Előfizetői tartalom

Gyűlnek a viharfelhők, komoly meglepetéseket okozhat még az olaj

Az elmúlt hónapokban jelentősen emelkedett az olajár, és a márciusi megtorpanást követően tovább folytatódik a rali. Ez nem véletlen, hiszen nagyban zajlik a gazdasági kilábalás, bár a globális olajkereslet várhatóan csak 2022-re állhat vissza a koronavírus-járvány előtti szintekre. Ezzel párhuzamosan azonban alaposan visszaesett az olajtermelés is, és egyelőre meglehetősen cammogós a visszaállás, különösen az amerikai palaolajtermelők esetében látszik, hogy nem sietik el a dolgokat, és inkább a hozamokra koncentrálnak a terjeszkedés helyett. Ennek köszönhetően jelentősen visszaesett az olajtartalékok szintje is, bár egyes becslések szerint őszre visszaállhat a kereslet és a kínálat egyensúlya. Távolabbra tekintve azonban egyre rosszabbnak tűnnek a kilátások, az olajkitermelésben több száz milliárd dollárnyi beruházás eshet ki a koronavírus-járványnak köszönhetően, és az elmúlt években is egyre inkább elmaradoznak a tőkebefektetések a szektorban, ami hosszú távon okozhat még komolyabb fejfájást. Változás pedig inkább az ellenkező irányban várható, mivel egyre nagyobb a nyomás az olajcégeken, hogy gyorsítsák fel az energiaátmenetet, és hagyjanak fel a fosszilis tevékenységeikkel.


Jövőre visszaállhat a járvány előtti kereslet

Az olajár alakulását természetesen a kereslet és kínálat határozza meg alapvetően, ám ennek számos összetevője van, ami jelentősen megnehezíti az előrejelzéseket.

  • Kereslet-kínálat várható alakulása: az amerikai Energia Információs Ügynökség (EIA) legfrissebb június 8-i számításai szerint valamikor az idei harmadik negyedév során kerülhet egyensúlyba az olaj kereslete és kínálata, amikor a termelés és a fogyasztás is nagyjából napi 100 millió hordó körül alakulhat. Jövőre pedig már napi több százezer hordóval többet is termelhetnek az olajcégek, mint amire várhatóan szükség lesz. Az EIA rövid távon azzal kalkulál, hogy az olajkartell kitermelése júniusban és júliusban is napi 1 millió hordóval emelkedhet átlagosan az élénkülő kereslet mellett, és az iráni volumen emelkedésére is számítanak. A becslések szerint pedig 2022 második felében a globális kereslet és a kínálat is meghaladhatja már a napi 102 millió hordót, ami már bőven magasabb lenne a koronavírus-járvány előtti szinteknél.

A Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) számításai ehhez képest némileg konzervatívabbnak mondhatóak, hiszen ők arra számítanak, hogy a globális kereslet csak 2022 végére érheti el a koronavírus-járvány előtti szinteket. A becsléseik szerint jövő év végén napi 100,6 millió hordó körül alakulhat majd a fogyasztás. Az ügynökség szerint a gazdasági kilábalás meglehetősen egyenetlenül alakulhat majd, és a fejlődő országoknak nehezebb dolga lesz. Emellett pedig várhatóan a légiközlekedés szintje fog a leglassabban helyreállni.

  • Aktívan működő olajfúró tornyok száma: a Baker Hughes, a világ egyik legnagyobb olajszolgáltatásokat kínáló vállalata rendszeresen közzéteszi az aktív olajfúró tornyok számát az Egyesült Államokban és nemzetközi szinten is.

Az elmúlt években folyamatos csökkenés figyelhető meg az aktivitás szintjét illetően, a koronavírus-járvány mélypontján még az 1100-at sem érte el az aktív olajfúró tornyok száma, holott 2020 januárjában még 2000-nél is több működött. Erre egyébként még sohasem volt példa az 1975 óta vezetett statisztikákban, egyedül 1999-ben volt megközelítőleg ennyire kevés aktívan működő olajfúró torony globálisan. Már ezek az adatok is sokat mondóak, de

Miről szól még a cikk?

  • Olajtartalékok és aktív olajfúrások alakulása
  • Elmaradoznak a beruházások
  • Befektetői nyomás az olajcégeken

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés