bull bear tőzsde
Üzlet

Egyre rosszabb a hangulat a tőzsdéken, esett Amerika

Portfolio
Európában a nyitást követően lefordultak a vezető börzék, és a zárásig nem is javult a hangulat, valamint Amerikában is mínuszban zártak a vezető részvényindexek. A holnapi napon érkezik a hét legfontosabb eseménye, a Fed kamatdöntő ülése, ahol akár 100 bázispontos kamatemelésre is sor kerülhet, ami jelentősen felerősítené a recessziós félelmeket, emellett pedig Vlagyimir Putyin ma esti bejelentése előtt érezhetően aggódnak a befektetők.

Gyengüléssel zárt Amerika

A vezető indexek eséssel zártak, ám napi mélypontjukhoz képest némiképp korrigáltak. A Nasdaq közel 1%-ot, a Dow 1%-ot, míg az S&P 500 1,1%-ot esett.

Egyre nagyobb az esés

A befektetők aggódnak amiatt, hogy a Federal Reserve holnap jelentős mértékben emeli majd a kamatszintet, legalább 75 bázispontos emelés várható. Vlagyimir Putyin orosz elnök várható bejelentése sem tölti el nyugalommal a világot, a háború fokozódása felé mutat, ha bejelenti a hadiállapotot és a mozgósítást. A Nasdaq 1,6%-os, a Dow 1,7%-os, míg az S&P 500 1,8%-os mínuszban van.

Rossz a hangulat az USA-ban

Az Egyesült Államokban továbbra is negatív a befektetői hangulat. A Nasdaq 0,7%-os mínuszban van, az S&P 500 és a Dow Jones egyaránt 1,1%-os esést mutat.

Komoly mínuszban zárt az OTP

A nemzetközi hangulatnak megfelelően kedvezőtlen volt ma a hangulat a magyar tőzsdén is, általánosságban véve elmondható, hogy a holnapi Fed kamatdöntő ülés, illetve Vlagyimir Putyin ma esti bejelentése aggasztja a befektetőket. A hazai blue chipek közül ennek megfelelően jelentős mínuszban zárt az OTP, de esett a Richter és a Mol is. Egyedül a Magyar Telekom részvényei tudták pluszban zárni a napot.

Tovább a cikkhez

Csúnyán megütötték az OTP-t

A nemzetközi hangulatnak megfelelően idehaza is kedvezőtlen a hangulat, a hazai blue chipek közül az OTP vezeti az esést, a bank papírjai már 2,5 százalékos mínuszban vannak,

otpeses0920

Egyre lentebb

A zárást megelőzően is kitart a rossz hangulat az európai tőzsdéken, a vezető börzék közül a DAX már 1,2, a CAC pedig 1,4 százalékkal került lejjebb.

A magyar tőzsde 1,2 százalékos mínuszban áll.

0920

Államosíthatják a legnagyobb német gázimportőrt

A Uniper, Németország legnagyobb orosz gázimportőre a múlt héten közölte, hogy a kormány irányító többséget szerezhet a vállalatban, ami előkészíti az utat a cég teljes államosításához. Két, az ügyet jól ismerő forrás kedden azt mondta, Berlin számára világossá vált, hogy az ország legnagyobb gázimportőrének instabil helyzete az állam erejét, garanciáit és pénzügyi támogatását igényli - írja a Reuters.

Tovább a cikkhez

Mínuszos nyitás Amerikában

A nyitást követően a Nasdaq és az S&P 500 0,9, a Dow pedig 0,8 százalékos esésben van.

spnyito

Több mint 60 milliárd forintnyi kriptopénzt loptak el

Hackerek mintegy 160 millió dollár értékű digitális eszközt loptak el a Wintermute kriptokereskedő cégtől - közölte a cég vezérigazgatója kedden a Twitteren, írja a Reuters.

Tovább a cikkhez

Mínuszban nyithat Amerika

A holnapi Fed kamatdöntő ülést megelőzően ismételten jelentősen erősödik a dollár, ez pedig ismét nyomás alá helyezi a piacokat.

A határidős részvényindexek jelenlegi állása alapján a Nasdaq 0,8, az S&P 500 0,7, a Dow pedig 0,6 százalékos mínuszban nyithat.

Szénláz tombol a világban - A kiutált nyersanyag menti meg Európát az energiaválságtól?

Ha valaki néhány éve azt mondta volna, hogy a szén ára kilencszeresére fog emelkedni bő egy év leforgása alatt, valószínűleg kinevettük volna, hiszen éppen abba az irányba mutatnak a globális trendek, hogy egyre kevesebb szenet használunk, főleg mert klímavédelmi szempontból kifejezetten előnytelen. Ehhez képest az energiaválság ezt a narratívát teljesen átírta, az orosz gázról való leválás pedig olyan keresletet teremetett Európában, hogy korábban a tengeri szállítástól elzárkózó országok is elkezdtek jelentős tételeket exportálni. Arról már nem is beszélve, hogy ilyen árak mellett a bányászoknak nagyon megéri Európában eladni a szenet, hiszen itt egyes esetekben a vevők hajlandók dupla annyit fizetni, mint például Ázsiában.

Tovább a cikkhez

A Richter és a Magyar Telekom húzza felfelé a magyar tőzsdét

A hazai blue chipek közül csak a Richter és a Magyar Telekom részvényei vannak pluszban, stagnál a Mol, minimális esésben van az OTP.

Tovább a cikkhez

Jól állja a sarat a BUX

A déli órákban a vezető európai börzék közül a DAX már 0,9, a CAC pedig 1 százalékos mínuszban van. A nemzetközi hangulathoz képest kivételt jelent azonban a BUX, 0,6 százalékos emelkedésben van a magyar index.

bux0920-2

Equilor: Jó úton halad a 2025-ös tervek megvalósítása felé a Gloster

Az Equilor szerint jó úton halad 2025-ös terveinek megvalósítása felé a Gloster, miután a vállalat az első féléves gyorsjelentésében növekedő bevételről és profitról számolt be. Az elemzés kiemeli, hogy a beszámolóban közzétettek alapján működési szempontból egyre jobban tervezhetővé válhat az üzletmenet, mivel az árbevétel közel kétharmada már rendszeres árbevétel, amelynek több mint negyede exportból származik. A vállalat menedzsmentjének elmondása szerint pedig az ügyfélmegbízások és a nyitott rendelésállomány alapján biztatóak a kilátások az év második felére is.

Tovább a cikkhez

Új információkat közöl a Masterplast - Itt vannak a részletek

Befektetői napot tart ma a Masterplast, amelyen a menedzsment beszél a frissített stratégiáról és az eredményvárakozásokról. Az eseményről élőben tudósítunk, percről percre.

Tovább a cikkhez

Lefordultak a tőzsdék

A nyitást követően nem tartott ki sokáig a jó hangulat a tőzsdéken, a vezető börzék közül a DAX már 0,2, a CAC pedig 0,4 százalékos esésben van.

daxeses0920

Jelentősen visszavágta a Graphisoft Park célárát a Wood

Friss elemzést készített a Wood a Graphisoft Parkról, melyben jelentősen visszavágta a célárát, azonban az ajánlása továbbra is vétel.

Tovább a cikkhez

Európában terjeszkedik a Goldman Sachs

A tranzakciós bankolás területén erősíti európai pozícióját a Goldman Sachs – számolt be a Financial Times.

Tovább a cikkhez

Mérsékelt pluszban Európa

A vezető börzék közül a DAX 0,3, a CAC 0,4, a FTSE pedig 0,8 százalékos pluszban van a nyitást követően.

dax0920

Emelkedésben a magyar tőzsde

A nyitást követően a BUX közel 1 százalékos pluszban van.

bux0920

Folytatódik a gázár esése, közel 2 hónapja nem volt ilyen alacsony szinten a jegyzés

A tegnapi napot végül a kulcsfontosságú 180 eurós szint fölött zárta a gáz ára, a mai nap azonban folytatódik az esés, már 170 eurón áll a jegyzés a reggeli órákban. Az árak mostani, nagy mérték csökkenéséhez egyaránt hozzájárulnak az európai gáztárolók vártnál gyorsabb töltődéséről szóló információk, az ukrán frontról érkező hírek, valamint az uniós - energiaválság enyhítését célzó - törekvések is.

Tovább a cikkhez

Bajban a Telenor, nagy átalakulások jöhetnek

A norvég Telenor ma arra figyelmeztetett, hogy az energiaárak emelkedése miatt egyre nehezebb elérniük a korábban kitűzött profitcélokat, emellett bejelentették, hogy átszervezik skandináv üzletágat, valamint meggondolják az ázsiai egységnek a tőzsdére vitelét.

Tovább a cikkhez

Új törzsrészvényeket bocsáthat ki a Masterplast

Új törzsrészvényeket bocsáthat ki a Masterplast a BÉT-en – derül ki a cég ma reggel publikált közleményéből.

Tovább a cikkhez

Mérsékelt emelkedéssel indulhat a nap

Mik az aktuális események a tőzsdéken?

  • Emelkedéssel zártak tegnap a vezető amerikai részvényindexek, a Dow Jones 0,6 százalék pluszban zárt, a S&P 500 0,7 százalékot emelkedett, míg a Nasdaq 0,8 százalékkal került feljebb.
  • Az ázsiai tőzsdéken ma reggel felemás hangulat látszik, a Nikkei 0,36 százalékot esett, a Hang Seng 1,28 százalékos pluszban áll, míg a CSI 300 0,06 százalékkal került lejjebb.
  • Jó hangulatban nyithatnak az európai tőzsdék, a határidős részvényindexek állása alapján a DAX 0,95 százalékot emelkedhet, a CAC 0,4 százalékkal kerülhet feljebb, míg a FTSE 0,84 százalék pluszban nyithat.
  • Az amerikai határidős részvényindexek emelkedést vetítenek előre a piacnyitásra, a Dow Jones 0,24 százalék pluszban nyithat, a S&P 500 0,29 százalékot emelkedhet, míg a Nasdaq 0,31 százalékkal kerülhet feljebb.

Mi várható makro fronton?

Ma hajnalban aztán egy kínai kamatdöntéssel indul be a hét, emellett reggel a német termelői árakat lehet kiemelni, itthon pedig a Pénzügyminisztérium az államháztartás augusztusi részletes beszámolóját publikálja.

2022. szeptember 19.-25. makronaptár
Magyar makrogazdaság
szeptember 20. kedd 11:30 ÁKK 3 hónapos dkj aukció  
szeptember 23. kedd 11:00 PM Részletes áht mérleg aug.
szeptember 22. csütörtök 8:30 MNB Háztartások hitelállománya Q2
szeptember 22. csütörtök 8:30 MNB Fizetési mérleg Q2
szeptember 22. csütörtök 9:00 KSH Foglalkoztatás, munkanélküliség aug.
szeptember 22. csütörtök 9:00 MNB Egyhetes betéti tender (kamat)  
szeptember 22. csütörtök 11:30 ÁKK Kötvényaukció  
szeptember 22. csütörtök 15:00 MNB Egyhetes betéti tender (elfogadott összeg)  
szeptember 23. péntek   Moody's Hitelminősítői felülvizsgálat  
szeptember 23. péntek 9:00 KSH Keresetek júl.
Nemzetközi makrogazdaság
szeptember 20. kedd 3:30 Kína Kamatdöntés  
szeptember 20. kedd 8:00 Németo. Termelói árak aug.
szeptember 21. szerda 20:00 USA Fed kamatdöntés  
szeptember 21. szerda 20:30 USA Jerome Powell sajtótájékoztatója  
szeptember 22. csütörtök 5:00 Japán Bank of Japan kamatdöntés  
szeptember 22. csütörtök 8:00 Japán Bank of Japan sajtótájékoztató  
szeptember 22. csütörtök 13:00 UK Bank of England kamatdöntés  
szeptember 23. péntek 9:15 Franciao. Beszerzési menedzserindex (előzetes) szept.
szeptember 23. péntek 9:30 Németo. Beszerzési menedzserindex (előzetes) szept.
szeptember 23. péntek 10:00 EU Beszerzési menedzserindex (előzetes) szept.
szeptember 23. péntek 10:30 UK Beszerzési menedzserindex (előzetes) szept.
szeptember 23. péntek 15:45 USA Beszerzési menedzserindex (előzetes) szept.
Forrás: Portfolio-gyűjtés        

Mi történt eddig a tőzsdéken?

  • A vezető amerikai, ázsiai európai és régiós részvényindexek közül idén -2,0 százalékos elmozdulással a FTSE index áll az élen, a sereghajtó 27,7 százalékos eséssel a WIG20 index.
  • A hazai blue chipek közül idén a legjobban a Mol részvénye teljesített -0,2 százalékos eséssel, a sor végén az OTP papírja áll 47,0 százalékos eséssel.
  • A fontosabb nyersanyagok közül év eleje óta a Brent árfolyama már 16,6 százalékot emelkedett.
Fontosabb instrumentumok
  Árfolyam 1 nap 1 hét 1 hónap Idén 1 év 5 év
Amerikai részvényindexek              
Dow Jones 31 019,68 0,6% -4,2% -8,0% -14,6% -10,3% 38,7%
S&P 500 3 899,89 0,7% -5,1% -7,8% -18,2% -12,0% 55,6%
Nasdaq 11 953,27 0,8% -6,2% -9,7% -26,8% -22,0% 99,5%
Ázsiai részvényindexek              
Nikkei 27 567,65 0,0% -3,4% -4,7% -4,3% -9,6% 35,8%
Hang Seng 18 565,97 -1,0% -4,1% -6,1% -20,7% -25,5% -33,8%
CSI 300 3 928 -0,1% -4,0% -5,4% -20,5% -19,1% 2,5%
Európai részvényindexek              
DAX 12 803,24 0,5% -4,5% -5,5% -19,4% -17,3% 1,9%
CAC 6 061,59 -0,3% -4,3% -6,7% -15,3% -7,7% 15,7%
FTSE 7 236,68 0,0% -3,2% -4,2% -2,0% 3,9% -0,5%
FTSE MIB 22 140,73 0,1% -2,1% -1,7% -19,0% -13,9% -1,3%
IBEX 7 993,2 0,1% -2,5% -4,1% -8,3% -8,8% -23,0%
Régiós részvényindexek              
BUX 40 261,73 0,5% -3,3% -6,3% -20,6% -23,1% 5,5%
ATX 2 924,24 0,3% -3,6% -2,9% -24,3% -18,9% -11,1%
PX 1 215,38 -0,4% -0,7% -0,5% -14,8% -6,9% 16,0%
WIG20 50 071,88 1,5% -2,4% -8,0% -27,7% -29,6% -22,7%
Magyar blue chipek              
OTP 8 800 1,6% -2,9% -3,8% -47,0% -51,4% -14,1%
Mol 2 516 0,0% -5,1% -11,2% -0,2% 3,3% -17,9%
Richter 7 600 0,2% -2,3% -4,6% -12,9% -13,2% 13,3%
Magyar Telekom 302 -1,0% -3,5% -7,1% -26,6% -29,3% -36,6%
Nyersanyagok              
WTI 86,23 0,7% -2,3% -7,8% 14,7% 19,7% 74,3%
Brent 91,38 0,0% -3,0% -5,6% 16,6% 21,0% 64,8%
Arany 1 674,28 -0,1% -3,2% -4,3% -8,1% -4,5% 27,9%
Ezüst 19,38 0,1% -3,0% 1,2% -16,7% -13,8% 12,2%
Devizák              
EURHUF 401 -1,0% 1,1% -1,0% 8,8% 13,7% 30,2%
USDHUF 400,4994 -0,8% 2,3% -0,7% 23,6% 33,2% 55,7%
GBPHUF 454,8999 -1,4% -0,9% -4,5% 3,5% 10,0% 31,0%
EURUSD 1,0013 -0,2% -1,2% -0,3% -12,0% -14,7% -16,4%
USDJPY 143,4700 0,0% 0,8% 4,6% 24,6% 30,5% 28,7%
GBPUSD 1,1407 -0,2% -2,6% -3,4% -15,8% -17,0% -15,6%
Kriptovaluták              
Bitcoin 19 538 -1,3% -12,8% -6,3% -57,7% -58,7% 402,4%
Állampapírok              
10 éves amerikai állampapírhozam 3,49 1,2% 3,8% 16,3% 132,7% 154,6% 55,5%
10 éves német állampapírhozam 1,79 1,4% 8,8% 52,0% -1 100,0% -741,6% 295,1%
10 éves magyar állampapírhozam 9,36 -0,2% 1,2% 7,1% 104,4% 193,4% 225,0%
Forrás: Refinitiv, Portfolio

Címlapkép forrása: undefined undefined

forint készpénz bankjegy
ratatics-peter-mol-542481
erdogan törökország
áram

Holdblog A nagy klímalottó

Ha összevetjük a fenntarthatatlan gazdasági rendszerünket a klasszikus szerencsejátékkal, a lottóval, sokatmondó...

Online előadás
Grafikonosdi és minden ami friss hír.
Díjmentes online előadás
Minden, amit a kezdéshez tudni érdemes.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2022. október 6.
Banking Technology 2022
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 28.
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
2022. október 19.
Budapest Economic Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Érmék tőzsde háttérrel