Előfizetői tartalom

Úgy tűnik, tényleg vége a szélerőmű-építési tilalomnak - Reformokra készül a kormány

Várhatóan hamarosan eltörli a kormány az új szélerőművek magyarországi telepítését jelenleg gyakorlatilag lehetetlenné tevő szabályozásokat, amint az az Európai Bizottságnak benyújtott frissített magyar Helyreállítási és Alkalmazkodási Tervből kiderül. A változtatások hatására több mint egy évtized után települhetnek új szélturbinák itthon.

A kormány megszünteti a szélerőművek telepítésére vonatkozó "szükségtelen" korlátozásokat a 460 W/m-nél nagyobb szélenergia-sűrűségű területeken - olvasható a szélenergia hasznosítását célzó befektetések megkönnyítését célzó, a Helyreállítási és Alkalmazkodási Tervben (HET; angolul Recovery and Resilience Plan - RRP) szereplő tervezett jogszabály-módosításokban.

A HET kimondja, hogy a jelenleg hatályos jogszabályokban szereplő védőtávolsági szabályokat jelentősen csökkenteni kell, és a szélerőművek és a lakóterületek vagy más érintett területek közötti minimális távolság nem haladhatja meg az európai referenciaértékeket és az összehasonlítható legjobb gyakorlatokat.

Ez a védőtávolság jelenleg 12 kilométer, ami nemzetközi összevetésben messze a legnagyobb. A korlátozást maximum 1 kilométerre kell csökkenteni, de javasolt az 500 méteres védőtávolság bevezetése - mondta el a Pej Zsófia, az Energiaklub programvezetője a terv alapján a szabályozásban várható változásokat ismertető előadásában a szervezet rendezvényén (Feltámad a szél— A szélenergia hasznosítási lehetőségei Magyarországon).

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés