aram_energia
Üzlet

Rekord mennyiségű áramot fogyasztott Magyarország márciusban

Major András
Korábban soha nem használt még fel annyi villamos energiát Magyarország márciusban, mint a múlt hónapban, ezzel január után már másodszor dőlt meg az adott hónapra vonatkozó rekord. Az orosz-ukrán háború első napjától egy időre leállt Ukrajna felől az áramimport, de március második felében már ismét élénk áramlás volt látható Magyarország irányába.

A 4145,3 GWh-s márciusi bruttó magyarországi villamosenergia-igény 2,2%-kal magasabb, mint az eddigi rekordot tartó 2021. márciusi érték, miközben a 6,3 Celsius-fokos havi átlaghőmérséklet 0,1 fokkal haladta meg az egy évvel korábbit - derül ki a MAVIR adataiból. Az első negyedévben így 2,21%-kal volt nagyobb az országos teljes bruttó villamosenergia-felhasználás (12 519 GWh) mint 2021 hasonló időszakában a MAVIR előzetes adatai szerint, és mintegy 2%-kal haladta meg a MAVIR tervszámait.

Az előzetes adatok szerint egyébként a tavalyi év végül a valaha volt legnagyobb felhasználást hozta (46 923,9 GWh) a magyar villamosenergia-rendszerben (VER), közel 3 százalékkal felülmúlva a 2019-es addigi csúcsot. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) végleges adatai ugyanakkor némileg eltérő számokat tartalmaznak, mivel a MEKH ezekhez becsült értékkel figyelembe veszi a háztartási méretű kiserőművek (HMKE-k) és a saját célra termelő erőművek termelését is 2019-től. A 2021-es végleges adat még nem áll rendelkezésre, de a korábbiak szerint - szemben az előzetes adatokkal - 2020-ban is nőtt a tényleges energiaigény (0,3%-kal 46 550 GWh-ra).

marcius1

A magyar áramfogyasztást az import 23,41%-ban fedezte márciusban, amely nem csak a tavaly márciusi 25,25%-nál alacsonyabb, de egészen 2013-ig kell visszamennünk az időben ahhoz, hogy ennél kisebb márciusi importarányt találjunk (23,07%). Az első idei negyedévben így összességében 28,02%-os import részarányt lehetett regisztrálni, szemben a tavalyi első három hónap 27,5%-os adatával.

A hazai erőművek termelése márciusban közel 3172-3175 GWh volt, amely az elmúlt tíz év legmagasabb márciusi adata. A termelés körülbelül 17%-át a megújulók adták (542,7 GWh), amihez a legnagyobb mértékben (295 GWh) a nagy naperőművek járultak hozzá. Utóbbiak (a háztartási méretű naperőműveket nem számolva) így a teljes márciusi magyarországi termelésnek már 9,3%-át biztosították, csaknem megduplázva az egy évvel korábbi 4,8%-os súlyukat.

Az idei első negyedévben a megújulók súlya a termelésben 15,21% volt, a naperőműveké pedig 6,47%, ami annak ellenére máris közelíti a 2021-es egész évi rekord 15,49, illetve 6,96%-os arányokat, hogy a napenergia-termelés szempontjából a legkedvezőbb időszak március és szeptember közé esik. Vagyis - a növekvő naperőmű-kapacitás és kihasználtság mellett - ez is arra utal, hogy az idei év szinte biztosan új rekordot hoz majd a napenergia hazai áramtermelésben betöltött részarányát illetően.

marcius2

Visszatérve az importra, az ukrán határon (úgynevezett határmetszéken  - a szerk.) az importvolumen február 24-től megszűnt az ukrán rendszer próbaüzeme miatt - fogalmaz a MEKH februári jelentése. Az orosz támadás napjától tehát egy időre leállt Magyarország ukrajnai áramimportja, de márciusban - különösen a hónap második felében - már a háború ellenére is ismét élénk energiaáramlás volt látható Magyarország irányába - olvasható ki a MAVIR határmetszéki áramlásokat mutató diagramjából. Végleges havi adatok még nem állnak rendelkezésre, de az ukrán import aránya valószínűleg jóval elmaradt a 2021 márciusitól, amikor a kereskedelmi import forrás 25,1%-át Ukrajna biztosította.

marcius3

Az említett próbaüzem keretében az ukrán (és moldáv) rendszerirányítók azt tesztelték, hogy mennyiben marad működőképes a helyi villamosenergia-rendszer az orosz, fehérorosz és egyebek mellett magyar rendszerekről való leválasztását követően. Ennek következtében három napra Magyarország kapcsolata is megszűnt az ukrajnai importot adó úgynevezett Bursztin-sziget szénerőművi kapacitásával. A lépés hozzájárult az ukrán (és moldáv) rendszer európai hálózathoz való csatlakozásának (szinkronkapcsolódásának) előkészítéséhez is, amely március 16-án sikeresen meg is valósult, méghozzá jelentős magyar közreműködéssel.

Mivel a magyar villamosenergia-rendszer átviteli hálózati kapcsolata a legerősebb Ukrajnával, így a MAVIR-nak elsődleges szerepe van az ukrán illetve az európai rendszer közötti megbízható összeköttetés megteremtésében. A 2017 óta tartó folyamatot a két ország kérésére gyorsították fel. A vészhelyzeti szinkronizálás eredményeként a magyar villamosenergia-rendszer és annak irányítója, a MAVIR, hasonlóan az összes többi, együttműködő európai rendszerirányítóhoz, a teljesítmény-egyensúly fenntartásához, az esetleges hálózati zavarok közös elhárításához nyújt segítséget Ukrajnának a mindenkor rendelkezésére álló eszközök mértékéig. A magyarországi villamosenergia-ellátás biztonságát a szinkron csatlakozás közvetlenül nem veszélyeztetheti - fogalmazott a magyar átviteli rendszerirányító.

szekeres viktor, a gloster elnöke
autó
Parlament alakuló ülés
ballisztikus-raketa-tengeralattjaro
Növekvő osztalékkal lepte meg részvényeseit a McDonald’s

Holdblog Nem kell a techpapír

Ilyen is régen volt. 2006-ban. A Merrill híres alapkezelői felmérése szerint most jött el az az időszak, hogy újra...

Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Díjmentes online előadás
Érdemes most beszállni?
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Private Banking támogatási és advisory vezető

Private Banking támogatási és advisory vezető
2022. május 31.
Financial IT 2022
2022. június 8.
Portfolio Property X 2022
2022. június 1.
Portfolio Digital Transformation 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
autó