adblue
Üzlet

AdBlue: elindult a nyerészkedés, a Mol korlátozza az adalék értékesítését

Portfolio
A Molhoz továbbra is annyi AdBlue érkezik a gyártóktól, amellyel ki tudja szolgálni a normál lakossági igényeket, de az utóbbi napokban tapasztalható tömeges felvásárlási hullám miatt 10-20 szorosára nőtt kereslet. A vállalat a kiskereskedelemben vásárlási korlátozásokkal gondoskodik az ellátásbiztonságról, de a közfeladatot ellátó szerveket a készlet erejéig továbbra is korlátlanul kiszolgálja - áll a Mol közleményében.

Korlátozza az értékesítést a Mol

Az egész Európában tapasztalható gázáremelkedés miatt átmenetileg hiánycikk lett az AdBlue, de a Molhoz, mint forgalmazóhoz továbbra is olyan mennyiség érkezik a gyártóktól, amellyel normál kereslet esetén zavartalanul lehet biztosítani az ellátást.

AZ ELMÚLT NAPOKBAN AZONBAN 10-20 SZOROSÁRA NŐTT A LAKOSSÁGI KERESLET. ELINDULT EGY TÖMEGES, RÉSZBEN NYERÉSZKEDÉSI CÉLÚ FELVÁSÁRLÁS, AMELY FELBORÍTOTTA A MAGYAR PIACOT ÉS IDŐSZAKOS HIÁNYT OKOZOTT,

áll a vállalat közleményében.

A Mol – bár a gyártói kapacitásra forgalmazóként nincs befolyása – folyamatosan dolgozik az ellátás biztosításán:

vásárlási korlátozásokat vezetett be, hogy minél több fogyasztót ki tudjon szolgálni.

Jelenleg egy tranzakción belül 1 db kannás terméket lehet vásárolni, a pisztolyos AdBlue tankolás esetén pedig maximum 50 liter az egy alkalommal kiadható mennyiség. A Mol a töltőállomásokon a közfeladatot ellátó szerveknek, a mentőknek, a tűzoltóságnak és a rendőrségnek a készlet erejéig továbbra is korlátozások nélkül biztosítja az adalékanyagot. A MOL-LUB Kft. pedig teljesíti a szerződéses kötelezettségeit.

A Mol bízik benne, hogy rövid időn belül rendeződik a helyzet a gyártói oldalon, és újra zavartalanná válik az adalékanyag értékesítése. A vállalat ebben az átmeneti időszakban is gondoskodik a készletek rendszeres feltöltéséről.

Mi is az AdBlue?

Az AdBlue egy folyékony, tiszta oldat, amely ioncserélt vízből és autóipari karbamidból áll, amely SCR-rendszerrel (szelektív katalitikus redukció) ellátott gépjárművek nitrogén-oxid kibocsátását csökkentésére szolgál.

A folyamat során az AdBlue az SCR katalizátorba fecskendezve vízzé, levegővé és nitrogénné alakítja a kipufogó gázok ártalmas nitrogén-oxidjait.

Súlyos hatások

Az Euro 6 szabvány bevezetése óta az újonnan gyártott haszongépjárműveket már kötelezően SCR rendszerrel látják el, Európában pedig rohamosan fogynak az AdBlue-készletek, mivel az adalék gyártását jóformán leállították. A modern dízelautók nem működnek AdBlue nélkül, ugyanis csak ezzel tudják teljesíteni a környezetvédelmi előírásokat, a kocsik hackelése pedig törvényellenes.

Mivel az áruszállítás dízel-alapú, egyértelmű következményei vannak az áremelkedésnek: ha az AdBlue drágul, minden más is drágulhat.

Ez főként az árufuvarozóknak és a busztársaságoknak jelent hatalmas problémát, de a fogyasztók is meg fogják érezni a hatásait, hiszen amennyiben hiánycikk lesz, az AdBlue ára drasztikusan emelkedni fog, ami minden termék árába beépülhet, amelyet közúton szállítanak. Amennyiben pedig tényleg elfogy az AdBlue, leáll a teljes áruforgalom. 

A SOKSZOROSÁRA ELSZÁLLÓ GÁZÁRAK MIATT A SZOMSZÉDOS SZLOVÁKIÁBAN EURÓPA EGYIK LEGNAGYOBB ADBLUE GYÁRA IS KORLÁTOZTA A TERMELÉST, ILLETVE A SZLOVÁK ÁLLAM IS FELVÁSÁROL EGY NAGY KÉSZLETET, ÍGY IDEHAZA NAPOK ALATT MEGROHANTÁK AZ ÉRINTETT JÁRMŰTULAJDONOSOK A KUTAKAT AZ ELMÚLT HETEKBEN ÉS FELVÁSÁROLTÁK A KÉSZLETEKET.

Elszállt a gáz ára

Az AdBlue adalék előállításához használt legfontosabb alapanyag, a földgáz árfolyama idén elképesztő mértékben emelkedett, miközben a holland gáztőzsdén, a TTF-en a jegyzések idén év elején még csak 17,5 eurón álltak, idén októberben már 160 euró felett is állt az árfolyam, vagyis

több mint kilencszeresére emelkedett csak idén a gáz ára.

Azóta meredeken esett az árfolyam, de még így is 87 dolláron állnak a jegyzések, vagyis ötször olyan magasan, mint év elején.

ttf
Forrás: TTF

Címlapkép: Swen Pfartner/picture alliance via Getty Images

Frankfurti tőzsde
Steiner Attila eloadas Portfolio konferencia MEKH
Látványterv a Budavári Palota újjászülető B épületéről

Holdblog Fejlődő országok

Az amerikai részvénypiac meneteléséről naponta értesülhet az olvasó, ha máshogy nem is, de egyedi részvénysztorik...

2021. december 9.
Agrárszektor Konferencia 2021
2021. december 2.
Waberer's - Első kézből a jövő stratégiája
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Back-office munkatárs

Back-office munkatárs
Díjmentes online előadás
Legális adóelkerülés, TBSZ, NYESZ számlák.
Díjmentes online előadás
Első lépések a tőzsdei befektetés terén.
Frankfurti tőzsde