Előfizetői tartalom

Szénláz tombol a világban - A kiutált nyersanyag menti meg Európát az energiaválságtól?

Kövesy Károly
Ha valaki néhány éve azt mondta volna, hogy a szén ára kilencszeresére fog emelkedni bő egy év leforgása alatt, valószínűleg kinevettük volna, hiszen éppen abba az irányba mutatnak a globális trendek, hogy egyre kevesebb szenet használunk, főleg mert klímavédelmi szempontból kifejezetten előnytelen. Ehhez képest az energiaválság ezt a narratívát teljesen átírta, az orosz gázról való leválás pedig olyan keresletet teremetett Európában, hogy korábban a tengeri szállítástól elzárkózó országok is elkezdtek jelentős tételeket exportálni. Arról már nem is beszélve, hogy ilyen árak mellett a bányászoknak nagyon megéri Európában eladni a szenet, hiszen itt egyes esetekben a vevők hajlandók dupla annyit fizetni, mint például Ázsiában.

Szénláz a világban

A tanzániai Mtwara kikötője tavaly év végéig főként kesudióval kereskedett… most szénnel rakodó hajókkal van tele, mivel Oroszország ukrajnai inváziója miatt világszerte versenyfutás kezdődött a környezetszennyező nyersanyagért. Tanzánia hagyományosan csak a szomszédos kelet-afrikai országokba exportál termikus (vagyis az erőművekben használt) szenet; ennél messzebbre nem lehetett küldeni a hajókat, mivel több mint 600 km-t kellett volna teherautóval szállítani a szenet a délnyugati bányákból Mtwarába, a legközelebbi indiai-óceáni kikötőbe - ergo nem érte meg a logisztikai költségeket.

Az Európát megbénító energiaválság viszont mindezt megváltoztatta.

Számos európai ország elvesztette a legfontosabb beszállítójától, Oroszországtól származó földgáz- és szénszállítmányokhoz való hozzáférést. Ez ahhoz vezetett, hogy az áramtermeléshez használt termikus szén ára a háború következtében rekordszintre ugrott, és jelenleg is ezeken a szinteken található.

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái