor
  • a biztosító teljes díjbevételének 71%-át még a unit-linked életbiztosítások hozták.

A meglévő biztosítási portfólió minősége a fent említetteknek megfelelően nem mutatott romlást, legalábbis erre utal, hogy a megújítási díjak 7,9%-kal növekedtek. Ennél nagyobb növekedést mutatnak ugyanakkor az új szerzésből első évesként befolyó díjbevételek (+32%) és különösen az egyszeri és eseti díjak (+50%).

Az új szerzések szempontjából szerencsésen alakult az első negyedév, amit elsősorban az újonnan kötött szerződések állománydíjának 25%-os növekedése jelez. Volt már erősebb első negyedéve is az értékesítésben a CIG Pannóniának (jelesül a két évvel ezelőtti), de – különösen az átalakulási folyamatokat figyelembe véve – viszonylag jónak tűnik 2021 első három hónapjának teljesítménye, különösen ami a hagyományos és csoportos életbiztosítások értékesítését illeti, aminek az új szerzése csaknem megduplázódott. 

Az új szerzések növekedése ellenére a szerzési költségek 968 millió forintról 936 millió forintra csökkentek a társaságnál, ami a termékmix átalakulásának eredménye: az élet szegmensben a csoportos szerződések megszolgált díjnövekedése jelentős, ugyanakkor jutalékhányada alacsonyabb a többi termékhez viszonyítva. A teljes költségszint viszont 77 millió forinttal, 1,596 milliárd forintra emelkedett, főleg az egyéb ráfordítások miatt.

Összességében 383 millió forint lett így a CIG Pannónia teljes adózott eredménye, ami 58%-kal jobb az egy évvel korábbinál. Az adózás előtti eredmény 142 millió forinttal javult. Az MKB-Pannónia Alapkezelőből a Csoportra jutó eredmény a tőkemódszerrel elszámolt befektetések hozama soron jelenik meg, mely 2020. első negyedévben 74 millió forint nyereség, míg 2021-ben 81 millió forint nyereség volt. Az átfogó eredményen belül 205 millió forintot a csoport tulajdonában lévő Opus-részvények, míg 245 millió forintot a magyar állampapírok nem realizált vesztesége magyaráz.

A gyorsjelentés a jövőről is ejt szót, a menedzsment megfogalmazása szerint „a Társaság pozícionálása és térnyerésének megalapozása a 2021. év feladata, amely során az ügyfélkör kimagasló kiszolgálásának biztosítása mellett a befektetők és a tőkepiac egyéb szereplői számára elsődleges cél, hogy világossá és számonkérhetővé tegyük a csoportszintű stratégiát, amelynek egyes lépéseit a Társaság folyamatosan kommunikálni kívánja a következő időszakban.”

Kereskedés CIGPANNONIA-részvényekkel a Portfolio Online Tőzsdén! Kedvező feltételek, profi ügyfélszolgálat. Start
Takarékbank_1
oroszország koronavírus járvány
montenegró járvány
fodrasz covid korona
koronavírus adatok sejt járvány

Alapblog Pénzt? Vagy életet?

2020 az elég megrázó társadalmi kísérletek éve volt. Számomra leginkább azért, mert az egész nyugati társadalomból...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Mi lesz most a nagy technológiai részvények sorsa?
Online előadás
Hasznos tippek, trükkök, használati gyorstalpaló
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Treasury Associate

Treasury Associate

Client Asset Analyst

Client Asset Analyst
2021-09-07
Sustainable World 2021
2021-09-08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021-09-21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021-09-30
Energy Investment Forum 2021
GettyImages-1211246429 (9)