Előfizetői tartalom

Így őrzik Magyarország biztonsági benzin- és dízeltartalékát - Mennyi maradt még belőle?

A 70-es évek olajválságai ráirányították a fejlett ipari országok figyelmét a kőolaj és kőolajtermékek stratégiai készletezésének szükségességére, míg Magyarországon a rendszerváltást követően merült fel az ellátásbiztonság állami szabályozásának igénye. Röviden bemutatjuk, ki tárolja és hol a hazai biztonsági üzemanyag-tartalékokat, miből finanszírozzák a tárolás költségeit és hogy hogyan őrzik meg a készletek minőségét.

Az energiabőség mögöttünk hagyott évtizedeiben érthető módon nem irányult jelentős figyelem Magyarország biztonsági üzemanyag-tartalékaira, ez azonban az energiaválság, a kormány által a benzinre és a gázolajra bevezetett hatósági árkorlátozás, valamint technikai okok következtében 2022 nyarán egy csapásra megváltozott. A hazai üzemanyagpiacon kialakult hiány hatására...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés