Előfizetői tartalom

Tényleg dupla áron vesszük meg a Vodafone-t?

"Vonzó ajánlatot kaptunk a Vodafone Magyarországért, amelyet a Vodafone részvényesei érdekében állt elfogadni", nyilatkozta az anyacég arra a kérdésre, hogy miért adná el a Vodafone a magyar cégét. A kijelentés alapján gyanús, hogy inkább az eladó, és nem a vevő járt jobban a deallel, persze a motivációk igencsak eltérőek. Megnéztük, hogy igaz-e az, hogy dupla áron veszi meg a 4iG és a magyar állam, vagyis a magyar adófizető a magyar Vodafone-t. A válasz igen és nem.

Gigantikus tranzakció

Hétfőn reggel jelentették be, hogy a 4iG és a magyar állam megvásárolná a Vodafone Magyarországot, a tranzakció értéke 715 milliárd forint, a 4iG 51, a magyar állam 49 százalékos tulajdonosa lenne a távközlési cégnek. Bődületes összegről van szó, aminek a finanszírozását vélhetően a következő hónapokban, a cég átvilágítását követően kellene összeraknia a két vevőnek, a 4iG-nél hitel, kötvény- és részvénykibocsátás is benne van a pakliban, a magyar állam pedig vélhetően hitelből szerez forrást a tranzakcióhoz.

A bejelentés óta sokan találgatják, hogy olcsó vagy drága lenne 715 milliárd forintért a Vodafone Magyarország, ezért megnéztük, mit mutat az árazás.

Mi igazolna magasabb árazást?

Több olyan tényező is van, ami az iparági átlagtól magasabb árazást indokol:

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés