Előfizetői tartalom

Beindult a spórolás a rezsiemeléssel: a koronavírus-járvány első hullámát idézik a számok

Major András
Közel 9 százalékkal volt kisebb az áramfogyasztás a magyar villamosenergia-rendszerben július utolsó hetében, mint egy évvel korábban. A hónap egészében 5,6 százalékkal esett a felhasználás 2021 júliusához képest, amelynél nagyobb havi csökkenés legutóbb több mint két éve, a koronavírus-járvány első hulláma alatt történt. A történtekben érdemi szerepe lehetett a hónap közepén bejelentett rezsiemelés után indult spórolásnak, a gyorsan terjedő háztartási méretű napelemes rendszerek adatait viszont nem tartalmazza a statisztika, márpedig ezek egyre nagyobb mértékben befolyásolják a hálózati fogyasztási értékeket.

Ahogyan arról korábban beszámoltunk, már a júliusi részadatok is meredek esést jeleztek: a hónap 1-jétől 24-éig terjedő adatok 4,6 százalékos fogyasztáscsökkenést mutattak éves összevetésben, az időszakon belül pedig a felhasználás növekvő elmaradást mutatott a bázishoz képest: a rezsiemelés bejelentését követően, tehát július 14. és 24. között már több mint...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái