Előfizetői tartalom

Évezredes ágazatot menthetnek meg a robotok: így kerül biztos kezekbe az egyik kedvenc italunk

Portfolio
A borkészítés egyes régészeti leletek szerint több mint 8000 éves múltra tekint vissza. Ősi jellege ellenére a borászat mindig is élen járt a legújabb technológiai vívmányok hasznosításában, és talán nem túlzás, hogy ez a leginnovatívabb tradicionális ágazat a világon. Cikkünkben összegyűjtöttük, hogyan hasznosítja a borszakma az élvonalbeli technológiákat a robotizációtól a mesterséges intelligencián át a blokkláncig.

Szőlőtermesztés

A borkultúrára leselkedő legnagyobb veszély egyértelműen a klímaváltozás, amely sok más ágazathoz hasonlóan a borszakmát is arra ösztönözte, hogy az egyre szélsőségesebb éghajlati hatások tompítása érdekében az élvonalbeli technológiákban keressen támaszt. A mesterséges intelligenciával felszerelt robotok sokak szerint a leghatékonyabb eszközök az egyre gyakrabban előforduló aszályok, szélsőséges hőmérséklet ingadozások elleni védekezésben.

A szőlőtermesztési folyamat kiválóan nyomon követhető a mesterséges intelligencia segítségével: a szőlő növekedését kamerákkal figyelik, amelyek valós időben szolgáltatnak információt arról, hogy a növény milyen hatásoknak van kitéve. A Naio Technologies által kifejlesztett, TED névre keresztelt szőlészeti robot automatikusan metszi a növényeket és távolítja el a gyomokat, így a bortermelőknek kevesebb potenciálisan káros növényvédőszert kell a talajba juttatniuk.

A robotok közül érdemes még megemlíteni a VineScout projekt fejlesztését, amely több ezer különböző adatot mér egyszerre a szőlőlevelek hőmérsékletétől a talaj nitrogénszintjéig. A gép az adatok begyűjtéséhez egy térbeli képalkotási (sztereoszkópikus eljárás) módszert használ, amelyet ultrahangos és lézeres távérzékelők tesznek lehetővé.

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái