Egyre közelebb a klímakatasztrófa: nagy bajt okozhatnak a légkondicionálók
Üzlet

Beindult a spórolás a rezsiemeléssel: a koronavírus-járvány első hullámát idézik a számok

Major András
Közel 9 százalékkal volt kisebb az áramfogyasztás a magyar villamosenergia-rendszerben július utolsó hetében, mint egy évvel korábban. A hónap egészében 5,6 százalékkal esett a felhasználás 2021 júliusához képest, amelynél nagyobb havi csökkenés legutóbb több mint két éve, a koronavírus-járvány első hulláma alatt történt. A történtekben érdemi szerepe lehetett a hónap közepén bejelentett rezsiemelés után indult spórolásnak, a gyorsan terjedő háztartási méretű napelemes rendszerek adatait viszont nem tartalmazza a statisztika, márpedig ezek egyre nagyobb mértékben befolyásolják a hálózati fogyasztási értékeket.

Ahogyan arról korábban beszámoltunk, már a júliusi részadatok is meredek esést jeleztek: a hónap 1-jétől 24-éig terjedő adatok 4,6 százalékos fogyasztáscsökkenést mutattak éves összevetésben, az időszakon belül pedig a felhasználás növekvő elmaradást mutatott a bázishoz képest: a rezsiemelés bejelentését követően, tehát július 14. és 24. között már több mint 5,2 százalékos volt a mínusz az egy évvel korábbiakhoz képest.

A friss adatok szerint július utolsó hetében tovább nőtt a zuhanás mértéke:

Idén július 25. és 31. között már 8,7 százalékkal fogyott kevesebb villamos energia a magyar villamosenergia-rendszerben, mint 2021 júliusának utolsó hetében. A teljes július havi bruttó villamosenergia-felhasználás így végül 5,6 százalékkal volt kisebb, mint a 2021. júliusi.

energiamavir

Ennél nagyobb havi visszaesést legutóbb 2020 júniusában láthattunk, akkor a koronavírus-járvány miatti korlátozások és leállások miatt 8,7 százalékkal zuhant az áramfogyasztás 2019 júniusához képest.

energiamavir2

Az összevetés során figyelembe kell venni a hőmérsékleti adatokat, mivel ezek erősen összefüggenek a felhasználás alakulásával: nyáron a hőmérséklet emelkedése a fogyasztás növekedését vonja maga után a hűtési igény erősödésével. 2022 júliusának átlaghőmérséklete csak 0,2 Celsius-fokkal maradt el a 2021 júliusi 24,8 fokos (abszolút július rekord)havi átlaghőmérséklettől. A hónap utolsó hetében jelentősebb volt a negatív eltérés az egy évvel korábbiakhoz képest, azonban nyilvánosan elérhető konkrét napi átlaghőmérsékleti adatok egyelőre nem állnak rendelkezésre. A munkanaphatás az utolsó júliusi hét tekintetében értelemszerűen semleges, hiszen tavaly és idén is egy-egy szombat és vasárnap esett az időszakra.

Lényeges megjegyezni, hogy a Mavir adatai a villamosenergia-rendszerbe hivatalosan nem tartozó háztartási méretű kiserőművek (HMKE) hatását nem tartalmazza, márpedig a magyarországi napelemes HMKE-állomány egyre méretesebb, és beépített teljesítőképessége már megközelítőleg 1320 MW. Napos időben a háztetőre szerelt napelemes rendszerek termelése jelentősen mérsékli az adott háztartások (és cégek, intézmények) hálózati vételezési igényét, a helyben termelt áram fogyasztása pedig nem jelenik meg a villamosenergia-rendszer felhasználási adataiban. Miután 2021 júliusától több mint 370 MW-tal nőtt a hazai napelemes HMKE-k beépített teljesítőképessége, 2022 júliusában jóval nagyobb lehetett a termelésük mint egy évvel korábban.

Noha a HMKE-k hatása sem a 2021-es, sem a 2022-es júliusi adatokban nem szerepel, az állomány növekedése miatt ez a rejtett hatás idén jóval nagyobb lehetett, mint 2022 júliusában, vagyis a teljes magyarországi áramfogyasztás tekintetében a fogyasztáscsökkenés mértéke éves összevetésben akár százalékpontokkal is kisebb lehet annál a -5,6 százaléknál, mint amit a Mavir villamosenergia-rendszerre vonatkozó adatai mutatnak.

Hogy ez a hatás mekkora is lehet, arra nézve a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) becslései lehetnek irányadóak. A MEKH az éves tényleges energiaigény végleges adatának meghatározásához becsült értékkel - visszamenőlegesen is - figyelembe veszi a HMKE méretű erőművek és a saját célra termelő erőművek termelését is 2019-től. A hatás fokozatosan erősödött az elmúlt években, és már 2020-ban akkora volt, hogy míg a Mavir a villamosenergia-rendszerben a felhasználás 1,15 százalékos csökkenését mérte (45 136,3 GWh), addig a MEKH végleges adatai szerint 0,3 százalékkal nőhetett a teljes energiaigény (46 550 GWh) 2019-hez képest. Mivel azóta a háztartási napelemes rendszerek beépített teljesítőképessége jókorát bővült, így ez a hatás is jóval nagyobb lehet. A HMKE-k termelésének ingadozásai a rendszerirányítást is egyre nagyobb kihívás elé állítja a termelés és fogyasztás egyensúlyának fenntartása során.

energimavir3

A fentiek miatt így, bár a villamosenergia-rendszer első héthavi teljes bruttó felhasználása 27 270,3 GWh volt 2022-ben, ami 0,24 százalékkal kisebb, mint a 2021. január-júliusi időszaké, a HMKE-hatás miatt az időszak alatt a tényleges országos fogyasztás valószínűleg még mindig nőtt az egy évvel korábbi hasonló időszakhoz képest. A végleges, HMKE-k becsült termelésével kiigazított éves adat megjelenése későbbre várható, az érték egyelőre a 2021-es évre vonatkozóan sem ismert.

A friss áramstatisztikákból kiderül még, hogy a júliusi magyarországi bruttó villamosenergia-felhasználás 79,63 százalékát a hazai erőművek termelése fedezte, ami közel kétéves csúcsot jelez a havi adatsorban; a hazai termelés aránya legutóbb 2020 szeptemberében volt ennél magasabb, 79,75 százalék). Az idei hetedik hónapban a termelés 39 százalékát a Paksi Atomerőmű, 18 százalékát a földgázerőművek, 11 százalékát a nagy napelemparkok, 6 százalékát a szén/lignites kapacitások (lényegében a Mátrai Erőmű), 3 százalékát a biomassza, 1 százalékát pedig a szélerőművek adták.

Címlapkép: Shutterstock

tőzsde
Putyin: Elavulttá vált a liberális eszme
putyin shutter
porsche taycan
orosz ukrán háború ukrajna katona fegyver donbasz konfliktus stock donyec donyeck
ukrán atomerőmű atom atomenergia

RSM Blog Adó extrákkal

Bár a kormányzati törekvések korábban az adminisztráció egyszerűsítése felé mutattak, a külső és belső gazdasági...

Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Díjmentes online előadás
Hogyan csináld a gyakorlatban?
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Credit and Trade Finance Manager

Credit and Trade Finance Manager

CDD Manager

CDD Manager
2022. október 6.
Banking Technology 2022
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 28.
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
2022. október 19.
Budapest Economic Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
4,6 millió dollárt fizetett egy ebédért Warren Buffettel, de elmarad