Portfolio signature

Mi a cél az új magyar szuperholdinggal? Kinek áll ez érdekében?

Távközlési szuperholdingot hoz létre a magyar állam és a 4iG, a magyar cég hamarosan akár az Antenna Hungária többségi tulajdonosa is lehet. A tegnap bejelentett tranzakció csak egy a sok közül, amely jelzi, a hazai távközlés szélsebesen alakul át, a 4iG körül egy nagy magyar, integrált telco cég épül, teljeskörű szolgáltatáspalettával. Rengeteg a nyitott kérdés: mennyi hely marad a többi szolgáltatónak? Mi lesz a Telenorral? Mit jelent a nemzeti érdekek képviselése? Hogy néz majd ki a 4iG a folyamat végén? És mi jut ebből a kisrészvényeseknek? Néhány gondolat, ami eszembe jutott a tegnapi bejelentés kapcsán.


Jön a távközlési szuperholding

A hazai távközlési szektor jövőjével kapcsolatban fontos bejelentést tett tegnap a 4iG. A vállalat előzetes megállapodást írt alá az Antenna Hungária tulajdonosi jogait gyakorló magyar állam képviseletében eljáró nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszterrel az Antenna Hungária tulajdonrészének apporttal megvalósuló tőkeemelés eredményeként történő megszerzéséért.

A tranzakció célja, hogy a felek az állami és a magántőke együttműködésével egy olyan stratégiai távközlési és telekommunikációs infrastruktúra szolgáltató vállalatot hozzanak létre, amely versenyképes piaci szolgáltatások mellett, kellő súllyal képviseli a nemzeti érdekeket az iparágon belül, áll a közleményben. A tranzakcióval a 4iG többségi tulajdont szerezhet az Antenna Hungáriában.

Rapid konszolidáció

A távközlési szuperholding létrehozása is azt mutatja, hogy masszív konszolidáció zajlik a hazai IT/távközlési piacon, ami azonban nem feltétlenül jelenti a pozíciók durva átrendeződését. Legalábbis egyelőre.

Miről szól még a cikk?

  • A bankszektor, az energetika stb. után a hazai távközlésben is masszív konszolidáció indult el.
  • Előtérbe kerülnek a nemzeti érdekek.
  • Mi lesz a Telenorral?
  • A 4iG metamorfózisa.
  • Bizonytalanság a 4iG részvényeinél.

Kedves Olvasónk!

Támogasd te is a minőségi gazdasági tartalomgyártást!

Ez az elemzés a Portfolio Signature cikkei közé tartozik. A cikk folytatódik, de csak egyedi előfizetéssel olvasható.

A Signature tartalmakhoz való hozzáférés díja havi előfizetéssel 2 490 forint. Az éves előfizetés díja 29 845 forint. Ezzel közvetlenül támogathatod a legmagasabb színvonalú gazdasági, üzleti újságírást.

Signature előfizetés

Általános Szerződési Feltételek   |   Gyakran felmerülő kérdések