Előfizetői tartalom

2022-ben nagyon megváltoztak a tőzsdei erőviszonyok, de egy trend megmaradt tavalyról

Portfolio
A tavalyi év kiemelkedően jó volt az egyes tőkepiaci eszközök számára, hiszen jelentősen emelkedett a részvények, a nyersanyagok és a kriptovaluták árfolyama, azonban az idei évkezdés merőben más volt. A vezető részvényindexek lefordultak, sok kriptovaluta 60-70 százalékot esett a csúcsáról, de a nyersanyagok piacán, főleg a fosszílis energiahordozóknál töretlenül folytatódott a tavalyi rali. A részvénypiacon látott általánosan negatív hangulat közepette a magyar tőzsde kifejezetten jól teljesített - elsősorban az OTP-nek és a Molnak köszönhetően -, de a forintra sem lehetett panasz az év elején, ugyan a január első heteiben látott erősödés jelentős részét visszaadta a hazai fizetőeszköz. Mindenesetre az látszik, hogy az idei év nagyon máshogy indult, mint amit az elmúlt években megszokhattunk a tőzsdéken.

Az elmúlt két évhez képest kifejezetten gyengén indult a január a legtöbb eszközosztály számára. Nagyot estek a vezető részvényindexek, és a kriptovaluták is, azonban a nyersanyagpiac nagyon úgy tűnik, hogy idén sem akar lassítani. Az általánosan rossz piaci hangulat elsősorban annak betudható, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed már tavaly év végén szigorú üzeneteket fogalmazott meg az infláció elleni harccal kapcsolatban, ami a járvány miatt bevezetett példátlan mértékű mennyiségi lazítás (QE) gyorsabb kivezetését, a márciustól kezdődő kamatemeléseket, és a jegybank mérlegének szűkítését, azaz mennyiségi szigorítást jelent. Mindezek hatására a befektetők elkezdtek megszabadulni elsősorban az olyan növekedési részvényektől, amelyeknek az értékeltsége rendkívül magas szinteket ért el, és amelynek az árfolyamába egy nagy adag jövőbeli várakozás volt beárazva.

A Portfolio által figyelt fontosabb tőkepiaci eszközök közül csak nyersanyagokat, a BUX-ot és a kanadai dollárt látjuk a pozitív tartományban 2022-ben, illetve a VIX index is kilőtt, miután a volatiltás az év első hónapjában jelentősen megnőtt a piacon, vagyis napon belül komoly kilengéseket lehetett látni akár indexszinten.

A lista végén többek között a bitcoin található, de nagyot esett a Nasdaq és a Russell 2000 is, továbbá a nyersanyagoknál sem volt a piac minden szegmensében rali, hiszen a például a faanyag és a zab ára csökkent januárban.

Miről szól még a cikk?

  • Csúnya esés a tőzsdéken, de azért pénzt keresni még így is lehetett.
  • Az idei év nagy nyertesei (ismét) a nyersanyagok az első hónap adatai alapján.
  • A karantén sztárpapírok durva esést szenvedtek el, miközben az olajcégek raliztak.
  • Globális élbolyba került a magyar tőzsde és a forint.
  • Nem indul jól az év kriptovalutáknak, de a mostaninál láttunk már jóval nagyobb zuhanást.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés