Előfizetői tartalom

Megszenvedték a hazai blue chipek a szeptembert, mi lett a tőzsdei forgalommal?

Portfolio
Csökkent szeptemberben a BÉT forgalma augusztushoz és az előző év azonos időszakához képest is – derül ki a magyar tőzsde ma publikált havi statisztikáiból. A brókercégek versenyében ezúttal is a Wood kerekedett felül, de a Concorde csak minimálisan maradt le szeptemberben a részvényforgalom tekintetében, az Erste pedig tartotta harmadik helyét.

A tőkepiacok globális visszaesése a budapesti parketten is éreztette hatását, a hazai blue chipek mindegyike masszív eséssel zárta a szeptembert (7-12% közötti mínusszal), a BUX pedig közel 10 százalékkal került lejjebb az elmúlt hónapban. Szinte kivétel nélkül visszaesés jellemezte a világ tőkepiacait ebben a hónapban, ami az elszabaduló energiaárakra, a sűrűsödő recessziós félelmekre, valamint az egyre romló inflációs kilátásokra vezethető vissza. A hónap második felében kiemelt figyelmet kapott az Amerikai Egyesült Államok jegybankja, a Fed kétnapos monetáris ülésén bejelentett alapkamatsáv-emelés. Az ülést a Fed prognózisa követte a következő időszakra vonatkozóan, amelynek hatására egy számottevő eladási hullám vette kezdetét a világ tőzsdéin.

Devizapárok, indexek, árutőzsdei termékek, részvények, CFD-k. Minden, ami a hullámzó árfolyamok kapcsán megdobogtatja egy trader szívét. Portfolio Trader

A részvénypiaci forgalom csökkent a budapesti parketten, a duplikált forgalom 403,4 milliárd forintra rúgott, ami augusztushoz képest 3,6 százalékos, 2021 szeptemberéhez képest 16,9 százalékos visszaesést jelent.

buxforgalomoktóber1

Az elmúlt hónapban is az OTP Bank tette ki a részvénypiac forgalmának jelentős részét – az értékpapírral 112,7 milliárd forint értékben zajlott a kereskedés, amely az összpiaci forgalom 55,9 százalékát jelenti. A bankot második és harmadik helyen a Richter, illetve a Mol követte.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés