Előfizetői tartalom

Elérte a hazai üzemanyagpiacot az LNG-forradalom

Több szempontból figyelemre méltó módon bővült a hazai alternatív üzemanyagtöltő-infrastruktúra, miután Mosonmagyaróvár mellett, az M1-es autópályánál található egyik legnagyobb európai kamion töltőállomáson csütörtökön új cseppfolyósított földgáz (LNG) gyorstöltő állomás nyílt.

A dunaharaszti és szigetszentmiklósi után a Mo-To95 Kft. által átadott egység Magyarországon a harmadik LNG töltőállomás, amely a nemzetközi fuvarozás szempontjából kiemelt jelentőségű transzeurópai közlekedési hálózat (TEN T) mentén található, egyfajta hidat képezve Magyarország és Németország között, ezért megnyitása lényeges esemény a hazai és az európai LNG töltőinfrastruktúra kiépítésében is.

Az LNG-meghajtás kedvező tulajdonságai közé tartozik a csendes üzem, a kiemelkedő biztonságszint, valamint a dízelhez képest alacsony károsanyag-kibocsátás. Mindezen túl, a földgáz mint közúti szállítási üzemanyag ezidáig stabilan a dízel kedvező árú alternatívája volt, amely sokáig megbízhatóan biztosította a drágább LNG-meghajtású járművek megtérülését, amelynek időtartama a gázválság előtti időszak végére egy-két évre csökkent. Az utóbbi hónapok gázpiaci fejleményei miatt azonban jelenleg az LNG-alapú fuvarozás költsége már nemhogy nem olcsóbb, de egyenesen a többszöröse a dízelének.

Ez különösen érdekessé teszi a beruházás átadásának időzítését, de a jelenlegi nehéz piaci helyzet ellenére többen terveznek további töltőállomás-telepítéseket itthon és a régióban, hiszen a beruházók évtizedes távlatban gondolkodnak. Valószínűleg ugyan nem a mostani helyzetben kezd el fellendülni az LNG-üzemű járművek terjedése Magyarországon, de - amint azt a most átadott, 20+ éves élettartammal tervezett töltőállomás példája is bizonyítja - az iparág várakozásai szerint ez a helyzet nem lesz tartós, így a töltőinfrastruktúra fenntarthatóvá válik és tovább bővülhet.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés