Előfizetői tartalom

Nyári szünetet tartanak a nyersanyagok vagy megúsztuk ennyivel a drágulást?

Az idei év sok szempontból a nyersanyagokról és az ellátási láncokról szól, az autógyártók globális chiphiánnyal küszködnek, miközben elszállt az olaj, az alumínium vagy éppen a mezőgazdasági termékek árfolyama. Az áremelkedést pedig végső soron mindenki megérzi a zsebén, hiszen drágább lehet a sör, a kávé, az üzemanyagok vagy éppen a lakásépítés. Nyáron azonban több tényezőnek köszönhetően ellenszélben mozogtak az árutőzsdei termékek, ami például a réz és az olaj árának mérséklődéséhez vezetett, míg például a faanyagok árazása teljes mértékben bezuhant. Itt sem teljesen egységes a kép azonban, hiszen a földgáz ára az elmúlt hónapokban is folyamatosan emelkedett.

Nyáron megpihentek a nyersanyagok

Az idei évben igen komoly rali látható a nyersanyagok piacán, aminek a következményei messzire nyúlnak. Az olajár emelkedése miatt jelentősen emelkedett az üzemanyagok ára, a faanyag szárnyalása az építőiparra helyezett nyomást, míg a földgáz drágulása a fűtési költségekre és az áramárakra van hatással és így tovább. Nyáron azonban több alapanyag árfolyama is alaposan visszaesett vagy legalábbis megtorpant a további áremelkedés. Itt is akadnak természetesen kivételek, ami jól mutatja, hogy a nyersanyagok piaca azért meglehetősen összetett, és számos tényező alakítja a keresletet és kínálatot.

A nyersanyagárak emelkedéséről is szó lesz a szeptember 30-i Energy Investment Forum konferencián.

Ha év elejétől nézzük az árfolyamváltozásokat, akkor az látható, hogy az ón árfolyama közel 60 százalékkal emelkedett, de az alumínium, az acél és a réz is sokat drágult, miközben a faanyagok piacán látható árbuborék kipukkant. Mindeközben az etanol és a földgáz árazása szintén megszaladt, de az olaj és a mezőgazdasági termékek is nagyot raliztak.

nyersanyagytd

Egy egészen más képet láthatunk – a mezőgazdasági termékek kivételével -, ha csak az elmúlt három hónap árfolyamváltozásait nézzük, vagyis gyakorlatilag a nyári időszakot. Itt a legtöbb fém esetében többnyire mínuszok láthatóak, sokat esett a palládium és a platina, de az ezüst sem teljesített túl fényesen. Az is jól kivehető az alábbi ábrán, hogy a tavasz slágertermékének, a faanyagnak az árfolyama is inkább elmúlt hetekben zuhant be alaposan, de az olaj is stagnált. Üde kivételként a földgázt lehet említeni, amely nyáron is ralizott. Emellett a mezőgazdasági termékek drágulása is folytatódott, többek között a búza, a zab és a kávé ára is nőtt.

Miről szól még a cikk?

  • Nyáron megpihentek a nyersanyagok
  • Erősödő dollár és koronavírus-járvány
  • Földgáz és faanyag
  • Alumínium és ón
  • Kávé

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés