Előfizetői tartalom

Energiaválság: a túlélésért küzdenek a gyárak, sokan már feladták

Kövesy Károly
Európa energiaválsága egyre súlyosbodik, és ez növekvő nyomást gyakorol a kontinens gazdaságának építőköveit alkotó iparágakra. Az olyan energia- és gázigényes ágazatok, mint az acél-, műtrágya-, és az alumíniumipar kénytelenek gyárakat bezárni, vagy a növekvő költségeket a fogyasztókra hárítani. Persze arról sem szabad megfeledkezni, ha ezek a jellemzően a beszállítói lánc alján elhelyezkedő vállalatok nem tudnak termelni, annak súlyos következményei vannak azokra az ágazatokra, amelyek függenek attól, hogy hozzájussanak a megfelelő alapanyagokhoz. Ha például leáll a műtrágyagyártás, akkor a melléktermékként keletkező CO2 ellátás is akadozni kezd, amit a vágóhídaktól kezdve a sörgyártáson át, az élelmiszerek szállításánál használt szárazjég előállításáig használnak számos iparágban - és ez csak néhány a számos érintett ágazatból.

Súlyos energiaválságban Európa Az energiaválság azzal a kockázattal jár, hogy az évtizedek óta látott legsúlyosabb megélhetési válság miatt a háztartások még nehezebb helyzetbe kerülnek, és a gazdaságok recesszióba fordulnak. A hétvégén tovább súlyosbodott Európa gázszűke, mivel Oroszország úgy döntött, hogy a karbantartás után nem indítja újra a kulcsfontosságú...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái