zsámboki zoltán hiventures
Üzlet

Ilyen környezetben sok cégtulajdonos inkább a kiszállás mellett dönt - A Hiventures pedig segít a felvásárlásban

Csiki Gergely
A tőkebefektetés, amellyel az MFB Csoporthoz tartozó Hiventures ma már nem csak a startup ökoszisztémában, hanem az érettebb vállalatok területén is hiánypótló piaci szerepet tölt be, az elmúlt néhány év válsághelyzeteiben még fontosabb szerepet kapott. Emlékezhetünk, hogy ez a forrástípus jól vizsgázott már a Covid-járvány utáni gazdaságélénkítési célok esetében is, jelenleg pedig a háború okozta következmények enyhítésére lehet egy jó megoldás a tőkebevonás, de a magyar gazdaságot permanensen sújtó problémára, a generációváltásra is van konstrukciója az alapkezelőnek. Zsámboki Zoltánnal, a Hiventures Vállalati üzletágának befektetési igazgatójával beszélgettünk.

Mondhatjuk a közelmúlt tapasztalatai alapján, hogy krízishelyzetekben értékelődik fel igazán az intézményi tőke szerepe?

Zsámboki Zoltán: Abszolút. Meggyőződésem, hogy

azok a vállalatok, amelyek tőkeerősen néznek szembe a mostani időszakkal, így az inflációs környezettel, illetve az energiaárak elszabadulásával – amely iparágfüggetlenül mindenkit érint – sokkal könnyebben fogják venni az új kihívásokat.

Ez nagyon hasonló ahhoz, mint a családok esetében. Ha vannak tartalékaink, akkor egy nehezebb időszakot sokkal könnyebben tudunk átvészelni, könnyebben tudunk reagálni, ellenállóbbak vagyunk. Ez ugyanígy igaz a vállalatok esetében is.

Beszéljünk az aktuális környezetet terhelő kihívásokról. Melyek ezek és hogyan reagálnak erre a cégek?

A mostani helyzetet alapjaiban határozza meg az, hogy a szomszédban háború dúl. Egy ilyen időszakban óvatosabbá válhatnak a vállalkozások, és visszaeshet a beruházási kedvük. Nem mellékes szempont az sem, hogy a korábbi évek kedvező kamatkörnyezete ebben az évben már biztosan nem lesz elérhető, így a cégeknek új finanszírozási formákat kell keresniük, amennyiben növekedni akarnak. Az elmúlt évek pedig bebizonyították, hogy a beruházás fontos katalizátora a vállalati növekedésnek.

Véget ért tehát az olcsó pénz korszaka. Már tapasztalhatóak a banki ajánlatokban a szigorúbb feltételek? Egy drágább hitel befolyásolja a finanszírozás teljes méretét?

Valóban szűkítheti a beruházások körét, de közben azt is látni kell, hogy a magyar gazdaság közel van a teljes foglalkoztatottsághoz. Emiatt a beruházások elsődlegesen hatékonyságnövelésre, valamint a költségek csökkentésére fókuszálnak. Azt gondoljuk, hogy a következő időszakban valószínűleg továbbra is lesznek beruházások. Ennek pedig nagyon fontos eleme a 2022 júliustól újra induló Széchenyi Kártya Program, amivel a hazai kkv-k támogatott, így a piacinál kedvezőbb hitelkonstrukcióban tudnak finanszírozáshoz jutni, azaz felvásárolni, zöldíteni, beruházni. A mostani hitelpiaci kamatkörnyezetben enélkül a támogatott finanszírozási forrás nélkül nehezen lenne elképzelhető, hogy a cégek hitelt vesznek fel a beruházásaikhoz. Csökkent azonban a Széchenyi Program által támogatott hitelrész, ezért, ha a cégek meg akarják valósítani a terveikben szereplő beruházásokat, akkor jó eséllyel tőkefinanszírozó partnert is be kell vonniuk az önerő előteremtéséhez. Ilyen formában

a mi szerepünk, mint intézményi tőkebefektető, várhatóan felértékelődik.

Háború, infláció, kamatok, energiaárak. Mind olyan tényezők, amelyek alapjaiban változtatják meg a vállalatok viselkedését, reakcióit. Mit tapasztalnak a saját cégeik körében, hogyan reagálnak?

A meglévő portfóliónkban, illetve új befektetések kapcsán is látjuk, hogy

kifejezetten felértékelődik az energia és azon belül főleg a megújuló energia kérdése.

Magyarországon a megújuló energiaforrások közül magasan a napenergia terjedt el leginkább. Mindenki keresi a lehetőséget a működése stabilabbá, kiszámíthatóbbá tételére.  Az már majdnem trendszerű, hogy a cégek – főleg az ipari termelőegységekben – próbálják megújuló energiával körülvenni magukat, így segítve mind a költségek, mind az energiaellátás kiszámíthatóságát. Érdemben már több mint egy éve készítünk elő olyan befektetéseket, amelyek ezeket a vállalati törekvéseket segítik. Meglátásom szerint

az energiapiac jóval gyorsabban transzformálódik, mint azt egy pár évvel ezelőtt vártunk, amit a háború még inkább felgyorsít.

A napelemek előállítási költsége például mára már csak a negyede annak, amit tíz évvel ezelőtt jósoltak, a termelői energia árak pedig jelentősen meghaladják a korábbi várakozásokat. A napenergia-technológia legfontosabb megoldandó kérdése azonban továbbra is az energiatárolás. Egy közel 2 milliárd forintos befektetésünk a nappal megtermelt megújuló energia eltárolását célozza, amelynek célja, hogy egyenletes energiaelosztás jöjjön létre a hálózatban. Emellett olyan korai fázisú napenergia termeléshez köthető befektetéseken is dolgozunk, ami banki szempontból még nem, vagy nehezen finanszírozható. Van ugyanis a naperőmű fejlesztéseknek egy olyan stádiuma, ami kifejezetten tőkeigényes, de hiteloldalról még nehezen kezelhető.

Ha már szóba hozta a befektetési összegeket, melyek voltak a Hiventures Vállalati üzletágának fő számai az elmúlt egy évben?

2021-ben a teljes tőkealap-kezelő összesen 22 milliárd forintot helyezett ki. Startup portfóliónk kiszolgálása mellett 2020-ban és 2021-ben markánsan növeltük azoknak a kis-, közép- és nagyvállalatoknak a számát, akik belépésünk révén valósították meg növekedési terveiket. Olyan dinamikusan nő a vállalati szektornak nyújtott befektetéseink volumene, hogy

a 2021-es 22 milliárd forintos kihelyezésnek már közel fele kkv-kba és nagyvállalatokba áramlott.

Hogy áll a vállalati alap kihasználtsága?

A vállalati üzletágunk egy 75 milliárd forintos alapot kezel, aminek befektetési időszaka 2026-ig tart. Ebből

20 milliárdot helyeztünk már ki és további 20 milliárd forint összegű befektetés előkészítésén dolgozunk jelenleg.

Biztató, hogy mostanra 26 befektetést sikerült megvalósítani, ami számosságát tekintve kiemelkedőnek számít ezen a területen. Köszönhető ez annak, hogy finanszírozási megoldást tudunk adni mind a generációváltás keretében történő tulajdonosváltás kérdésére, mind cégfelvásárlásra, cégfúzióra, beruházási célokra, illetve restrukturálási programmal is rendelkezünk, mindemellett tőkepiaci forrásbevonásban is partnerei vagyunk az érett vállalatoknak. Befektetéseink meghatározó része valamilyen gazdaságfejlesztési célhoz, beruházáshoz kapcsolódott, míg negyede generációváltáshoz, kisebb része pedig restrukturálási célt szolgált. Mindezek mellett büszkék vagyunk rá, hogy

már két tőzsdén jegyzett nagyvállalattal zártunk sikeres tőkeemelést.

zsámboki zoltán hiventures
Fotó: Kaiser Ákos, Portfolio

Mi hajtja ezt a növekedést?

Magyarországon nincs alternatíva arra a tőkebefektetési formára, amelyet a Hiventures által kezelt alap nyújt, mi több, nem tudunk olyan szereplőről, aki hasonló méretben és ilyen struktúrában tudna partnerként a finanszírozásba kapcsolódni.

Piaci hiányt, rést töltünk be a szerepünkkel. Azok a beruházások, amelyekben részt veszünk, jellemzően olyanok, amelyeket nélkülünk a piac nem tudott volna megfinanszírozni,

mivel befektetéseink zömmel a még nem hitelezhető kategóriába tartoznak például azért, mert a technológia új vagy innovatív, ezért banki aspektusból túl kockázatos. Ki kell emelni, hogy jellemzően zárt konstrukcióban hajtunk végre befektetéseket, ami partnereink számára könnyen kiszámítható és átlátható befektetési forma. Egy jól kiszámítható üzleti feltételrendszer mellett, előre meghatározott módon határozzuk meg az exit időpontját, hogy meddig szeretnénk ezt az együttműködést fenntartani. A piaci szereplőkhöz képest a Hiventures hozamelvárása alacsonyabb és elkötelezettek vagyunk amellett, hogy azt iparági minimum szinten tartsuk.

Mi az oka az alacsonyabb hozamelvárásnak?

A mi befektetésünk mögött elsődlegesen gazdaságpolitikai célok húzódnak meg,

áthatja a működésünket, hogy az állami tulajdonú Magyar Fejlesztési Bank Csoport tagja vagyunk. A gazdaság teljesítményének ösztönzésére helyezzük a hangsúlyt a befektetésünkön realizált profitmaximalizálás helyett, így a nyereség és a növekedés legnagyobb része a vállalkozásoknál maradhat. Nem mellékes, hogy tőkebefektetőként türelmesebb, rugalmasabb hozzáállással tudjuk kezelni a portfolió cégeinknél felmerülő kihívással teli helyzeteket, hiszen a cél az adott vállalattal a hosszú távú együttműködés. Mivel ez a típusú tőkebefektetés unikális a piacon, van egyfajta edukációs szerepünk is. Magyarországon a cégvezetők, cégtulajdonosok jól ismerik ma már a hitelpiacot, van egy jól működő bankrendszer, célunk azonban, hogy az intézményi tőkefinanszírozás ennek egy kiegészítő formája legyen, amire érdemes felhívni a vállalatok figyelmét.

Említette, hogy már két tőzsdén jegyzett vállalattal is aktív a kapcsolat. Ez újdonság a nagyvállalati portfólióban?

Igen, ez újdonság a mi életünkben is. Az év eleje óta foglalkozunk a vállalati életciklus legérettebb fázisában lévő tőzsdei vagy tőzsdére érett cégekkel. Mostanra sikeresen zártunk két olyan befektetést, amik tőzsdén jegyzett cégeknél valósultak meg, ahol a beruházásaikat, növekedési terveiket tudjuk támogatni tőkebefektetési oldalon. Számunkra ez azért is volt fontos, mert ez az utolsó mozaik a teljes spektrumhoz a Hiventures vállalatoknak nyújtott finanszírozási megoldásait tekintve.

Melyik ez a két cég?

Az egyik egy szabályozott ingatlanbefektetési társaságként működik, míg a másik az UBM-csoport, ami az ország egyik meghatározó takarmánykeverő, gyártó, kereskedő cége. Az utóbbi egy 5 milliárd forintos befektetés, amely a Hiventures eddigi legnagyobb összegű befektetése. Ez igazodik a cég méretéhez, hiszen közel 180 milliárd forintos árbevételű a cégcsoport, amely tőkeerősen reményeink szerint sikeresen megvalósítja középtávú növekedési terveit.

Milyenek a kilátások a felvásárlások, exitek tekintetében, hoz ebben változást az új makrogazdasági és finanszírozási környezet, mik a Hiventures várakozásai?

Egy turbulens időszakban, mint a mostani,

arra számítunk, hogy több lesz a vállalati tranzakció.

Ha valaki tőkeerősen fordul ebbe az időszakba, az adódó lehetőségeket ki fogja tudni használni. Arra számítok, hogy a következő 1-1,5 évben a generációváltás és az M&A piac is aktívabb lesz, hiszen lesznek tulajdonosok, akik úgy döntenek, hogy ebben a piaci környezetben inkább kiszállnak a cégükből, és lesznek olyan vállalatok, akik épp ebben az időszakban keresnek majd felvásárlási célpontokat.

zsámboki zoltán hiventures
Fotó: Kaiser Ákos, Portfolio

Címlapkép forrása: Kaiser Ákos, Portfolio

fehér ház amerika elnök fehérház
3-as metró forrás bkk
ekb
Elindult az uniós pénzosztás a napelemre, ablakcserére
napelem ház

Holdblog Mi is a Goldilocks?

Archívumunkból (2020) A tőkepiaci szaksajtó rendszeresen emlegette az elmúlt években, hogy épp "Goldilocks" gazdaság...

Holdblog Joe Biden mélypontja

Minden idők harmadik legnépszerűtlenebb elnökeként távozott a Fehér Házból 2021 januárjában Donald Trump. Joe...

Díjmentes online előadás
Hogyan működik a tőzsde, mik az alapok, hogy válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát?
Díjmentes online előadás
Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni?
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Model Validation Quantitative Analyst

Model Validation Quantitative Analyst
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. október 4.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
tőzsde részvény részvénypiac