Előfizetői tartalom

Jobban kell a vakcina, mint a cukor: nem csoda ha tovább szárnyalnak az évtized befektetései

Áprilisi cikkünkben egyenesen az évtized befektetésének neveztük a kisebb vakcinarészvényeket, és ezek eddig bőven be is váltották a hozzájuk fűzött hatalmas reményeket. Alig több mint három hónap alatt a Moderna 126%-ot, a Karikó Katalin nevével is fémjelzett BionTech 116%-ot emelkedett. Ám az utóbbi napok fejleményei után a nagyobb gyógyszergyártóknál is világosan látszik, hogy a vakcinagyártás bomba üzletnek bizonyult. A BionTech megoldását felkaroló Pfizer nagyon erős gyorsjelentést tett közzé, és új csúcsra tört, és valamivel kisebb lendülettel ugyan, de a Johnson & Johnson is ugyanígy tett. A részvénypiacon minden esetben fokozatosan alakult ki a jó hangulat, ezért érdemes volt és most is érdemes a helyzetet a technikai elemzés mikroszkópja alatt is szemügyre venni.

Közel nyolcmilliárd dollár. Ennyi volt a bevétele a Pfizer-nek a koronavírus elleni vakcinából egyetlen negyedév alatt. Bár egy hatalmas gyógyszergyártóról van szó, ez az összeg is olyan nagy, hogy majdnem kétszeresére növelte az amerikai vállalat bevételét. Érthető módon az eredmények is megugrottak, még ha nem is olyan mértékben, mint az eladások. A piaci reakció elsöprően pozitív volt. Minderről ebben a cikkben írtunk részletesen.

Ám a grafikonokra pillantva azonnal látszik, hogy a piac szinte minden vakcinagyártónál és fejlesztőnél folyamatosan árazza be a gigantikus keresletet, ami mögött nemcsak a természetszerűleg érkező pozitív gyorsjelentések, hanem a további fejlemények beárazása is keresendő. Emögött több ok húzódik meg:

  • A világ lakosságának 27,6%-a kapta meg első, és mindössze 14,1%-a jutott hozzá mindkét oltásához. Bár rengetegen vannak, akik még mindig úgy gondolják, hogy nem szeretnék beoltatni magukat, de így is milliárdos nagyságrendű azok száma, akik igen, és jelenleg is várnak arra, hogy ez mikor történhet meg. Ők főként már a feltörekvő országok lakosai.
  • Külön érdemes kiemelni, hogy a 18 év alattiak oltása még alig kezdődött meg, a szükséges engedélyek után ez újabb jelentős keresletet jelenthet majd, értelemszerűen a fizetőképesebb fejlett országokból is.
  • Egyre gyakrabban hallani arról, hogy - részben - a delta variáns miatt egy harmadik oltásra, esetleg később ismétlődő oltásokra lehet szükség. Ezt tegnap a Pfizer kutatás-fejlesztésért felelős vezetője is megerősítette.
  • Az mRNS technológia mögött további nagyon ígéretes fejlesztések vannak már most is, korántsem csak a koronavírussal összefüggésben, hanem más betegségek tekintetében.

Mindezen tényezőket fundamentális elemzés oldaláról értékelni és beárazni szinte lehetetlen feladat, de az világosan látszik, hogy a piac nagyon hinni kezdett ezekben a vállalatokban. Nézzük meg a négy legsikeresebbet a technikai elemzés szemszögéből!

Erről szól még a cikk:

  • Pfizer: kulcsfontosságú ellenállást tört át
  • Johnson & Johnson: kertek alatt, de itt is tiszta trend
  • BionTech: valószínű egy rövid korrekció, de a trend erős
  • Moderna: Enyhe ellenállás előtt a részvény

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés