Előfizetői tartalom

Rendkívüli lesz az idei fűtési szezon - Erre lehet elég a magyar gáztartalék

Major András
A hazai gáztárolók 1970-es évek vége óta íródó történelmében a negyedik legnagyobb készletszinttel fut neki az ország az idei fűtési szezonnak. Ez stabil alapot ad a földgázellátás biztosításához, de a teljes fűtési szezonra önmagában nem lenne elegendő - igaz, nem is kell, hogy így legyen, mert a belföldi kitermelésre és az importra is támaszkodhatunk. Ezzel együtt a magas gázpiaci árak miatt a tárolók most nagyobb szerepet kapnak az ellátásból a korábbi években látottaknál, és az sem lenne nagyon meglepő, ha esetleg a szezon vége felé a biztonsági tartalékhoz is hozzá kellene nyúlni.

Jól állunk Az október elején közel 5,5, e cikk születése idején közel 5,3 milliárd köbméteres tartaléknál csak 2010-ben, 2019-ben és 2020-ban volt több földgáz a hazai tárolókban. Az elmúlt két, október elején-közepén induló kitárolási szezont (és egyben úgynevezett gázévet) a jelenleginél mintegy 1 milliárd köbméterrel nagyobb gázmennyiséggel kezdtük, - 2019-ben...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái