Előfizetői tartalom

Megemeli a kormány a biztosítási adót, de hogyan? - Így reagált a MABISZ

Palkó István
Az idei évre eddig tervezett mintegy 115 milliárd forintnál évi 50 milliárd forinttal többet szedne be különadó formájában a kormány a biztosítási szektortól. A lépés eltúlzottnak tűnik, hiszen a tavalyi több mint 80 milliárdos szektorszintű profit 60%-át vonná el ezzel, biztosan nem csak a vélt "extraprofitot". Úgy tűnik, nem dőlt el azonban, hogy osztják szét a terhet a biztosítók között, a kormány ugyanis a meglévő biztosítási adó kulcsának megemeléséről beszél, de ez nem a járvány alatt felerősödött öngondoskodási termékek díjbevételét terheli, amelyekre az indoklásában a kormány hivatkozik.

A biztosítási adó esetében az adóalap nem változik, a kormány a kulcsot emeli, így az eddigi 120 milliárd forint helyett 170 milliárd forint folyhat be ebből a szektorból – mondta tegnap este Nagy Márton. Az 50 milliárd forintos emelés a teljes szektor tavalyi profitjának több mint 60%-át jelentené, vagyis nagyon durva elvonás lenne. A bankszektor esetében például a 250 milliárd...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 943 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái