GettyImages-1379130962
Üzlet

Megérkezett a recesszió Amerikába, de a tőzsdéket ez nem érdekli

Portfolio
A tegnapi napot jelentős pluszban zárták az amerikai tőzsdék, miután az amerikai jegybank 75 bázispontos kamatemelése utáni sajtótájékoztatón Jerome Powell először beszélt a kamatemelések mértékének várható mérsékléséről. Ezzel pedig úgy néz ki sikerül eloszlatni a recessziós félelmeket, hiszen jelentősen erőre kaptak az amerikai részvényindexek. Az ázsiai tőzsdék felemás hangulatban nyitottak, Európában pluszban indult a kereskedés, Amerikában pedig az iránykeresésé a fő szerep a nyitást követően. Délután került publikálásra a második negyedéves GDP adat az Egyesült Államokból, előzetesen 0,4 százalékos emelkedésre számítottak az elemzők, végül azonban 0,9 százalékkal zsugorodott az USA gazdasága a második negyedévben, zsinórban a második alkalommal, ami erős recessziós jelnek tekinthető.

A végére sem lassított Amerika

A kereskedést a Dow Jones index végül 1%-os emelkedéssel zárta, az S&P-500 1,2%-kal, a Nasdaq pedig 1,1%-kal került feljebb.

Tovább javul a hangulat

A Dow Jones index már 1%-os pluszban van, az S&P-500 index 1,1%-kal erősödött, míg a Nasdaq 0,8 százalékkal jár szerdai záróértéke felett.

Felfelé tart a Wall Street

Emelkedésben vannak a vezető amerikai tőzsdeindexek, a Dow Jones 220 ponttal, 0,7%-kal emelkedett, az S&P-500 0,8%-os, a Nasdaq pedig 0,6%-os pluszban van a kereskedés első felében.

Pluszban zárta a napot a magyar tőzsde

A blue chipek közül emelkedett a Mol és az OTP, esett a Richter és a Magyar Telekom.

Tovább a cikkhez

Európa továbbra is pluszban

Továbbra is kitart a jó hangulat az európai tőzsdéken, az emelkedést a magyar tőzsde vezeti, 1 százalékos pluszban van a BUX. A DAX 0,6, a CAC 0,7 százalékos pluszban van.

Mínuszban Amerika

A nyitást követően mínuszba fordultak az amerikai tőzsdék, a Dow Jones 0,3, az S&P 500 0,4, a Nadsaq pedig 0,7 százalékos esésben van.

4000

Visszafogott emelkedés Amerikában

A tegnapi jelentős emelkedést követően visszafogott emelkedéssel kezdik a napot az amerikai tőzsdék. A Nasdaq, a Dow Jones és az S&P 500 egyaránt 0,2 százalékos pluszban nyitott.sp5000

Valóban csapda lenne a mostani tőzsdei emelkedés?

A Morgan Stanley arra ösztönzi a befektetőket, hogy a piac Fed-döntés utáni emelkedése ellenére se kezdjenek el részvényeket vásárolni. Mike Wilson, a cég vezető amerikai részvénystratégája és befektetési igazgatója elmondta, hogy szerinte korai és problémás a Wall Street „izgatottsága” amiatt, hogy a kamatemelések a vártnál hamarabb lelassulhatnak.

Tovább a cikkhez

Kilőtt az arany

Az arany unciánkénti árfolyama már az 1 750 dolláros árszint közelében jár, miután a Fed kamatdöntését követően gyengülni kezdett a dollár. Az emelkedés ma délután tovább folytatódik, miután a második negyedévben is csökkent a GDP az Egyesült Államokban, ami egy erős recessziós jelként szolgál.

arany

Jelentős emelkedésben az olajárak

A mai napon is folytatódik az olajárak emelkedése, a Brent már a 110 dolláros árszint közelében áll.

brentt

A WTI pedig ismét a 100 dolláros hordónkénti árszint körül mozog.

wtii

Erste: a külföldi vállalat akvizíciója jelentős mérföldkő a Gloster életében

Tegnap a Portfolio is beszámolt róla, hogy 2022.07.27-én kötelező érvényű ajánlatot írtak alá a müncheni G-plus Consulting tulajdonosai és a Gloster, melynek keretében a több közvetlen (ún. Tier 1) autóipari beszállítói szerződéssel rendelkező német szoftveripari vállalat többségi (51 százalékos) tulajdonrészét szerezheti meg a Gloster.

Tovább a cikkhez

Folytatódik az emelkedés

A délutáni órákban egyre erősebb pluszban vannak az európai börzék, az emelkedést a magyar tőzsde vezeti, 1,2 százalékos pluszban van a BUX. A vezető részvényindexek közül a CAC és a DAX is mondhatni stagnál.

Felülvizsgálja Masterplast-célárát az MKB

Kedvező hír a Masterplasttól, hogy bővíti hőszigetelőanyag-kapacitásait és az időzítés is kedvező a rezsicsökkentéssel kapcsolatos intézkedések közepette – olvasható az MKB friss elemzésében.

Tovább a cikkhez

Jól teljesít a Mol és az OTP, esik a Magyar Telekom és a Richter

A blue chipek közül a Mol részvényei vezetik az emelkedést.

Tovább a cikkhez

Recessziótól tart a Facebook, rosszabb a helyzet, mint egy negyedévvel ezelőtt

Története során először számolt be bevételcsökkenésről a Facebook anyavállalata, a Meta év/év alapon, nyeresége pedig sorozatban a harmadik negyedéve esik – derül ki a tegnap közzétett második negyedéves gyorsjelentéséből. A lezárt negyedévben alulteljesítette az elemzői várakozásokat a vállalat, a folyó negyedévben pedig még rosszabb lehet a helyzet Mark Zuckerberg eredményeket kommentáló nyilatkozata alapján. A részvények árfolyama esik, több mint 5 százalékkal került lejjebb a papír a zárás utáni kereskedésben.

Tovább a cikkhez

Shell-vezér: tovább emelkedhetnek az olajárak

Az olajárak tovább emelkedhetnek, mivel a kínálat szűkössége ellensúlyozza a keresletet érintő kockázatokat - mondta a Shell vezére.

Tovább a cikkhez

Visszafogott a hangulat Európában

A délelőtti órákban nem látni nagyobb elmozdulást az európai börzéken, a DAX a nyitást követően minimális, 0,3 százalékos mínuszba fordult, a CAC továbbra is 0,2 százalékos pluszban van. A magyar tőzsde mondhatni stagnál, egyedül a lengyel tőzsde volt képes nagyobb pozitív irányú elmozdulásra.

Vezetőváltás a régiós Generali élén

A Generali 2022. szeptember 1-jei hatállyal Manlio Lostuzzit (címlapképünkön) nevezte ki a közép-kelet-európai régió regionális igazgatójává.

Tovább a cikkhez

Nagy meglepetés a Fordtól, szárnyal a részvény

Közzétette legfrissebb számait a Ford, melyek felülmúlták a Wall Street becsléseit, köszönhetően az eladások növekedésének, és az autók árainak emelkedésének. A Ford árfolyama a tegnapi piaczárás után 6,4 százalékot emelkedett, miután a rendes kereskedési idő alatt több mint 5 százalékot ment a papír.

Tovább a cikkhez

Jelentős pluszban a Masterplast részvényei

A Masterplast rekordbevételt ért el a a második negyedévben, a kibontakozó energiakrízis közepette ugyanis kiemelkedően nőtt a hőszigetelő anyagok értékesítése, amellyel a vállalat ellensúlyozni tudta a járvánnyal sújtott bázisévben jelentős egészségügyi védőruha projekt bevételeinek visszaesését.

A vállalat részvényei 7,5 százalékos pluszban nyitottak.

mplast

Pluszos nyitás Európában

A DAX 0,3, a CAC 0,5, az FTSE pedig 0,52 százalékos pluszban van a nyitást követően.

dax28

Emelkedéssel kezdi a napot a magyar tőzsde

A blue chipek közül emelkednek a Mol és az OTP részvényei, esik a Richter és a Magyar Telekom.

Tovább a cikkhez

Új rekordok a Masterplastnál, terv felett lehet az idei eredmény

Rekordbevételt ért el a Masterplast a második negyedévben, a kibontakozó energiakrízis közepette ugyanis kiemelkedően nőtt a hőszigetelő anyagok értékesítése, amellyel a vállalat ellensúlyozni tudta a járvánnyal sújtott bázisévben jelentős egészségügyi védőruha projekt bevételeinek visszaesését. Az EBITDA és az üzemi eredmény csökkent az egy évvel ezelőtti szinthez képest, a pénzügyi soron keletkező nyereségnek köszönhetően viszont több mint 30 százalékkal nőtt a nettó profit és szintén rekordot döntött, jelentősen meghaladva az eddigi legmagasabb értéket. További jó hírrel szolgált a menedzsment a kilátásokat illetően, ha fennmarad a cég számára kedvező devizakörnyezet, abban az esetben az éves profit meghaladhatja a tervet - derül ki a Masterplast közleményéből.

Tovább a cikkhez

Kifelé tart a viharból a Volkswagen, alaposan meghúzhatja a második félévet

A Volkswagen csütörtökön megerősítette éves előrejelzését, mivel az ellátási lánc problémái enyhültek, de figyelmeztetett, hogy az ukrajnai háború és az európai energiaellátást fenyegető veszélyek a második félévre is kihatnak. A járművek iránti erős kereslet viszont jó előjel az év második felére, ráadásul az autógyártó a várakozásokat felülmúló második negyedéves eredményekről számolt be.

Tovább a cikkhez

Mérsékelt lehet az elmozdulás

Mik az aktuális események a tőzsdéken?

  • Emelkedéssel zártak tegnap a vezető amerikai részvényindexek, a Dow Jones 1,4 százalék pluszban fejezte be a napot, a S&P 500 2,6 százalékot emelkedett, míg a Nasdaq 4,3 százalékkal került feljebb.
  • Az ázsiai tőzsdéken ma reggel felemás hangulat látszik, a Nikkei 0,26 százalékos pluszban áll, a Hang Seng 0,58 százalékos mínuszban áll, míg a CSI 300 0,24 százalékkal került lejjebb.
  • Iránykereséssel indulhat a nap az európai börzéken, a határidős részvényindexek jelenlegi állása alapján a DAX 0,35 százalékot emelkedhet, a CAC 0,66 százalékkal kerülhet feljebb, míg a FTSE 0,35 százalékkal kerülhet lejjebb.
  • Eséssel nyithatnak az amerikai tőzsdék, a határidős részvényindexek jelenlegi állása alapján a Dow Jones 0,12 százalék mínuszban nyithat, a S&P 500 0,23 százalékot eshet, míg a Nasdaq 0,43 százalékkal kerülhet lejjebb.

Mi várható makro fronton?

Az MNB immár szokásos egyhetes betéti tendere mellett ma friss inflációs adat érkezik itthon. Emellett Németországban már a júliusi infláció előzetes adatát közlik, a tengerentúlon pedig a második negyedéves GDP-adat első becslését publikálják.

2022. július 25-31.  makronaptár
Magyar makrogazdaság
július  25. hétfő 9:00 KSH Keresetek máj.
július 26. kedd 11:30 ÁKK 3 hónapos dkj aukció  
július 26. kedd 14:00 MNB Kamatdöntés  
július 26. kedd 15:00 MNB Közlemény  
július 28. csütörtök 9:00 KSH Foglalkoztatás jún.
július 28. csütörtök 9:00 KSH Munkanélküliség jún.
július 28. csütörtök 9:00 MNB Egyhetes betéti tender (kamat)  
július 28. csütörtök 11:30 ÁKK Kötvényaukció  
július 28. csütörtök 15:00 MNB Egyhetes betéti tender (elfogadott összeg)  
július 29. péntek 9:00 KSH Ipari termelői árak jún.
július 29. péntek 9:00 KSH Lakásépítések I. félév
július 29. péntek 9:00 KSH Népmozgalom jún.
Nemzetközi makrogazdaság
július  25. hétfő 10:00 Németo. IFO index júl.
július 27. szerda 14:30 USA Tartós fogyasztási cikkek rendelése jún.
július 27. szerda 20:00 USA Fed kamatdöntés  
július 27. szerda 20:30 USA Jerome Powell sajtótájékoztatója  
július 28. csütörtök 14:00 Németo. Infláció (előzetes) júl.
július 28. csütörtök 14:30 USA GDP (előzetes) Q2
július 28. csütörtök 14:30 USA Személyes fogyasztási kiadások Q2
július 29. péntek 7:30 Franciao. GDP (előzetes) Q2
július 29. péntek 8:00 Németo. GDP (előzetes) Q2
július 29. péntek 8:45 Franciao. Infláció (előzetes) júl.
július 29. péntek 9:00 Spanyolo. GDP (előzetes) Q2
július 29. péntek 9:00 Spanyolo. Infláció (előzetes) júl.
július 29. péntek 10:00 Olaszo. GDP (előzetes) Q2
július 29. péntek 11:00 Olaszo. Infláció (előzetes) júl.
július 29. péntek 11:00 EU GDP (előzetes) Q2
július 29. péntek 11:00 EU Infláció (előzetes) júl.
július 29. péntek 14:30 USA PCE infláció jún.
Forrás: Portfolio-gyűjtés        

Mi történt eddig a tőzsdéken?

