Előfizetői tartalom

A kis alkatrészek, amelyek térdre kényszerítették a világ legnagyobb vállalatait is – Évekig eltarthat még a "chipageddon"

Fájdalmas chiphiány alakult ki a világban a járvány nyomán felpörgő digitalizáció, a mindenféle eszközök felokosítása, a cloud szolgáltatások terjedése és a kriptovaluták robbanása közepette. Odáig jutottunk, hogy a világ legnagyobb autógyártóit átmeneti gyárleállásokra kényszerítette a chipek hiánya, de gyakorlatilag nincs olyan szektor, ami ne érzékelné a kínálat szűkösségét. Ezt persze nem hagyják annyiban a gyártók és a kormányzatok, hatalmas beruházások indulnak az iparágban és megkezdődött a verseny a világ vezető chipgyártója címéért. Összeszedtük, hogy mely országok és vállalatok szállnak harcba és hogy vajon meddig tarthat a globális chiphiány.

Chipet mindenbe!

Az integrált áramkörökkel állátott apró szilíciumlapok a világ létfontosságú elemeivé váltak mára. Ezek a kis alkatrészek biztosítják az internettel összekapcsolt világ létezését, azon túl, hogy az iPhone-jainkhoz és a PlayStationjeinkhez szükségesek, kulcsfontosságú szerepet játszanak az egyes országok digitális infrastruktúrájában is. A mindennapi életünkhöz használt eszközök nagy része chipekkel működik, kezdve a játékkonzoloktól az elektromos fogkeféken át a mosógépeken keresztül az ébresztőóriákig. Az autók gyakorlatilag ma már négy keréken futó kicsi adatközpontok, egy-egy Zoom-értekezlet mögött pedig sok-sok, a cloud adatközpontokban összedolgozó chip áll. A világ étvágya a chipek iránt nagyobb, mint valaha. Mindent okosítani akarunk, már nem csak az autókról és a telefonokról, van szó, hanem a dolgok internetéről, olyan mértékben szerelnek ma fel chipekkel termékeket, amire a múltban nem volt példa.

A korábbi években nem sok izgalmat tartogatott a szektor az iparági szakértőknek és befektetőknek, sőt, már-már unalmas volt, hogy az Intel és az AMD közötti csatározásokról szólt a történet, de aztán nagyot fordult a világ. Világossá vált, hogy a grafikai processzorok jól használhatók a mesterséges intelligencia hatalmas számítási igényének kielégítéséhez, közben a mobiltelefonok egyre nagyobb tudásúvá váltak, az IoT pedig már nem csak egy távoli fantazmagória volt már, hanem elindult a valósággá válás útján – írja elemzésében a Forrester.  

A felhő alapú szolgáltatások előretörésével, mint az Amazon Web Services, a Microsoft Azure, vagy az Alibaba, egyre nagyobb lett a cloud szolgáltatók félvezetőigénye. A mobiltelefonok még mindig jól fogynak, az Apple, a Samsung és a Huawei ezerrel vásárolja a chipeket, akárcsak a számítógépgyártók, mindezt egy olyan időszakban, amikor a kriptovaluták robbanása miatt hiány alakult ki a chipek piacán. A járványhelyzet pedig még rátett egy lapáttal a folyamatra, az otthoni munkavégzés terjedése a számítógép-vásárlások felfutását hozta, míg az olyan platformok, mint a Zoom és a Teams, a cloud computing-szolgáltatások iránti igényen keresztül generált keresletet a chipekre.

A cikkünk tartalmából

  • Mi okozta a globális chiphiányt?
  • Meddig tarthat a szenvedés, mit mondanak a szakértők?
  • Hatalmas beruházásokra készülnek a chipnagyhatalmak - Ki lesz a legnagyobb?
  • A tőzsdei chipgyártók teljesítménye, árazása.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés