Előfizetői tartalom

Napelemek, akkumulátorok, elektrolizátorok: tovább kell fokozni a tempót

Major András
Hogyan alakulnak az energiaátmenet szempontjából kulcsfontosságú technológiák jelenlegi kapacitásai, mi várható a következőkben, és hogyan viszonyul mindez a 2050-es karbonsemlegességi cél eléréséhez szükségesnek tartott bővülési pályákhoz? A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) legfrissebb éves jelentésében (World Energy Outlook, WEO 2022) vizsgálta meg a kérdést.

Az energiarendszerben egyre fontosabb szerep vár az új technológiákra, különösen az akkumulátorokra, a fotovoltaikus napelemekre, a hidrogén előállítására szolgáló elektrolizátorokra, valamint a szén-dioxid-leválasztás, -hasznosítás és tárolás (CCUS) technológiájára. Az alábbiakban az IEA jelentése alapján áttekintjük, hogy is áll a világ a szóban forgó négy technológia fejlesztésével, telepítéseivel, és hogy milyenek a kilátások a klímacélok tükrében.

Akkumulátorok

A járműipar lítiumion-akkumulátorok iránti globális kereslete 2021-ben 340 GWh volt (ebből csaknem 200 GWh Kína), ami több mint kétszerese a 2020-asnak. A növekedést elsősorban az újonnan regisztrált elektromos személyautók számának 120 százalékos tavalyi emelkedése hajtotta.

Az elmúlt évtizedben az akkumulátorok ára 86 százalékkal esett a növekvő méretgazdaságosságnak és az egész ellátási lánc mentén folyamatosan végrehajtott innovációnak köszönhetően. Az árupiaci árak emelkedése ellenére az akkumulátor-egységárak tovább csökkentek 2021-ben, a Bloomberg New Energy Finance (BNEF) szerint 220-hoz képest 6 százalékkal. Ez a hatás ugyanakkor még nem realizálódott teljes mértékben, és ha a fémárak a 2022. január-szeptemberi szintjükön maradnak, az mintegy 35 százalékos növekedést tehet indokolttá a lítiumion-akkumulátorpakkok költségeiben 2021-hez képest.

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái