Előfizetői tartalom

Buborékok és sztripperek

Tőkepiaci buborékok mindig is voltak, vannak, és még lesznek is, aminek az egyik alapvető oka, hogy a kialakulásukhoz nem túl bonyolult a recept: kell egy könnyen befogadható alapgondolat, ami eljut a tömegekhez, majd erre ráépül egy ipar, végül pedig kiderül, hogy az alapgondolat mégsem volt igaz, és az egész kártyavár összedől. A történelem során számos lufit láttunk már, a holland tulipánlázon keresztül, a japán ingatlanárlufin át, egészen dotkom lufiig, de persze most sokkal inkább az a kérdés, hogy hogyan fog alakulni napjaink lufijainak története.

Tolsztoj híres regénye az Anna Karenina így kezdődik: A boldog családok mind hasonlóak egymáshoz, minden boldogtalan család a maga módján az Nincs ez máshogy a tőkepiaci buborékok/lufik esetén sem. A recept nagyon hasonló, vagy a maga módján nagyon hasonló. Az egyik legfontosabb kelléke egy ilyen lufinak egy alaptermékhez kapcsolódó elv vagy gondolat, ha úgy tetszik dogma...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái