Előfizetői tartalom

A háború teljesen felforgatta a tőzsdéket - Itt vannak a nyertesek és a vesztesek

Portfolio
Talán a turbulens szó írja le a legjobban azt a három hónapos időszakot, amellyel a 2022-es év eddig szolgálni tudott. A szomszédban kirobbanó háború, az egekbe szökő energiárak, elszálló infláció és beszakadó tőzsdék fogadták a befektetőket az első negyedévben - vagyis semmiképp sem mondhatjuk, hogy eseménytelenül telt volna az elmúlt időszak. Erre reflektálva megnéztük a fontosabb tőkepiaci eszközök idei teljesítményét, ami után egyértelműen kijelenthető, hogy a tavalyihoz hasonlóan az idei évben is a nyersanyagok viszik a prímet. Viszont a részvénypiacokra kitérve nem szabad elmenni az egyik olyan régió mellett, amely a globális eséssel szembemenve, kifejezetten jól teljesített az idei évben.

Az idei év elején sokan számítottak arra, hogy 2022 a volatilitás éve lehet, és az eddigiek alapján ezek a várakozások be is igazolódtak. Egyik oldalról az infláció támad, melynek megfékezése érdekében sorra elkezdtek érkezni a jegybanki válaszok, gondolhatunk akár az MNB agresszív kamatemeléseire az elmúlt időszakból, vagy az amerikai jegybankra, amely több hónapos belengetés után végül két héttel ezelőtt először emelt kamatot a mostani ciklusban.

A magas infláció és az emelkedő kamatkörnyezet mellett természetesen az orosz-ukrán háború a másik fontos faktor, amely meghatározza a tőkepiaci hangulatot, hiszen eszközosztályokon átívelően érezteti a hatását. Egyrészt a részvénypiacokon láttunk egy pánikeladási hullámot a háború kirobbanását követően, majd az elmúlt hetekben elkezdett javulni nemzetközi hangulat és szépen visszakorrigáltak a tőzsdék, bár ezt egyesek csak egy medvepiaci ralinak tartják. Mindeközben a háború „nyertesei” egyértelműen a különböző árupiaci termékek, illetve az egyes nyersanyagokhoz kapcsolt részvények. Az egekbe szökött a gabona ára; a nikkel kereskedését egy időre le kellett állítani, annyit drágult a nyersanyag; az olaj pedig sokáig megállíthatatlannak tűnő emelkedést produkált, melyre válaszul az Egyesült Államok a valaha volt legnagyobb mennyiséget engedi ki a stratégiai kőolajkészletből a tegnapi bejelentés szerint – csak, hogy néhányat emeljünk a számos piaci sztoriból.

A fontosabb tőkepiaci eszközök árfolyamváltozását megvizsgálva igazolódik az előbbi állítás, mely szerint a nyersanyagok kerültek idén a tápláléklánc csúcsára. Ha a Wall Street „félelem indexének” is nevezett VIX indexet (amely egy volatilitási index) figyelmen kívül hagyjuk, akkor a lista felénél találjuk az első olyan eszközt, amely nem árupiaci termék.

Miről szól még a cikk?

  • Megnéztük, hogy a nyersanyagok közül melyek teljesítettek a legjobban.
  • Bemutattunk egy olyan régiót, amely meg sem érezte a háborút, sőt, tőzsdeindexei jelentősen emelkedtek az elmúlt időszakban.
  • Górcső alá vettük a magyar részvényeknek, a világ devizáinak, és a kriptovalutáknak az idei éves teljesítményét.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés