Előfizetői tartalom

Ezekkel a befektetésekkel nyerhettél, vagy bukhattál idén nagyot a tőzsdéken

Portfolio
Ha körbenézünk a világban, bőven van miért pesszimistának lennünk: már több mint fél éve tart a szomszédunkban a háború, Tajvajon is fokozódik a feszültség, ráadásul a szakértők szerint az Izrael és Irán közötti háború is elkerülhetetlen. Eközben elszálltak az energia- és a nyersanyagárak; ahogy közeledünk a tél felé, egyre kevesebb gázt küldenek az oroszok Európába; több évtizedes csúcsok közelében van az infláció a világban, a jegybankok pedig a kamatemelési ciklusaik közepén járnak. Ráadásul akkor még nem is beszéltünk a recesszióval kapcsolatos félelmekről, amelyek egyre jobban rányomják a bélyegük a piaci hangulatra. Összességében tehát bőven volt miért pesszimistának lenniük a befektetőknek, és ez meg is látszik a fontosabb tőkepiaci eszközök idei árfolyamváltozásán.

A big picture-ből az látszik, hogy a nyersanyagok ára elszállt, részben az ukrajnai háború és az Oroszország elleni szankciók miatt, bár az elmúlt időszakban azért már ezekre a piacokra is megérkezett a korrekció, az olaj és az ipari fémek árfolyamát is visszahúzták, miután felerősödtek a recesszióval kapcsolatos félelmek. Mindazonáltal nem mindenki pesszimista, a UBS és a Goldman Sachs is pozitív képet festett az árupiacokról, arra számítva,

hogy még idén újabb rali indulhat.

A spektrum másik felén ott látjuk a lista legkockázatosabb elemének számító bitcoint, amely a piaci likviditás csökkenésével párhuzamosan az értékének több mint felét elvesztette idén, de az alacsony kamatok korában szárnyaló növekedési (főleg technológiai) részvényeket tartalmazó Nasdaq 100 is a sor vége felé található annak ellenére, hogy nyáron jelentős ralit produkált az index.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés