Előfizetői tartalom

Itt az 500 forint feletti üzemanyagár a hazai kutakon - Mi jöhet még?

A hazai benzinkutakon most először 500 forint fölé emelkedett a gázolaj átlagára, de a benzinár is rekordszinten áll, ami nem véletlen, az olaj ára ugyanis csak idén több mint 60 százalékot emelkedett, ráadásul a dollárral szemben gyengül a forint, a kettő eredőjéből adódik a meredek emelkedés a hazai üzemanyagárakban. De mi hajtja egyre magasabbra az olaj árát, és meddig emelkedhet még a nyersanyag, azzal együtt pedig a hazai kutakon a benzin és a gázolaj ára? Ennek jártunk utána.

Hullámvasúton az olajár

Az olajár rendkívül hektikusan mozgott az elmúlt években, amit csak részben magyaráz, hogy hatalmas spekulatív pozíciók épültek ki a világ egyik legfontosabb és leglikvidebb nyersanyagában, az is igaz, hogy a globális kereslet és a kínálat is relatíve gyorsan mozdulhat néhány millió hordóval, ez pedig alaposan átárazza az olajat. Miközben tavaly januárban, a globális koronavírus-járványt megelőzően még 70 dollár felett állt a Brent típusú kőolaj ára, kevesebb, mint 4 hónappal később már 15 dollár közelében álltak a jegyzések (és előfordult az a nagyon extrém helyzet, hogy egy másik olajtípus, az amerikai benchmarknak számító WTI 2020 májusi határidős lejáratán a történelem során először negatív ár alakult ki), vagyis néhány hónap alatt több mint 80 százalékot esett az olajár. A globális fiskális és főként a monetáris stimulus azonban ezen a piacon is megtette a hatását, és azzal párhuzamosan, hogy a globális olajkereslet relatíve gyorsan helyreállt, a spekulatív vételi pozíciókkal megtámogatva hatalmasat ralizott az olaj ára, és bő egy évvel a pandémia kitörése után már újra a Covid-járvány előtti szinten állt a Brent árfolyama,

az elmúlt napokban pedig már három éves csúcsra emelkedett az olajár.

brent

Három éve most először fordult elő, hogy újra 80 dollár fölött áll a Brent árfolyama, és nem hiányzik sok ahhoz, hogy 2014 októbere óta nem látott szintre emelkedjen az árfolyam.

Miről szól még a cikk?

  • Három éves csúcson a Brent típusú olaj árfolyama, közel a hét éves rekord.
  • Felborult a kereslet-kínálati egyensúly, hónapokig fennmaradhat az egyensúlytalanság.
  • Elképesztő mértékű a spekuláció az olaj és a gáz piacán.
  • További, mérsékelt áremelkedés várható az olajpiacon.
  • A hazai üzemanyagárak nem csak az olaj, a dollár árfolyamától is függnek.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés