Előfizetői tartalom

Egyre nagyobb a feszültség az EU-csúcson, ugrik a gázár

Portfolio
A héten már 4 havi mélyponton is volt a gáz ára a holland TTF gáztőzsdén, egy rövid időre pedig úgy tűnt, hogy akár kétszámjegyű szintekre is süllyedhet a jegyzés, miután a vártnál enyhébb tél jöhet a kontinensen, valamit az európai gáztárolók is már közel teljesen telítettek. Ezt követően azonban ismételten az emelkedésé a fő szerep, miután az Európai Unió tagállamai továbbra sem tudtak közös nevezőre jutni az olyan, fontosabb témákban, mint például a gázársapka tervezete, vagy a közös uniós gázbeszerzés. Olyannyira, hogy az eredetileg két naposra tervezett csúcs akár szombatig is eltarthat. A német és a holland kormányok közötti ellentétek mellett úgy tűnik a magyar kormány is irányt váltott, miután az ársapka támadása mellett már a közös beszerzést is elkezdte támadni az Orbán-kormány.

A késő délutáni órákban már 14,6 százalékos pluszban, a 130 eurós szinten van a gáz ára, ez a szint 20,9 százalékkal van magasabban mint a hét elején látott 107,5 eurós mélypont. Kép forrása: tradingeconomics.com A mostani emelkedéssel együtt is kedvezőnek mondható a helyzet, hiszen az augusztusi 342 eurós csúcshoz viszonyítva már 61,9 százalékkal csökkent a gáz...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés