Előfizetői tartalom

Amikor a kimaradástól való félelem legyőzi a veszteségtől való rettegést

Nagyon különös jelenség ütötte fel a fejét az amerikai opciós piacon, azon belül is azoknál a termékeknél, ahol az alaptermék valamelyik mémrészvény. A Chicago Board of Exhange adatai alapján az AMC részvények opcióira a múlt héten összesen 11,6 milliárd dollár értékben kötöttek ügyleteket. Nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy ez az összeg az opciók értékét jelenti, nem a vonatkozó részvények aktuális árfolyamértékét vagy a kötési árfolyamon számított nagyságát. A félelmetes összeg a Budapesti Értéktőzsde Prémium szekció átlagos forgalmának majdnem háromszázszorosa, és több mint az S&P 500-ra, a Nasdaq 100-ra és a Tesla papírjaira vonatkozó opciók értékének összege a múlt héten. Mindezt egy viszonylag kicsi, fél évvel ezelőtt még szinte teljes mértékben elfelejtett vállalat produkálta. Mi állhat a félelemetes jelenség hátterében és milyen következtetéseket lehet mindebből levonni?

Az AMC részvényei a fundamentumoktól nagymértékben elszakadva már január végén gyors emelkedésbe kezdtek. A papír nem volt egyedül, jónéhány mémrészvény már akkor őrült emelkedésbe kezdett, a mozikat üzemeltető cég előtt a vezető szerepet a videójátékokat és kapcsolódó hardvereket, kiegészítőket árusító Gamestop vitte. Az emelkedés mögött egy Reddit-en szerveződő...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés