Előfizetői tartalom

Aki bírja, mindenki húzza: ismét szélesedik az amerikai részvénypiac trendje

Bár mindenki az S&P 500-at, vagy a Dow-t, illetve a Nasdaq 100-at figyeli, ha az amerikai részvénypiacra kíváncsi, nem minden esetben ez a legjobb mutató. Ha igazi trend van az összes tőzsde szinte minden lényeges szegmensében, akkor sokkal inkább érdemes a teljes piacot lefedő indexeket is megnézni. Erre leginkább a Wilshire 5000 index az alkalmas, amely már a hetvenes évek óta a tőzsdei mutatók részét képezi, mégis méltatlanul ritkán hallani róla. Pedig a komponensei sokkal szélesebb mértékben lekövetik azt, hogy mi történik a világ legnagyobb és legfontosabb részvénypiacán, mint a szélesebb körben figyelt indexek. A technikai elemzés eszköztára révén megnéztük, hogy a Wilshire 5000 milyen jelzéseket ad a piacról, és hogy piaci kapitalizáció alapon milyen eltérések vannak az egyes szegmensek között.

Wilshire 5000

A Wilshire 5000 egy olyan index, aminek a célja, hogy a teljes amerikai részvénypiac teljesítményét lefedje. Ez nem azt jelenti, hogy ebben a mutatóban az összes papír jelen van, amit csak el lehet érni a tengerentúlon, de a nagyon nagy részük igen. A bekerülési kritériumok viszonylag könnyedek: csak a nagyon kis kapitalizációjú, vagy vállalhatatlanul alacsony forgalmú részvények nem kapnak itt helyet. Bár az index neve arra utal, hogy pontosan 5000 komponens van, ezek száma változó, most például 3500 környékén van.

A mutató legnagyobb előnye, hogy nemcsak a nagy cégeket tömöríti magában, hanem a közepes és kis kapitalizációjú részvények is benne vannak, így egy sokkal pontosabb képet kapunk a piac állapotáról, mintha csak a Nasdaq 100-at, a Dow-t, vagy akár az S&P 500-at figyelnénk. A legnagyobb papír, a 2000 milliárdos értéket is meghaladó Apple az alap indexben természetesen nagyobb helyet kap, mint a kicsik, de súlya nem éri el a 6%-ot, így a torzítás esélye viszonylag alacsony. Az átlagos kapitalizáció 12 milliárd dollár, ám a nagy cégek erősen felfelé húzzák az értéket az egyenlőtlen eloszlás miatt, ezért érdemes a medián kapitalizáció 1,3 milliárdos szintjét is szem előtt tartani, főleg ha az index egyenlő súlyozású változatát néznénk. Érdekesség, hogy 2020 végén volt olyan vállalat is a komponensek között, amelyik piaci értéke még az 1 milló dollárt sem érte el.

Erről szól még a cikk:

  • Hol található most a legfontosabb ellenállás a Wilshire 5000 indexben?
  • Hogyan emelkedett vissza az élvonalba a kis kapitalizációs mutató?
  • Miért tekinthetőek még mindig lemaradóak a közepes méretű vállalatok?
  • Mennyire súlyos az elbizonytalanodás az S&P 500-ban?
  • Elkezdték-e behozni a lemaradásukat a nagy tech cégek?

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés