villanyora aram
Üzlet

Azonnal spórolni kezdtek a magyarok: bezuhant az áramfogyasztás a rezsibejelentés után

Major András
Miután 2022 első négy hónapjából háromban is megdőlt az adott hónapra vonatkozó magyarországi áramfogyasztási rekord, májusban, de különösen júniusban megtorpant a trend a Mavir honlapján közölt adatok tanúsága szerint. Bár a júliusi teljes havi adatok cikkünk július végi írása idején még nem álltak rendelkezésre, a részadatok szerint e hónapban még nagyobb volt a visszaesés a korábbiakhoz képest. A rezsicsökkentés részleges kivezetéséről szóló július 13-i kormányzati bejelentést követően pedig még meredekebbre váltott a fogyasztás csökkenése.

Az átviteli rendszerirányító adatai szerint idén májusban még szinte pontosan akkora volt a teljes hazai villamosenergia-felhasználás (3628,9 GWh), mint a rekord éves fogyasztást hozó 2021 májusában (3627 GWh), ugyanakkor több mint 2 százalékkal elmaradt az utolsó, covid előtti évben, 2019-ben született májusi havi fogyasztási rekordtól (3713,8 GWh). Júniusban aztán már 3,5 százalékkal volt kisebb a havi felhasználás (3634,7 GWh), mint az egy évvel korábban regisztrált júniusi történelmi rekord (3767,3 GWh), miközben a 2019 júniusi értéknél (3700,7 GWh) is alacsonyabb volt.

aram1
Forrás: MAVIR

Júliusban pedig az 1-től 24-ig rendelkezésre álló adatok szerint már 4,6 százalékkal maradt el az ország áramfogyasztása (2930 GWh) a tavalyi hasonló időszakétól (3072), ha pedig azt is megvizsgáljuk, hogy hogyan alakult a felhasználás a részleges lakossági rezsiemelés kihirdetése után, akkor azt kapjuk, hogy az idei július 14-24-i időszakban már több mint 5,2 százalékkal múlta alul a fogyasztás (1324,191 GWh) az egy évvel korábbi bázist (1397,460 GWh).

Pénzcentrum rezsikalkulátor Számold ki, mennyit kell majd fizetned a gázért, áramért augusztustól!

aram2

Minden kétséget kizáró bizonyíték nem áll rendelkezésre annak kiderítéséhez, hogy milyen mértékben játszhatott szerepet a rezsibejelentés, illetve az ennek hatására indult spórolás a villamosenergia-felhasználás július második felében látható, a korábbiaknál is élesebb csökkenésében. A munkanaphatás mindenképpen megemlítendő, mivel például a vizsgált július 14-24-i időszak 2022-ben egy hétvégi nappal többet tartalmazott, mint 2021-ben, márpedig hétvégén a kisebb gazdasági aktivitás miatt eleve csökken az áramfogyasztás. Emellett a felhasználás konkrét nagyságát befolyásolja az időjárás is; nyáron - a téli helyzettel ellentétesen - a hőmérséklet emelkedésével növekszik a felhasználás is. Idén júniusban a havi átlaghőmérséklet szinte pontosan úgy alakult, mint egy évvel korábban (22,9, illetve 23 Celsius-fok), és ez nagyjából megáll a július 1. és 24. közötti időszak esetében is (24,6, ill. 24,8 fok), vagyis a hőmérsékleti körülmények nagyjából hasonlóak voltak.

Az is valószínűsíthető, hogy a lakosságot az energiaár-emelés mellett a rekord infláció, az adóemelés és általában a gazdasági várakozások romlása is a fogyasztás visszafogására sarkallta, ami ezúttal az energiafelhasználást sem kerülte el. Az országos adatok bontatlanul tartalmazzák a lakossági és ipari fogyasztók felhasználását is, és miután az utóbbi, piaci áron vételező kör a lakosságnál jóval korábban a bőrén érezte az energiaárak emelkedését, ezért részben az ő aktivitásuk és felhasználásuk visszafogása is tükröződhet a számokban.

aram3

Magyarország éves bruttó villamosenergia-felhasználása 2014, a világgazdasági válság hullámaiból való kilábalás óta növekszik. Bár a Mavir előzetes adatai szerint a 2020-as "covid-évben" több mint 1 százalékkal csökkent a fogyasztás 2019-hez képest, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) végleges, a háztartási méretű kiserőművek és a saját célra termelő erőművek termelését is figyelembe vevő adatai szerint az ország még ebben az évben is 0,3 százalékkal több áramot fogyasztott, mint a megelőző évben. Ez nem jelenti azt, hogy minden hónapban is emelkedik a felhasználás az egy évvel korábbi bázishoz képest; a növekedés részben a fent említett hatások miatt, de például a 2020 tavaszi lezárások miatt sem egyenletes, de nagy vonalakban azért a havi adatokban is tükröződött az éves trend.

aram4

Ez a trend tűnik most fordulatot venni, egyáltalán nem váratlanul. A piaci földgáz- és nagyrészt ehhez kapcsolódóan a villamosenergia-árak körülbelül egy éve, 2021 nyara óta tartó emelkedése természetes módon arra ösztönzi a felhasználókat, hogy fogyasztásuk visszafogásával igyekezzenek mérsékelni drasztikusan megemelkedett energiaköltségeiket.  A villamosenergia-termelésben is kulcsfontosságú földgáz európai ellátásának bizonytalan kilátásai miatt pedig a fogyasztás visszafogása a télre való tartalékképzésnek és felkészülésnek is az egyik fontos eleme.

A magyar lakosság eddig nagyrészt közvetve szembesült az energiaárak tovagyűrűző hatásaival, a rezsicsökkentés részleges visszavonásával azonban ez hamarosan megváltozik, ami várhatóan ezt a kört is jóval nagyobb energiatakarékosságra ösztönzi az eddigieknél. Az energiahatékonyság szempontjából meglehetősen rossz állapotú magyar ingatlanállomány átfogó felújításával jelentősen mérsékelhető lenne az épületek energiaigénye, azonban olyan mértékű az elmaradás a kívánatos állapottól, hogy érdemi rendszerszintű előrelépés csak hosszabb távon lenne várható, amihez támogatási programokra is szükség lenne. Amíg mindez várat magára, marad a fogyasztáscsökkentés klasszikus módja, vagyis a termosztát lejjebb tekerése és a nélkülözhető elektromos berendezések használatának megritkítása.

A fentiek következtében jelentős esély van rá, hogy Magyarország villamosenergia-felhasználása a 2013-as 0,3 százalékos csökkenést követően először 2022-ben ismét visszaesik a megelőző évhez képest. Az első hathavi fogyasztás összességében még 0,67 százalékkal magasabban alakult, mint a tavalyi hasonló időszaké, azonban a jelenlegi trend alapján a júliusi adatokkal együtt valószínűleg már az idei kumulált fogyasztás is alacsonyabb lesz a 2021-es bázisnál. A végleges július havi fogyasztási adatokat a Mavir várhatóan augusztus első felében hozza majd nyilvánosságra.

Címlapkép: Getty Images

tőzsde részvény
Mol Dunai Finomító Dufi benzinkút kőolajfinomító
cser-palkovics andras
zaporizzsjai-atomeromu-ukrajna

Holdblog A pénz valódi értéke

(Archívumunkból 2019)   Értékalapú befektetőként törekednünk kell arra, hogy olcsó eszközöket tartsunk a portfóliónkban....

Díjmentes online előadás
Hogyan működik a tőzsde, mik az alapok, hogy válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát?
Díjmentes online előadás
Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni?
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Model Validation Quantitative Analyst

Model Validation Quantitative Analyst
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
2022. szeptember 15.
Property Investment Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
tőzsde részvény