  • A vezető amerikai, ázsiai európai és régiós részvényindexek közül idén -0,5 százalékos elmozdulással a FTSE index áll az élen, a sereghajtó 23,7 százalékos eséssel a WIG20 index.
  • A hazai blue chipek közül idén a legjobban a Mol részvénye teljesített 12,3 százalékos emelkedéssel, a sor végén az OTP papírja áll 52,4 százalékos eséssel.
  • A fontosabb nyersanyagok közül év eleje óta a Brent árfolyama már 35,9 százalékot emelkedett.
Fontosabb instrumentumok
  Árfolyam 1 nap 1 hét 1 hónap Idén 1 év 5 év
Amerikai részvényindexek              
Dow Jones 32 197,59 1,4% 1,0% 2,4% -11,4% -8,2% 47,7%
S&P 500 4 023,61 2,6% 1,6% 3,2% -15,6% -8,6% 62,5%
Nasdaq 12 601,47 4,3% 1,3% 4,9% -22,8% -15,7% 113,0%
Ázsiai részvényindexek              
Nikkei 27 715,75 0,2% 0,1% 3,1% -3,7% -0,9% 38,0%
Hang Seng 20 670,04 -1,1% -1,1% -7,0% -11,7% -17,6% -23,8%
CSI 300 4 225,04 -0,5% -1,4% -4,9% -14,5% -11,1% 13,8%
Európai részvényindexek              
DAX 13 166,38 0,5% -0,9% -0,1% -17,1% -15,2% 7,8%
CAC 6 257,94 0,7% 1,2% 3,5% -12,5% -4,2% 20,6%
FTSE 7 348,23 0,6% 1,2% 1,2% -0,5% 5,0% -1,3%
FTSE MIB 21 480,7 1,5% 0,6% -2,0% -21,5% -14,4% -0,7%
IBEX 8 124,4 0,7% 1,2% -1,4% -6,8% -6,6% -23,4%
Régiós részvényindexek              
BUX 41 653,18 1,2% 1,2% 5,4% -17,9% -11,4% 16,3%
ATX 2 995,95 1,1% 2,0% 0,1% -22,4% -14,1% -7,9%
PX 1 260,29 1,2% 1,6% 0,0% -11,6% 5,4% 24,2%
WIG20 52 873,92 -0,2% -1,6% -1,8% -23,7% -20,7% -15,0%
Magyar blue chipek              
OTP 7 902 0,6% -1,2% -6,1% -52,4% -49,6% -17,0%
Mol 2 830 1,3% 1,7% -2,8% 12,3% 21,0% 3,2%
Richter 8 460 2,2% 3,5% 21,6% -3,0% 6,2% 25,3%
Magyar Telekom 315,5 -0,8% -1,1% -3,8% -23,3% -26,0% -32,9%
Nyersanyagok              
WTI 100,01 2,3% -1,7% -10,3% 33,0% 39,6% 103,9%
Brent 106,56 2,1% -0,5% -7,6% 35,9% 42,8% 107,6%
Arany 1 716,77 -0,1% 0,5% -5,9% -5,8% -4,5% 36,3%
Ezüst 18,66 0,3% -1,2% -12,4% -19,8% -24,0% 12,5%
Devizák              
EURHUF 405 1,2% 1,9% 0,4% 9,9% 12,9% 32,7%
USDHUF 400,1779 1,3% 2,9% 5,2% 23,5% 31,9% 53,0%
GBPHUF 480,6650 0,8% 2,5% 3,1% 9,4% 13,9% 40,7%
EURUSD 1,0121 -0,1% -0,9% -4,5% -11,0% -14,4% -13,2%
USDJPY 136,5800 0,0% -1,1% 1,0% 18,6% 24,4% 22,4%
GBPUSD 1,2031 -0,1% 0,3% -2,2% -11,2% -13,3% -8,1%
Kriptovaluták              
Bitcoin 22 969,04 8,0% -1,0% 11,0% -50,3% -41,8% 761,4%
Állampapírok              
10 éves amerikai állampapírhozam 2,73 -2,0% -10,0% -14,5% 82,3% 121,3% 18,3%
10 éves német állampapírhozam 0,88 1,1% -26,6% -42,8% -593,3% -282,1% 89,5%
10 éves magyar állampapírhozam 8,35 -0,9% -3,5% -1,1% 82,3% 190,9% 161,8%
Forrás: Refinitiv, Portfolio

Címlapkép forrása: Getty Images

tőzsde részvény
Mol Dunai Finomító Dufi benzinkút kőolajfinomító
cser-palkovics andras
zaporizzsjai-atomeromu-ukrajna

Holdblog A pénz valódi értéke

(Archívumunkból 2019)   Értékalapú befektetőként törekednünk kell arra, hogy olcsó eszközöket tartsunk a portfóliónkban....

Díjmentes online előadás
Hogyan működik a tőzsde, mik az alapok, hogy válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát?
Díjmentes online előadás
Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni?
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Model Validation Quantitative Analyst

Model Validation Quantitative Analyst
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
2022. szeptember 15.
Property Investment Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
tőzsde részvény