Előfizetői tartalom

Egyre több van belőlük, egyre súlyosabb károkat okoznak és már Európát is fenyegetik a hurrikánok

A számos helyen hőmérsékleti és szárazsági rekordokat döntő aszályos nyár után hamar beköszöntött az őszi szezon. Bár Magyarországon is érezni a csapadék növekvő mennyiségét, a világ egyes tájain nem a nyári melegtől való felszabadulásként élik meg a heves esőzéseket, hanem súlyos csapásként, ami ráadásul globális átlaghőmérséklet emelkedésével csak fokozódni fog.

Szeptember elején a heves esőzések Pakisztánra csaptak le, ahol a 30 éves átlagnak hatszorosa zúdult órákon belül az országra, az árvizek hatására az ország harmada vált ideiglenesen lakhatatlanná. A pakisztáni árvizeket követően, szeptember közepén a Fiona hurrikán elsőként Puerto Ricora csapott le, majd a Dominikai Köztársaságot sújtotta, és több mint 1 millió embert hagyott folyóvíz és áram nélkül.

Kedden a Bahamákhoz érkező Fiona már 2-es erősségű hurrikánná vált, aminek hatására a tomboló szélvihar heves esőzéseket váltott ki, fákat csavart ki. A mérések szerint a legerősebb széllökések ereje elérte a 140 kilométer/órát. A hurrikán ezután az amerikai keleti partvidék mentén északi irányba tért ki és a pénteki napon elérheti a Bermuda-szigeteket. Mivel az útját a nyílt óceán felett folytatta, ezért a meleg tengervíz fűtőanyagként szolgált számára, így szerdára már 4-es erősségű hurrikánná erősödött, és az előrejelzések szerint akkor is ereje teljében lesz, amikor eléri a szigeteket.

Ez pedig azt jelenti, hogy az ott élőket nagy mennyiségű csapadék, illetve akár 150-180 km/órás széllökések és több méteres hullámok fenyegethetik.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés