Elindult az uniós pénzosztás a napelemre, ablakcserére
Üzlet

Lakossági napelem: öt év alá csökkenhet a megtérülési idő

Major András
Óriási az érdeklődés a háztetőre telepíthető napelemes rendszerek iránt a rezsiemelésről szóló kormányzati bejelentést követően; kis túlzással aki teheti, a teljes tetőfelületét napelemekkel borítja be. A vásárlók ugyanakkor a beruházás drágulásával szembesülnek, de az energiaárak emelkedése miatt a megtérülési idő így is szinte megfeleződött, és a kilátások alapján a folyamat még nem ért véget.

Amint arról korábban beszámoltunk, a rezsicsökkentés részleges kivezetésének július 13-i bejelentése után rövid idő alatt a többszörösére emelkedett a háztartási méretű (HMKE) napelemes rendszerek iránti érdeklődés. A legújabb hivatalos statisztika azt mutatja, hogy a lakossági és egyéb telepítések már ezt megelőzően, a második negyedévben is nagyot ugrottak, ezek alapján pedig nem lenne meglepő, ha az év hátralévő részében sosem látott tempóra gyorsulna növekedés. Az ügyfelek közül azonban sokan bizonyára meglepve tapasztalják, hogy a háztartási naperőművek létesítési költségei is nőttek az elmúlt időszakban.

Több tényező is felfelé hajtja az árakat

A kereslet ilyen mértékű erősödése önmagában is a drágulás irányába hat, de a telepítő cégek több egyéb ok miatt is kénytelenek emelni áraikon. Jelenleg egyebek mellett a bérek, az alvállalkozói díjak, az üzemanyagárak, valamint a teherautók költségeinek emelkedése is napelemes rendszerek drágulását okozzák, miközben a forint gyengélkedése miatt a napelemszerelő cégek hatalmas árfolyamkockázatot is futnak – mondta el Petre András, az EU-Solar társalapító vezérigazgatója. A telepítő vállalkozásoknak a komponensek importja miatt jelentős eurókiadásaik vannak, miközben bevételeiket forintban realizálják, a megemelkedett jegybanki alapkamat mellett azonban elmondása szerint gyakorlatilag képtelenek trédeléssel lefedezni euróigényüket; jelenleg 50 forint körül alakul az euróvásárlás felára egy évre.

Részben ennek, részben egyéb okoknak a hatására a komponensek beszerzési ára is emelkedett az elmúlt időszakban, a napelemek ára például 42 százalékkal nőtt. Emellett a drágulás irányába hat például az Európai Bizottság által a kínai alumínium tartószerkezetek importjára kivetett, a 40 százalékot is elérő dömpingvám is, valamint az is, hogy a tengerentúli szállítási költségek fokozatosan a háromszorosukra nőttek a koronavírus-járvány alatt.

Ezért, bár a rezsiemelés hatására érdemben javult a megtérülés, az alapanyag- és járulékos költségek emelkedése miatt a korábban 9-10 éves megtérülési idő egyelőre nem tudott megfeleződni. Petre András tapasztalatai szerint az ügyfelek jellemzően arra számítanak, hogy negyedévente folyamatosan tovább fognak nőni a rezsiköltségek, így a napelemes beruházásuk megtérülési ideje is tovább rövidülhet az elkövetkező években. Az EU-Solar vezérigazgatója nem kívánt jóslásokba bocsátkozni, de arra számít, hogy amennyiben ez a forgatókönyv valósul meg, akkor hosszabb távon már akár 5 évnél is rövidebb lehet a most megvalósuló lakossági napelemes rendszerek megtérülése.

Aki csak teheti, a teljes tetőfelületet telerakja napelemmel

Az érdeklődés, illetve kereslet Petre András tapasztalatai szerint körülbelül ötszörösére nőtt a rezsimódosítás bejelentése óta, ami összhangban áll Szolnoki Ádám, a Manap iparági szervezet elnöke által korábban mondottakkal. Aki csak teheti, a teljes tetőfelületet telerakja napelemmel – fogalmaz a cég vezetője, akinek elmondása szerint a 10-15 kW-os rendszerek telepítésére vonatkozó megrendelés sem ritka. Az energiatárolók viszont még nem keresettek a lakosság körében, miután jelenleg nincs ezt célzó érdemi ösztönző, és a hibrid inverterek terjedése előtt is akadályok állnak, pedig a  rendszerirányítónak is nagy szüksége lenne ezekre a végpontokon.

A masszív keresletre tekintettel felvetül a kérdés, hogy képes-e a piaci kínálat kielégíteni az igényeket. Az EU-Solart felkészülten érte a roham, és megfelelő mennyiségű napelemes komponens van raktáron, viszont a hatalmas magyarországi kereslet miatt módosítottak idei nagykereskedelmi terveiken. A társaság egyrészt a Helyreállítási Terv keretében kiírt lakossági napelemes pályázathoz már tavaly megrendelte a szükséges alkatrészeket, emellett az idei év elején jelentős nagykereskedelmi készletet is rendeltek a hazai mellett a horvátországi és romániai piac ellátására, de a masszív magyarországi igényekre tekintettel úgy döntöttek, hogy nagykereskedelmi tevékenységük fokozása helyett egyelőre továbbra is a kiskereskedelmi szegmensre fókuszálnak. Az engedélyezési folyamatban tapasztalható csúszások, a mérőórahiány és az esetleges mérőhely szabványosítás ugyanakkor fennakadásokat okozhat a piacon elmondása szerint.

A társaság vezetője megerősítette a Portfolio otthonfelújítási támogatással kapcsolatos értesüléseit. Az egyéb támogatási formák közül elmondása szerint az MFB – jelenleg szünetelő – 0 százalékos hitelprogramja is meglehetősen népszerű volt az ügyfelek között. Érdekes tapasztalat szerinte, hogy bizonyos ügyfelek számára az 'ingyen napelem' hívószavak hitelessége kérdéses, ezért is döntöttek inkább e program mellett, de a kedvező 10 százalékos önerő-elvárás is növelte a vonzerejét. Ügyfél-szempontból a fix törlesztő is fokozza a biztonságérzetet, ráadásul a költségvetést is kevésbé terheli, azt is 10 évre porlasztva. Egy ilyen, megfelelő feltételekkel kialakított program fogadtatása a visszajelzések alapján meglehetősen kedvező lenne mind a lakosság, mind a piaci szereplők részéről, és nagyobb kiszámíthatóságot is vinne a rendszerbe – fogalmazott.

Címlapkép: Shutterstock

vlagyimir-putyin-orosz-elnok-bejelentes-televizio
mihail-mizsincev-orosz-vezerezredes-oroszorszag
roszke-autopalya-magyarorszag-szerbia-hataratkelohely
praga-csehorszag-karoly-hid

RSM Blog Adó extrákkal

Bár a kormányzati törekvések korábban az adminisztráció egyszerűsítése felé mutattak, a külső és belső gazdasági...

Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Díjmentes online előadás
Hogyan csináld a gyakorlatban?
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Credit and Trade Finance Manager

Credit and Trade Finance Manager

CDD Manager

CDD Manager
2022. október 6.
Banking Technology 2022
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 28.
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
2022. október 19.
Budapest Economic Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
sarkanyhunor