gme
Üzlet

Remek teljesítmény a GameStoptól, folytatódhat a szárnyalás?

Portfolio
A GameStop értékesítésből származó bevételei 25 százalékkal nőttek az első pénzügyi negyedévben, a videojáték-kiskereskedő komoly átalakulásokat tervez eszközölni az előttünk álló hónapokban. A vállalat tegnap tette közzé első negyedéves jelentését, illetve azt is bejelentették, hogy az Amazon egy korábbi vezetőségi tagját, Matt Furlongot nevezték ki új vezérigazgatónak.

Itt vannak a fontosabb számok

Tegnap tette közzé első negyedéves gyorsjelentését a januári short squeeze legnagyobb sztárja, a videojáték-kiskereskedő GameStop. A fontosabb számok és bejelentések a következők voltak:

  • A negyedévben a GameStop nettó vesztesége 66,8 millió dollárra, azaz részvényenként 1,01 dollárra csökkent az egy évvel korábbi 165,7 millió dolláros, azaz részvényenként 2,57 dolláros veszteségről. A tegnap jelentett számok az elemzői konszenzusnál is jóval kedvezőbben alakultak.
  • A bevétel 1,28 milliárd dollárra nőtt az egy évvel korábbi 1,02 milliárd dollárról, több mint 10 százalékkal felülmúlva az elemzők 1,16 milliárd dolláros várakozását.
  • A vállalat nem kívánt előrejelzést adni az idei évre vonatkozóan - közölték azonban, hogy az értékesítés növekedése a második negyedévben is folytatódott, a májusi összértékesítés ugyanis mintegy 27 százalékkal nőtt az egy évvel ezelőtti azonos hónaphoz képest.
  • A GameStop az amerikai tőzsdefelügyeletnek (SEC) benyújtott tájékoztatója alapján a jövőben legfeljebb 5 millió saját részvényt értékesíteni fog piaci áron, a részvényeladásokból származó bevételt általános vállalati és növekedési célokra és a pénzügyi stabilitás kialakítására fordítják majd a dokumentum alapján.

Vad heteken vagyunk túl

Még január végén egészen elképesztő short squeeze indult meg a GameStop részvényénél, az őrületet a Redditen szerveződő kisbefektetők hajtották első sorban, a cél a "gonosz hedge fundok megkergetése" volt, akik komoly short kitettséggel rendelkeztek a fundamentális alapon kimondottan rossz bőrben lévő vállalatban. Ezt követően azonban sokáig nem hallhattunk a hírhetd subreddit, a wallstreetbets felől, az elmúlt hetekben azonban ismét felkeltek "téli álmukból" a kisbefektetők, ezzel párhuzamosan pedig ismét feltámadtak a mémrészvények, most az akkor másodhegedűsnek számító AMC-vel az élen.

Ami a GameStopot illeti, május vége óta 68 százalékot ralizott az árfolyam, a mérföldkőnek számító 300 dolláros szintet csak a napokban érte el ismét a részvény. A januári őrületnek is köszönhetően

idén eddig 1500 százalékos a plusz a papírnál,

maga a vállalat pedig 21,4 milliárd dolláros piaci kapitalizációval rendelkezik jelenleg.

Az elmúlt napokban ismételten fellángoló kereskedési őrület természetesen felkeltette a SEC figyelmét is. A GameStop egy tegnapi bejelentésben közölte, hogy május 26-án kérést kapott az amerikai tőzsdefelügyelettől, hogy önkéntesen szolgáltasson dokumentumokat és információkat a felügyelet részére. A vállalat közölte, hogy felülvizsgálja a kérést, és tervezi az együttműködést.

Komoly átalakulások a vezetőségben

A GameStop az első negyedéves teljesítményre vonatkozó számok mellett azt is közölte, hogy

az Amazon egy korábbi felsővezetőjét, Matt Furlongot nevezte ki új vezérigazgatónak.

Emellett egy másik korábbi Amazon-vezetőt, Mike Recuperót választottak pénzügyi igazgatónak.

Furlong június 21-én kezdi meg majd új állását, a szakember közel kilenc évig dolgozott az Amazonnál, legutóbb az ausztrál üzletág növekedését vezette. Ezt megelőzően az Amazon észak-amerikai fogyasztói üzletágának vezetőjének technikai tanácsadója volt, és dolgozott a Procter & Gamble-nél is.

Recupero 17 évvel ezelőtt kezdte pályafutását az Amazonnál, legutóbb az észak-amerikai fogyasztói üzletág pénzügyi vezetője volt. Korábban az Amazon prime video, az európai fogyasztói és a hirdetési egységeknél töltött be hasonló pozíciókat.

A GameStop fenti intézkedései is azt mutatják, hogy a vállalat egyre inkább az e-kereskedelemre tervez összpontosítani, ennek apropóján korábban is tettek már lépéseket a vezetőség átalakítását illetően. Idén tavasszal például a Chewy társalapítóját, Ryan Cohent bízta meg a cég az online üzletág vezetésével. Emellett a vállalat több korábbi Amazon-vezetőt is felvett, köztük Jenna Owens-t, az új operatív igazgatót, Matt Francis-t, az első technológiai igazgatót és Elliott Wilke-ot, a növekedési igazgatót.

Mit mondanak az elemzők

Egyes elemzők a komoly átalakulási tervek ellenére koránt sincsenek meggyőzve arról, hogy a régóta fizikai jelenléttel operáló kiskereskedő képes megfordítani az üzletmenetét. A Loop Capital elemzője, Anthony Chukumba például az év elején, a Reddit-őrületet követően felhagyott a GameStop követésével, emellett a CNBC-nek úgy fogalmazott, hogy a videojáték-kiskereskedő kihívásai mélyre nyúlnak, függetlenül attól, hogy éppen kit vesznek fel egyes pozíciókra.

Nagyszerű, hogy ezek a srácok az Amazonnál dolgoztak. Az Amazon egy nagyon sikeres kiskereskedő, amelyet közelről figyelek és jól ismerek, de végső soron a GameStop problémáinak nagyon kevés köze van, ha van egyáltalán, az e-kereskedelemhez

- mondta Chukumba a CNBC "Closing Bell" című műsorában.

Természetesen megszólalt a jelenséggel kapcsolatban Jim Cramer, a CNBC megmondóembere is. A guru megfogalmazása szerint

a GameStop és az AMC részvényei továbbra is vételi tartományban vannak az elmúlt hetek ralija után is,

de Cramer figyelmeztette a befektetőket, akik korábban szálltak be a részvényekbe, hogy érdemes lehet valamennyi profitot realizálniuk a befektetésükön.

Nem vagyok ellene a GameStop vagy az AMC megvásárlásának ezeken a szinteken. A GameStop jelenleg alatta van annak a szintnek, ahol januárban azt mondtam, hogy csörögjön a kassza

- fogalmazott a "Mad Money" műsorvezetője.

Címlapkép: Getty Images

bull
tokió japán
beruhazas
wisjh
budapest airport

Alapblog Pénzt? Vagy életet?

2020 az elég megrázó társadalmi kísérletek éve volt. Számomra leginkább azért, mert az egész nyugati társadalomból...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-06-15
Portfolio-MAGE Járműipar 2021
2021-09-07
Sustainable World 2021
2021-09-21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021-09-30
Energy Investment Forum 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Treasury Associate

Treasury Associate

Client Asset Analyst

Client Asset Analyst
Online előadás
Mi lesz most a nagy technológiai részvények sorsa?
Online előadás
Hasznos tippek, trükkök, használati gyorstalpaló
btc