Előfizetői tartalom

Több lépcsőben mégiscsak többségi tulajdont szerezhet a 4iG a SpaceComban

Portfolio
Fordulatos történet az, ahogy a 4iG részesedést szerezne a tőzsdén jegyzett izraeli, műholdas szolgáltatásokat nyújtó cégben, a SpaceComban. A magyar vállalat általában irányító többséget szeret szerezni a cégekben, amikben részesedést szerez, így volt ez az elmúlt évek akvizícióinál, és ezt tervezték a SpaceComnál is. A tulajdonszerzést az izraeli Kommunikációs Minisztériumnak is jóvá kellett hagynia, viszont a 4iG augusztusi bejelentése alapján a minisztérium csak a részvények 20 százalékának megszerzéséhez adta meg előzetes hozzájárulását. A 4iG akkor jelezte, a vállalat igazgatósága gondosan meg fogja vizsgálni a minisztérium döntését, mivel eredetileg nem csak 20, hanem 51 százalékos, vagyis többségi tulajdon megszerzése volt a cél. Ma azt közölte a 4iG, hogy első körben 20, később pedig akár további 31 százalékos részesedést szerezhet a magyar vállalat az izraeli cégben, ez utóbbihoz viszont újra szükség lesz az izraeli Kommunikációs Minisztérium hozzájárulásához.

Itt az új megállapodás

A 4iG új megállapodást kötött a SpaceCom részvénycsomagjának megvásárlására vonatkozó feltételekről. Ennek értelmében a 4iG a SpaceCom többségi, 51 százalékos részvénycsomagjának megszerzésére irányuló több lépésből álló tranzakció első lépéseként nyilvános, valamint zártkörű részvénykibocsátások keretében a SpaceCom részvényeinek 20 százalékát vásárolhatja meg. A 4iG a tranzakció zárását követő három év során további 31 százalékkal növelheti részesedését a SpaceComban, amennyiben az izraeli Kommunikációs Minisztérium, valamint a vállalat részvényesei hozzájárulnak a további tulajdonszerzéshez.

A közleményben nem szerepel, hogy a 4iG milyen forrásból fedezi a vételárat.



Kronológia

Tavaly június közepén jelentette be a 4iG, hogy a magyar cég és két leányvállalata, a Hungaro DigiTel és a CarpathiaSat előzetes megállapodást kötött a SpaceCommal, hogy irányító többségi tulajdont szerezzenek az izraeli társaságban. A tel-avivi tőzsdén jegyzett SpaceCom négy geoszinkron műholdjával globális lefedettséggel rendelkező műhold üzemeltető és szolgáltató vállalat, amely Magyarországon és a régióban AMOS 3 műholdján keresztül biztosítja szolgáltatásait. A társaság átvilágítását követően az ügylet sikeres lezárásának feltétele, hogy a SpaceCom közgyűlése és az izraeli Kommunikációs Minisztérium is jóváhagyja a tulajdonszerzést, állt a júniusi közleményben, és az is, hogy a tranzakció becsült értéke 65 millió dollár. 

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés