Előfizetői tartalom

Válságálló részvények, amiket most is szeret a piac

A nem ciklikus részvények közé azon papírok tartoznak, amelyek termékskálája, tevékenysége miatt kevésbé vannak kitéve a gazdasági válságoknak és fellendüléseknek. A fogyasztók rosszabb időszakok során olyan költségeiket vágják vissza, amelyek nélkülözhetőek és amelyek egyébként is nagyobb beruházás részeihez tartoznak. Ide tartoznak az építőanyagok, személygépjárművek, utazások, drága hobbik. Az olyan termékek viszont, mint az élelmiszerek, tisztálkodó és takarítószerek sokkal inkább válságállóak. Az ezekhez kapcsolódó részvények viszonylag jól túlélték a lezárások időszakát, ami az árfolyamukon is meglátszott. Bár azóta az intézményi vevők inkább hanyagolták őket, az utóbbi napokban fontos szintekhez értek, ami ismét begyújthatja a rakétákat a szektorban.

XLP

A Consumer Staples Select Sector ETF (XLP) a szektor teljesítményét viszonylag jól követi le az Egyesült Államokban (Európában hasonló ETF a SPDR MSCI Europe Consumer Staples UCITS alap). A lenti grafikonon feketével jelölt alap teljesítménye jelentős mértékben felülmúlta a ciklikus termékeket gyártó és forgalmazó vállalatokét (kékkel jelölve, XLY) a koronavírus pánik idején. Amíg az előbbi mintegy 20%-ot esett vissza tavaly tavasszal, addig az utóbbi 30%-ot meghaladó zuhanással reagált. Ráadásul az előbbi könnyebben és gyorsabban fel is pattant, április közepén már csak 5%-os mínuszban járt. Amint azonban a stimulusok hatása berúgta az ajtót, a ciklikus részvények gyorsan lehagyták a vetélytárs ETF-et, és a nagy trend során nem túl meglepő módon a mai napig tartják előnyüket. Az utóbbi bő egy hónapban viszont ez a helyzet megváltozni látszik, és úgy tűnik, hogy a befektetők ismét keresni kezdték a nem ciklikus papírokat.

A szektor alulteljesítése olyan erős volt, hogy egy enyhe középtávú csökkenő trendcsatornában is bekerült az ETF árfolyama. A váltás március utolsó napjaiban történt, amikor nemcsak a csatornából tört ki az árfolyam, de megjelent egy three white soldiers formáció a japán gyertya grafikonon, ami egy erősen pozitív jelzés. A megjelenő akkumuláció után egy támasz kialakítása mellett oldalazás következett, ami szerencsére alacsony forgalom mellett zajlott. Májusra viszont ismét erősebb lett a kereskedés volumene, főleg akkumulációk formájában. Eközben pedig egy ellenállásra tapadt az árfolyam, amelynél bármelyik nap megtörténhet a kitörés.

Erről szól még a cikk:

  • Fontos támaszhoz simult a szektor ETF-e
  • Közvetlen kitörés előtt a Procter & Gamble
  • Szűk konszolidációs sávban az egyik kevésbé ismert részvény
  • Régóta várja az új csúcsot az ismert drogéria hálózat
  • Sokáig nem jár le a nagy konzervgyártó trendje

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés