kereskedő deviza trader currency
Üzlet

A végére romlott el a hangulat a Wall Streeten

Portfolio
A Fed vártnál gyorsabb kamatemelésével kapcsolatos aggodalmak napok óta rányomják a bélyegüket a kereskedésre, napközben a bizonytalanság érződött az irányadó tőzsdéken, amit az új csúcsra emelkedő európai inflációs adat, a vártnál gyengébb amerikai munkaerőpiaci statisztika és az amerikai államkötvényhozamok további emelkedése sem segített. Az európai indexek jellemzően csökkennek a hét utolsó kereskedési napján és az amerikai indexek is lefordultak a kezdeti iránykeresés után.

A végén jöttek az eladók

Szinte egész nap pluszban volt a Dow Jones index, végül a zárás előtti percekben jöttek meg az eladók, így minimális, néhány pontos gyengülés lett a kereskedés vége. Az S&P-500 0,4%-kal, a technológiai szektort tömörítő Nasdaq pedig 1 százalékkal esett vissza.

Próbál magára találni Amerika

A kereskedés félidejénél a Dow Jones már 0,2%-os erősödésben van, vagyis talán megszakadhat az utóbbi napok negatív hangulata. Az S&P-500 eközben 0,2%-os gyengülésben van, a technológiai szektort tömörítő Nasdaq index pedig 0,7%-os esést mutat.

Folytatódik a kriptodevizák vesszőfutása

Pénteken is folytatódott az esés a kriptodevizák piacán, a bitcoin tavaly szeptember vége óta nem látott szinten járt. A szakemberek szerint a Fed erős üzenetei mellett a kazah helyzet sem kedvez a piacon.

Tovább a cikkhez

Megjött az esés a nap végére

A magyar tőzsde zárásának időpontjára jelentősebb esések bontakoztak ki a nyugat-európai és az amerikai tőzsdéken is, a DAX 0,9 százalékos, a CAC-40 0,7 százalékos mínuszban áll, az S&P 500 0,4, a Nasdaq pedig 0,9 százalékot esett. A blue chipeket tömörítő Dow index felülteljesítő, 0,1 százalékkal került lejjebb a tegnapi záróértékéhez képest.

Miközben mindenhol elromlott a hangulat, a BUX emelkedéssel zárt

Miközben az európai és az amerikai tőzsdéken elromlott a hangulat a nap végére, a BUX index emelkedéssel fejezte be a napot, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

Tovább a cikkhez

Próbálkoznak az emelkedéssel az amerikai indexek

Vegyesen állnak az irányadó amerikai indexek a nyitást követően, miután érkezett egy vártnál gyengébb amerikai munkaerőpiaci adat, az amerikai államkötvényhozamok pedig tovább emelkednek a hét utolsó kereskedési napján.

Tovább a cikkhez

Közel 1 milliárd forintos vasúti fejlesztést nyert el az Opus egyik cége

Közel 1 milliárd forintos közbeszerzést nyert el a MÁV-tól az Opus Global érdekeltségi körébe tartozó R-Kord.

Tovább a cikkhez

Tőzsdére vinné egyik érdekeltségét az OXO Technologies

A befektetési portfólióját érintő döntésekről tájékoztatott mai közleményében az OXO Technologies Holding.

Tovább a cikkhez

Sivár kilátások, magas árazás: eladásra javasolja a Wizz Air részvényeit a Concorde

Csökkentette a Wizz Air részvényeire vonatkozó célárát a Concorde elemzője, a friss célár több mint 16 százalékkal van a jelenlegi árfolyam alatt. A Concorde ajánlása továbbra is eladás.

Tovább a cikkhez

Csalódást okozott az amerikai foglalkoztatottság decemberben

A vártnál sokkal kisebb mértékben nőtt az amerikai mezőgazdaságon kívül foglalkoztatottak létszáma, miközben a versenyszférában foglalkoztatottak számának változása meghaladta a várakozásokat. Kifejezetten vegyesek tehát a decemberi munkaerőpiaci adatok.

Tovább a cikkhez

Nagyot bukott Cathie Wood alapja, és a mélyrepülésnek még nincs vége elemzők szerint

Az eheti részvénypiaci turbulenciák egyik célpontja a technológia szektor volt, azon belül is az eladási hullám epicentrumában találta magát a Cathie Wood innovációs fókuszú alapja, az Ark Innovation. Az ETF közel 50 százalékos mínuszban is volt a héten a tavaly februári csúcsához képest és egyes elemzők szerint még nincs vége a mélyrepülésnek.

Tovább a cikkhez

A Richter és az OTP húzza a magyar tőzsdét

Kitartanak a mínuszok az európai tőzsdéken, mérsékelt csökkenésekkel várják a délutáni amerikai munkaerőpiaci adatok a vezető nyugat-európai indexek, közben a BUX felfelé araszolt a délelőtt folyamán, főként a Richter és az OTP emelkedésének köszönhetően.

Tovább a cikkhez

Vegyes a kép az európai tőzsdéken

Az európai tőzsdéken nem fordult nagyot a hangulat a délelőtti európai inflációs adatot követően, míg a DAX és a CAC-40 továbbra is mérsékelt mínuszban áll, az olasz és a brit index emelkedik. Az utazási papírok teljesítenek ma a leggyengébben az európai részvénypiacokon, az élen pedig a nyersanyagszektor jár.

A magyar tőzsde továbbra is a jobban teljesítő piacok közé tartozik péntek délelőtt, a BUX 0,3 százalékkal menetelt felfelé.

Tovább gyorsult és új csúcsra nőtt az eurózóna inflációja

Tovább gyorsult decemberben az eurózóna inflációja, és ezzel november után ismét történelmi csúcsra ugrott az áremelkedés üteme. Az elemzők némi mérséklődésre számítottak.

Tovább a cikkhez

Újabb kínai ingatlancégeket fenyeget a csőd

Újabb kínai ingatlanfejlesztő ment technikailag csődbe, egy másik pedig likviditási problémákra figyelmeztetett, ismét rávilágítva a kínai ingatlanszektor problémáira - írja a Reuters.

Tovább a cikkhez

Újabb rekordokat ért el a Duna House

2021. negyedik negyedévében ismételten volumen rekordokat ért el Duna House Group - derült ki a cég által pénteken közzétett előzetes számokból.

Tovább a cikkhez

Jó üzlet most a chipgyártás, rég nem látott nyereség a Samsungnál

Nagyot ugrott a negyedik negyedévben a Samsung nyeresége a chipgyártó üzletágnak köszönhetően, a menedzsment előzetes várakozásai szerint több mint 50 százalékkal növekedhetett a működési eredménye az egy évvel ezelőtti szintről – írja a Reuters.

Tovább a cikkhez

Adatokra várnak a befektetők

Jellemzően mérsékelt csökkenéssel kezdték a pénteki kereskedést a vezető nyugat-európai indexek a mai fontos európai inflációs és amerikai munkaerőpiaci adatközlések előtt, a DAX és a CAC-40 0,2 százalékot esett, a Stoxx 600 pedig 0,1 százalékos mínuszban áll. A brit FTSE-100 a kivétel, a brit index minimális emelkedéssel kezdte a napot.

Szembemegy az európai tőzsdékkel a BUX

Csökkenéssel nyitották a pénteki kereskedést az irányadó nyugat-európai indexek, az enyhén negatív hangulatban a BUX felülteljesítő, erősödéssel kezdett a hazai index, miután a hazai blue chipek közül a Richter és a Mol is emelkedik.

Tovább a cikkhez

Mik az aktuális események a tőzsdéken?

  • Eséssel zártak tegnap a vezető amerikai részvényindexek, a Dow Jones értéke 0,5 százalékot veszített, a S&P 500 értéke 0,1 százalék mínuszban zárt, míg a Nasdaq értéke stagnált.
  • Az ázsiai tőzsdéken ma reggel felemás hangulat látszik, a Nikkei értéke 0,11 százalékos mínuszban áll, a Hang Seng értéke 1,65 százalékos pluszban van, míg a CSI 300 értéke 1,27 százalékot emelkedett.
  • Kedvezőtlen nyitást jeleznek előre az európai határidős részvényindexek, a DAX értéke 0,04 százalékkal kerülhet lejjebb, a CAC értéke 0,32 százalékot eshet, míg a FTSE értéke 0,7 százalék mínuszban nyithat.
  • Az amerikai határidős részvényindexek emelkedést vetítenek előre a piacnyitásra, a Dow Jones értéke 0,26 százalékot emelkedhet, a S&P 500 értéke 0,23 százalék pluszban nyithat, míg a Nasdaq értéke 0,18 százalékkal kerülhet feljebb.

Mi várható makro fronton?

Ma az MNB közli a nemzetközi tartalékok decemberi állományát, és a rezidens kibocsátású értékpapírok adatait. Ipari és kiskereskedelmi statisztikák is érkeznek. A hét egyik legfontosabb adata is ma érkezik: az eurózóna inflációs mutatója decemberből, amelyre a tagállamok megelőző közléseiből már következtethetünk. Emellett az Egyesült Államok mezőgazdaságon kívül foglalkoztatottainak változására is figyelni kell.

2022. január 3. - január 9. Makronaptár
Magyar makrogazdaság
január 4. kedd 9:00 KSH Keresetek okt.
január 4. kedd 9:00 KSH A kormányzati szektor egyenlege Q3
január 4. kedd 11:30 ÁKK 3 hónapos dkj aukció  
január 5. szerda 8:30 MNB Referenciahozamok dec.
január 5. szerda 9:00 KSH Munkanélküliség nov.
január 6. csütörtök 9:00 KSH Termelői árak nov.
január 6. csütörtök 9:30 MNB Egyhetes betéti tender (kamat)  
január 6. csütörtök 15:00 MNB Egyhetes betéti tender (elfogadott összeg)  
január 7. péntek 8:30 MNB Nemzetközi tartalékok dec.
január 7. péntek 8:30 MNB Értékpapír-statisztikák nov.
január 7. péntek 9:00 KSH Ipar (első becslés) nov.
január 7. péntek 9:00 KSH Kiskereskedelem nov.
Nemzetközi makrogazdaság
január 3. hétfő 15:45 USA BMI (feldolgozóipar) dec.
január 4. kedd 2:45 Kína BMI (feldolgozóipar) dec.
január 4. kedd 8:00 Németo. Kiskereskedelem nov.
január 4. kedd 8:45 Franciao. Infláció dec.
január 4. kedd 9:55 Németo. Munkanélküliség dec.
január 4. kedd 10:00   OPEC-ülés  
január 5. szerda 11:00 Olaszo. Infláció dec.
január 5. szerda 11:15 USA ADP foglalkoztatottság dec.
január 5. szerda 15:45 USA BMI (szolg.) dec.
január 5. szerda 20:00 USA Fed-jegyzőkönyv  
január 6. csütörtök 2:45 Kína Caixin BMI dec.
január 6. csütörtök 8:00 Németo. Gyáripari megrendelések nov.
január 6. csütörtök 14:00 Németo. Infláció dec.
január 6. csütörtök 14:30 USA Külkereskedelem nov.
január 6. csütörtök 16:00 USA Gyáripari megrendelések nov.
január 7. péntek 8:00 Németo. Ipar nov.
január 7. péntek 11:00 EU Fogyasztói hangulat dec.
január 7. péntek 11:00 EU Infláció dec.
január 7. péntek 11:00 EU Kiskereskedelem nov.
január 7. péntek 14:30 USA Munkanélküliség dec.
Forrás: Portfolio-gyűjtés        

Mi történt eddig a tőzsdéken?

  • A vezető amerikai, ázsiai európai és régiós részvényindexek közül idén 2,5 százalékos elmozdulással az ATX index áll az élen, a sereghajtó 3,4 százalékos eséssel a Nasdaq index.
  • A hazai blue chipek közül idén a legjobban a Mol részvénye teljesített 3,6 százalékos emelkedéssel, a sor végén a Richter papírja áll 0,5 százalékos eséssel.
  • A fontosabb nyersanyagok közül év eleje óta a WTI árfolyama már 5,3 százalékot emelkedett.
Fontosabb instrumentumok
  Árfolyam 1 nap 1 hét 1 hónap Idén 1 év 5 év
Amerikai részvényindexek              
Dow Jones 36 236 -0,5% -0,4% 2,9% -0,3% 17,5% 81,5%
S&P 500 4 696 -0,1% -1,7% 2,3% -1,5% 25,3% 106,3%
Nasdaq 15 765 0,0% -4,0% -0,5% -3,4% 24,9% 214,9%
Ázsiai részvényindexek              
Nikkei 28 487 -2,9% -1,1% 2,0% -1,1% 5,3% 46,4%
Hang Seng 23 072 0,7% -0,2% -1,2% -1,4% -16,7% 2,5%
CSI 300 4 818 -1,0% -2,1% -1,5% -2,5% -11,1% 43,9%
Európai részvényindexek              
DAX 16 052 -1,3% 1,1% 4,4% 1,1% 15,6% 38,4%
CAC 7 249 -1,7% 1,1% 5,6% 1,3% 28,8% 47,7%
FTSE 7 450 -0,9% 0,6% 3,0% 0,9% 8,9% 3,3%
FTSE MIB 27 655 -1,8% 1,1% 4,4% 1,1% 21,6% 40,5%
IBEX 8 789 0,0% 0,9% 4,1% 0,9% 5,3% -7,6%
Régiós részvényindexek              
BUX 51 668 -0,8% 1,9% 1,9% 1,9% 19,9% 57,3%
ATX 3 959 -0,2% 2,5% 5,7% 2,5% 37,8% 46,8%
PX 1 428 0,1% 0,1% 4,3% 0,1% 37,7% 52,4%
WIG20 70 751 0,0% 2,1% 4,3% 2,1% 21,9% 34,2%
Magyar blue chipek              
OTP 16 910 -1,2% 1,9% -2,2% 1,9% 23,9% 96,6%
Mol 2 610 -0,3% 3,6% 7,2% 3,6% 12,1% -0,5%
Richter 8 680 -1,1% -0,5% 3,0% -0,5% 17,0% 33,8%
Magyar Telekom 418 0,5% 1,7% 2,5% 1,7% 9,1% -18,2%
Nyersanyagok              
WTI 79 2,6% 3,9% 14,5% 5,3% 58,0% 49,1%
Brent 80 0,0% 1,3% 9,6% 2,6% 48,1% 37,9%
Arany 1 792 -1,8% -1,0% 0,7% -1,6% -5,7% 52,6%
Ezüst 22 -4,3% -4,3% 0,0% -4,3% -15,4% 37,5%
Devizák              
EURHUF 360 -0,3% -2,4% -1,4% -2,2% 0,6% 17,3%
USDHUF 318 0,0% -2,5% -1,9% -1,9% 8,9% 9,3%
GBPHUF 431 -0,7% -1,8% 0,2% -1,8% 8,8% 20,4%
EURUSD 1 0,0% 0,0% 0,0% 0,0% 0,0% 0,0%
USDJPY 115 0,0% 0,0% 1,8% 0,0% 11,7% -0,9%
GBPUSD 1 0,0% 0,0% 0,0% 0,0% 0,0% 0,0%
Kriptovaluták              
Bitcoin 43 097 -0,8% -8,6% -14,8% -6,7% 17,0% 4 726,1%
Állampapírok              
10 éves amerikai állampapírhozam 1 0,0% 0,0% 0,0% 0,0% 0,0% -50,0%
10 éves német állampapírhozam 0 0,0% % % % % %
10 éves magyar állampapírhozam 4 0,0% 0,0% 0,0% 0,0% 100,0% 33,3%
Forrás: Refinitiv, Portfolio

Esett Amerika

Az elmúlt időszakban kifejezetten jó volt a hangulat a tőzsdéken, viszont tegnap este az USA-ban nagyot estek a vezető indexek azt követően, hogy nyilvánosságra hozták az amerikai jegybank decemberi ülésének jegyzőkönyvét, amiből kiderült, hogy a Fed a vártnál korábban emelhet kamatot az infláció megfékezésére, ami általánosságban kedvezőtlen a kockázatos eszközök számára. A Nasdaq Composite index például több mint 3 százalékot esett szerdán, amire már 11 hónapja nem volt példa, és ma reggel az ázsiai tőzsdéken is rossz volt a hangulat, valamint Európában is estek a vezető indexek. Az amerikai tőzsdéken nem mutattak határozott irányt a kereskedés kezdetén, később kissé emelkedtek, a hangulatot azonban James Bullard, Fed-döntéshozó elrontotta.

Tovább a cikkhez
covid részleg kórház omikron járvány koronavírus
bullbear
szijjarto kkm
koronavírus oltás
koronavírus covid-19 vakcina oltás pandémia
iskola tábla

MNB Intézet A fánk-hatás

A pandémia alaposan megbolygatta az ingatlanpiaci folyamatokat. Két kutató arra a kérdésre kereste a választ, hogy...

2022. február 22.
Portfolio Agrár Klub: Sorsdöntő év következik? - A magyar agrárium kilátásai 2022-től
2022. február 24.
Private Investor Day 2022
2022. április 6.
Agrárium 2022
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Online előadás
Hosszú távú portfólió építés ETF-ek segítségével, osztalékrészvények, gyorsnövekedésű részvények.
Online előadás
Megnézzük a rések típusait és következményeit aktuális példákon keresztül.
bullbear