Előfizetői tartalom

Lakossági napelem: ez lehet az oka, ha a rendszer nem tudja leadni a termelését a hálózatnak

A háztartási méretű (HMKE) napelemes rendszerek gyors hazai terjedése nem csak klímavédelmi- és egészségügyi szempontból örvendetes hír, de az ország energiafüggőségének csökkentését, külkereskedelmi mérlegének javítását is szolgálja. Időjárásfüggő jellegéből következően azonban ezen erőművek termelése óhatatlanul magában hord valamekkora bizonytalanságot, ami az egészen más típusú erőművekre és energiafogyasztásra tervezett elosztó és az átviteli hálózatok számára jókora kihívást jelent. Ezért, miközben az olykor 60-70 éves hálózat fejlesztései igyekeznek lépést tartani a naperőműves kapacitás növekedésével, egyebek mellett az is előfordulhat, hogy a háztartási napelemes rendszer átmenetileg nem tudja leadni termelését a hálózatnak.

Értesüléseink szerint a közelmúltban már elő is fordult a bevezetőben ismertetett eset Magyarországon; a probléma azt követően jelentkezett, hogy a szomszédban is napelemes rendszert telepítettek, ezt megelőzően nem volt rá példa. Ha a probléma hosszú ideig fenn állna, az már az elszámolást, illetve a rendszer megtérülését is érintheti, ezért is lehet érdekes, hogy mi...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés