FONTOS Szép csendben egy új háborúba csúszott Európa, amit még nem veszített el
 
Előfizetői tartalom

Dupla tőkeáttétel egyetlen eszközben: csapda vagy áldás?

“A Mohóság jó dolog.” - mondta minden idők egyik legjobb antihőse, Gordon Gekko a Tőzsdecápák című filmben. Ennek a hitvallásnak legalább részben igazat adva számos olyan spekuláns van a tőzsdén, akik a hagyományos részvénypiaci hozamokkal nem elégednek meg, és akik tőkeáttétel segítségével szeretnének nagyobb nyereségekre szert tenni. Ennek a lényege az, hogy olyan eszközökben vesznek fel pozíciót, amelyek árfolyamértéke meghaladja az erre szánt tőkéjüket. Ezt meg lehet tenni befektetési hitel (lombard hitel) segítségével, ún. margin account-okkal, CFD-kkel, határidős és opciós termékekkel is, piactól és alapterméktől függően. Mindezek mellett jónéhány éve megjelentek a tőkeáttételes ETF-ek is, amik első ránézésre egy gyors, könnyen elérhető lehetőséget jelentettek arra, hogy a spekulánsok többszörösen részesedjenek a részvény- vagy kötvénypiac hozamaiból. Ám ezeknek az eszközöknek van egy olyan tulajdonsága, ami speciális veszélyeket rejt magában.

Az ETF-ek eredetileg kizárólag olyan tőzsdén jegyzett befektetési alapok voltak, amelyek értékpapírokat tartottak. Az első fecske az elmúlt évtizedek egyik legnagyobb vagyonkezelési sztorijából az S&P 500-at lekövető SPY tőzsdei kóddal ellátott ETF volt még 1993-ban, amely mára a világ legnagyobbja lett a maga műfajában 364 milliárd dolláros nettó eszközértékével. Az...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés