stripper
Üzlet

Buborékok és sztripperek

Tőkepiaci buborékok mindig is voltak, vannak, és még lesznek is, aminek az egyik alapvető oka, hogy a kialakulásukhoz nem túl bonyolult a recept: kell egy könnyen befogadható alapgondolat, ami eljut a tömegekhez, majd erre ráépül egy ipar, végül pedig kiderül, hogy az alapgondolat mégsem volt igaz, és az egész kártyavár összedől. A történelem során számos lufit láttunk már, a holland tulipánlázon keresztül, a japán ingatlanárlufin át, egészen dotkom lufiig, de persze most sokkal inkább az a kérdés, hogy hogyan fog alakulni napjaink lufijainak története.

Tolsztoj híres regénye az Anna Karenina így kezdődik:

A boldog családok mind hasonlóak egymáshoz, minden boldogtalan család a maga módján az

Nincs ez máshogy a tőkepiaci buborékok/lufik esetén sem. A recept nagyon hasonló, vagy a maga módján nagyon hasonló. Az egyik legfontosabb kelléke egy ilyen lufinak egy alaptermékhez kapcsolódó elv vagy gondolat, ha úgy tetszik dogma, amelyet tömegek képesek elhinni. A 2000-es évek kétségtelenül legnagyobb lufiját az amerikai ingatlanpiacon fújták. A dogma pedig végtelenül egyszerű volt: „az ingatlanárak folyton emelkednek”. Könnyű, egyszerű, érthető állítás, amit tömegek képesek befogadni. A dogmára ráépül egy ipar, majd idővel tömegeket ér el. Emlékeztetőül ajánlom a Big Short című film ikonikus jelenetét, amelynek a végén a sztriptíztáncosnő elárulja, hogy van öt háza és egy lakása, természetesen mind hitelre!

A történet vége az, hogy a dogma nem bizonyul igaznak, és mihelyt a fenti esetben a lakásárak esésnek indulnak, összeomlik a kártyavár. 2008-2009-ben ezzel térdre kényszerítve a fejlett világ bankrendszerét, vele együtt a teljes világgazdaságot, nagyon sok embernek nagyon sok kárt, szenvedést okozva.

Valójában az eszközárbuborékok meglehetősen gyakoriak. Nem kell sokat lapozni a történelemkönyvben ahhoz, hogy találjuk egy párat. Japánban 1989-ben az ingatlanárak annyira magasra emelkedtek, hogy a Tokióban található királyi palota alatti terület többet ért, mint Kalifornia összes ingatlana egyben. A tokiói ingatlanárak 350-szer voltak magasabbak, mint a manhattaniek. Ez a lufi olyan nagyra sikerült, hogy gyakorlatilag tönkretette a teljes japán bankrendszert nagyjából 20 évre. Nem mellesleg közvetett módon szerepet játszott az 1997-es ázsiai válságban, és közel 20 év stagnálást okozott Japánban.

Kisebb mértékű ingatlanpiaci és nagyobb mértékű hitelezési buborékot fújt a frankhitelezés hazánkban is. A dogma a svájci frank árfolyamának stabilitása, gyengülése volt. Tényszerűen a forint svájci frank keresztárfolyama meglehetősen stabil volt 2004 és 2008 között, amikor a hitelezésnek ez a formája felfutott hazánkban.

Aki a fenti chartra nézett, azt gondolta, nincs miért aggódnia. Ugyanakkor, ha megfigyeljük a folytatást, stabilitás helyett azt látjuk, hogy a frank több, mint 100 százalékot erősödött azóta.

Itt is megvolt a hit, tömegekhez jutott el a dogma és szörnyű katasztrófa lett a vége.

A történelem egyik legnagyobb eszközárbuborékát egyébként a hollandok jegyzik az 1600-as évek közepéről. Ez volt a híres tulipánláz, amikor is elkezdtek tulipánhagymára spekulálni az emberek. Az őrület csúcsán egyetlen tulipánhagymáért több, mint négy tonna búzát is hajlandóak voltak adni a spekulánsok. A történet végét nem kell mesélnem, mindenki tudja, mennyiért lehet ma tulipánt venni a virágboltban. A dogma, hogy a tulipán egyre és egyre értékesebb lesz, és ez elég is volt a katasztrófához. Több tízezer holland nem tévedhet, ugye?

Ha a fentieken túl még bárki kíváncsi eszközárbuborékokra, akkor feltétlen olvasson utána a South Sea Company által generált lufinak, amelyben maga Isaac Newton is otthagyta a vagyona közel harmadát. Ezzel szinte egy időben a franciák is legyártották a saját mániájukat, a Mississippi Company-val, amely kis híján, vagy egyesek szerint teljesen romba döntötte Franciaország pénzügyeit, és így sokak szerint egyik kiváltója volt az 1789-es eseményeknek.

Nem lehet kihagyni a sorból a 2000-es évek elején kipukkadt dotcom lufit sem. A dogma végtelenül egyszerű volt: van egy új találmány (internet), ami gyökeresen megváltoztatja, felforgatja az életünket, így minden cég, ami az interneten működik csilliárdokat ér/fog érni. Nos, az internet tényleg gyökeresen megváltoztatta életünket, csak nem akkor, nem olyan gyorsan és többnyire nem is azok a cégek, amelyek akkor a lufi középpontjában álltak. Így a dogma csak félig volt igaz, a másik fele viszont sokba került a későn beszállóknak.

Természetesen, ha manapság lát valaki egy olyan terméket, amelynek az ára csak felfelé mehet, innovatív, új ötlet, ráadásul tömegek hisznek benne, ne aggódjon, ezúttal biztos máshogy lesz.

A cikk a szerző véleményét tükrözi, amely nem feltétlenül esik egybe a Portfolio szerkesztőségének álláspontjával.

Ha hozzászólna a témához, küldje el meglátásait a velemeny@portfolio.hu címre. A Portfolio Vélemény rovata az On The Other Hand. A rovatról itt írtunk, a megjelent cikkek pedig itt olvashatók.

Címlapkép: Justin Sullivan/Getty Images

wisjh
bull
budapest airport
koronavírus labor maszk getty stock
deviza trader forint árfolyam kereskedő
startup cég vállalkozás fiatal

Alapblog Pénzt? Vagy életet?

2020 az elég megrázó társadalmi kísérletek éve volt. Számomra leginkább azért, mert az egész nyugati társadalomból...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-06-15
Portfolio-MAGE Járműipar 2021
2021-09-07
Sustainable World 2021
2021-09-21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021-09-30
Energy Investment Forum 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Treasury Associate

Treasury Associate

Client Asset Analyst

Client Asset Analyst
Online előadás
Mi lesz most a nagy technológiai részvények sorsa?
Online előadás
Hasznos tippek, trükkök, használati gyorstalpaló
budapest airport