GettyImages-1206552689 (2)
Üzlet

Egyre jobban pörög a világgazdaság, de napi több millió hordó olaj hiányzik a piacról

Portfolio
Az olajkartell július 1-jén tartja majd szokásos havi találkozóját, ahol eldöntik a tagok, hogy megemelik-e a kitermelés volumenét augusztustól. Előzetes értesülések szerint több ország is a további lazítást szorgalmazza, de annak mértékéről még nem született meg a döntés. Mindeközben egyre nagyobb a hiány az olajpiacon, a Goldman Sachs becslései szerint ez elérheti a napi 3 millió hordót is.

Az OPEC+ még áprilisban állapodott meg arról, hogy napi 2,1 millió hordó olajat hoz vissza a piacra fokozatosan május és július között, amibe már beletartozik Szaúd-Arábia korábban önkéntesen vállalt napi 1 millió hordós megszorításának a leépítése is.

Egyes források szerint Oroszország azt fontolgatja, hogy a kitermelés további növelésére tegyen majd javaslatot a következő, július 1-jei OPEC+ ülésen.

Rajta kívül pedig vannak más tagországok is, akik hasonlóan gondolkodnak.

A nyári turizmus és a gazdasági felpörgés ugyanis megemelte az olajkeresletet, és a kínálat láthatóan még mindig nem tud lépést tartani ezzel. Ennek köszönhetően a Brent ára hordónként már 75 dollár felett is járt ma, év eleje óta közel 45 százalékos pluszban áll.

A Goldman Sachs becslései szerint a piac napi 3 millió hordós deficitben van jelenleg, ami arra utal, hogy a kitermelés növekedése nem elégséges ütemű.

Az olajkartell egyébként még mintegy napi 5,8 millió hordó olajat tudna visszaengedni a piacra. A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) is éppen ezért sürgeti az olajkartellt, hogy növelje a kitermelését. Emellett az is nehezíti a helyzetet, hogy a nagy olajtársaságok és a palaolajtermelők sem a további expanziót tűzték ki célul, és inkább a megtérülésre koncentrálnak, illetve az energiaátmenetre.

(Bloomberg)

Címlapkép: Andrey Rudakov/Bloomberg via Getty Images

GVH_epulet_1
SZG_9411

Kiszámoló Hogyan adózol?

Bár már sokszor írtam az adózásról, úgy tűnik, érdemes még írni róla. A választások közeledtével az ellenzék...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021.09.21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021.09.07
Sustainable World 2021
2021.09.08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021.09.15
Property Investment Forum 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Online előadás
Kagi, Renko, Heikin Ashi - melyik mire jó?
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
GettyImages-1211246429 (13)